הליך פשיטת רגל מתנהל נגד אדם בעל חובות כספיים, אשר אין ביכולתו הפיננסית להסדירם. ההליך מבוסס בעיקרו על חובות שצבר החייב, כפי שנקבעו בפסק דין חלוט או על שורה של מעשי פשיטת רגל, המנויים בפקודת פשיטת הרגל ומהווים עילה לפתיחה בהליך.
בקשה להכרזה על פשיטת רגל יכולה להיות מוגשת על ידי נושי החייב או על ידי החייב עצמו. במסגרת מכלול השיקולים המנחים את בית המשפט בדונו בהליך, נבחנת גם סוגית תום הלב של החייב ונבדקת ההתנהלות האישית, אשר הובילה אותו למצב של חדלות פרעון.
הנטל בעניין זה הינו על כתפי החייב, אשר נדרש להוכיח, כי התנהגותו היתה תמת לב, ללא מניעים פליליים או בלתי חוקיים. בכדי לתמוך בעמדתו מתבקש החייב להגיש תצהירים, דיווחים ומסמכים, המעידים על תום ליבו ומאמתים אותו.
לסוגית תום הלב השפעה מכרעת על תוצאות הדיון בהליך פשיטת הרגל. שעה שבית המשפט מוצא, כי התנהגות החייב היתה תמת לב, מאושרת הבקשה על פי רוב והחייב מוכרז כפושט רגל. לעומת זאת, במידה ולא עלה בידי החייב לעמוד בנטל ההוכחה ולבסס התנהגות תמת לב, תידחה בקשת פשיטת הרגל.
עומד בפני פשיטת רגל ולא יודע למי לפנות?
משרד עו”ד דורה כהן ויצמן ושות’ יעניק לך ייעוץ וליווי מקצועי עד להיחלצות מנטל החובות.
✓ ניסיון של למעלה מעשור בליווי חייבים ✓ ייעוץ ראשוני ללא התחייבות ✓ נבחרי BDI CODE לשנת 2015
לייעוץ מעורך דין במשרדנו ללא התחייבות. צרו קשר או חייגו חינם לטלפון: 1-800-800-891
השיקולים המנחים את בית המשפט בסוגית תום הלב
בית המשפט, אשר בפניו נידון הליך פשיטת רגל, לרבות בקשת הפטר, המוגשת על ידי החייב עצמו או מטעם כונס הנכסים הרשמי, מביא במסגרת השיקולים המנחים אותו גם את אופי ומהות החובות אליהם נקלע החייב. כחלק מכך בוחן בית המשפט את נסיבות יצירתם של החובות ועומד על טיב יחסיו של החייב עם הנושים בשעת יצירת החוב.
התנהגותו של החייב נבחנת בקפדנות ובית המשפט מבקש להתחקות אחר מניעי פעולתו – האם נהג בתום לב, הגינות ויושר כלפי נושיו, מבלי כוונה להזיק להם או לסכן את כספיהם או שהתנהלותו נגועה ברמאות, מרמה, חוסר חוקיות או רצון להבריח ולהסתיר את נכסיו ולהימלט מפני הנושים, אגב עבירה על החוק והסתבכות בפלילים?
שיקול נוסף, המנחה את בית המשפט, הינו מאמצים בסיסיים, שעשה החייב לצמצמום חובותיו ומניעת קריסתו הפיננסית. ברוח זו בודקת הערכאה המשפטית האם התנהלותו של החייב מתאפיינת בפזרנות או חסכנות, האם לקח על עצמו התחייבויות כספיות נוספות עבור עצמו או לטובת אחרים, באיזו מידה ביצע רכישות מיותרות, וכדומה.
בכדי לבסס תום לב נדרש החייב להציג התנהגות, אשר יש בה משום גילוי אחריות ואכפתיות, רצון להסדיר ולפרוע את החובות הקיימים מבלי לצבור חובות חדשים והתנהלות פיננסית חסכנית.
סיטואציות ותרחישים, המעידים על חוסר תום לב בהתנהלות החייב
בעת הדיון בבקשת פשיטת רגל בוחן בית המשפט נסיבות כל מקרה לגופו ואין בנמצא רשימת סגורה של מקרים, המובילים לאישור או דחיית בקשה להכרזה על פשיטת רגל. אם זאת, ניתן להצביע על שורה של התנהלויות ואופני התנהגות, אשר נמצאו על ידי בית המשפט כמצביעים על חוסר תום לב.
המכנה המשותף לכל אלה הינו התנהגות חסרת אחריות ובלתי זהירה של החייב, הן בהסתבכות הכלכלית טרם ההליך והן בהתנהלות בהליך פשיטת הרגל עצמו.
דוגמאות לעבר כלכלי בעייתי
קיום רמת חיים גבוהה בזמן שהחייב שרוי בחובות, חתימה על ערבויות והתחייבויות בהיעדר גב כלכלי, הקמת חברות קש, חייב אשר צבר את חובותיו במשחקי הימורים, ביצוע עבירות מס, מרמה בניהול חשבונות בנק, התנהלות חשבונאית בלתי תקינה וכדומה.
דוגמאות לחוסר תום לב בהליך פשיטת הרגל
אי עמידה בחובת התשלומים החודשיים, שהטיל בית המשפט לאחר צו הכינוס, הסתרת מידע או הצגת מידע שקרי, אי עמידה בדרישות החקירה, חוסר השתדלות של החייב להשתכר, להגדיל את הכנסותיו ולהסדיר את החוב, הסתרת הכנסות ועוד.
במקרים אלה ודומיהם מוצא לא אחת בית המשפט, כי החייב הגיע להליך פשיטת הרגל כשידיו אינן נקיות ולפיכך מוחלט שלא להעניק לו סיוע והגנה משפטית, שאחרת ייהפך הליך פשיטת הרגל אמצעי מילוט עבור חייבים מפני הנושים, אשר הרשות השופטת נותנת לו יד.
למידע נוסף וסיוע משפטי מיידי, לחץ כאן: יעוץ משפטי