מכירת דירת המגורים של חייב – פדיון במחיר נטו בהליך פשיטת הרגל
סעיף 86א’ לפקודת פשיטת רגל הינו הסעיף שבה להבטיח לחייב ובני משפחתו קורת גג להלן נוסח הסעיף:
86א.
(א) היו כלולים בנכסי פושט הרגל מקרקעין המשמשים, כולם או מקצתם, בית מגורים לפושט הרגל, לבן זוגו או לבני משפחתו הגרים עמו, רשאי בית המשפט להורות שלא יימכרו אלא אם הוכח תחילה, להנחת דעתו, שיהיה לפושט הרגל, לבן זוגו ולבני משפחתו הגרים עמו, מקום מגורים סביר, או שהועמד לרשותם סידור חלוף.
(ב) בית המשפט רשאי לקבוע שהסידור החלוף יהיה בהמצאת דירה אחרת או בתשלום פיצויים או בדרך אחרת.
(ג) הוראות סעיף זה אינן חלות על מקרקעין שדיני הגנת הדייר חלים עליהם, ואין בהם כדי לפגוע בדינים אלה.
מטרת הסעיף נועדה לאזן בין השיקולים השונים בהליכי פשיטת רגל. מצד אחד להעניק לאדם שקרס כלכלית (בתום לב) שיחזור ויתפקד כרגיל ושלא ייפול על כתפי הקופה הציבורית. מצד שני הפקעת דירת מגורים ברוב המקרים יכולה להוריד משמעותית את סכום החוב של החייב. השיקולים כאן הם כבדי משקל והינם הופכים לקשים יותר כאשר יש לחייב ילדים קטינים ואישה אשר ברוב המקרים אין להם כל קשר ליצירת החוב. הסעיף אינו קובע קריטריונים מסוימים אשר בית המשפט חייב לבדוק בבואו להחליט באם למכור דירת מגורים כמו כן אין הסעיף קובע קריטריונים לגבי הסידור החלוף שהינו תנאי למכירת הדירה.
על כן כל מקרה ייבחן לגופו. הכוונה כאשר אדם קרס כלכלית כאשר עשה מעשים שאינם חוקיים, ניהל ברשלנות ספרי חשבונות וכו’ ומנגד כאשר אדם נכשל בעסקיו בתום לב ויש לו אישה וילדים קטינים אשר סמוכים על שולחנו. השיקול הראשון בבוא בית המשפט להחליט באם למכור את דירתו של החייב הינה הסדר חוב עם הנושים. שיקול נוסף באם לאפשר לחייב לפדות את דירתו במחיר הנטו שהיה מתקבל עבור דירתו במכירה כפויה. ועל כך יובאו בחשבון השיקולים הבאים:
- האינטרס של החייב ומשפחתו: מכירה במחיר נטו משרתת את החייב ומשפחתו הן בכך שתשמש עבור החייב כקרש מקפצה לחיים חדשים. כמו כן החייב אינו נופל על כתפי הקופה הציבורית.
- פדיון מול אינטרס הנושים: פדיון במחיר נטו אינו פוגע בנושים שכן בכל מקרה היו מקבלים את אותו הסכום במכירה כפויה. יצוין כי הנושים אף מרוויחים מכך שכן אין צריך לממן דיור חלוף.
- שיקולים אחרים: כל עניין הערכת התמורה הכולל בחובו חישובי מס הינו תחשיב מסובך ולבית המשפט אין את הכלים לעשות זאת. בנוסף חישובים כאלו יארכו זמן רב ובנכסים מתכלים זהו זמן קריטי כמו כן תמיד תהא על בית המשפט החובה לערוך התמחרות כדי להגיע למחיר המרבי שיהא ניתן לקבל עבור בית המגורים, כאן יש חשש כי פדיון נטו יכול וירתיע מציעים שכן בסוף הדרך לאחר שהמציע הוציא הוצאות פושט הרגל יציע לפדות את הבית. מכשול נוסף הינו מהיכן ישיג פושט הרגל כסף על מנת לפדות את ביתו.
לסיכום ניתן להגיד שרבים השיקולים שלא להתיר לפושט הרגל לפדות את ביתו כפי שנכתב לעיל אך אל זה יהא נכון להגיד כי בית המשפט לעולם לא ייתן לפושט הרגל לפדות את ביתו לנוכח הוראת סעיף 86א’ לפקודת פשיטת רגל.
הכותב הינו עורך דין בנימין בני כהן
שותף במשרד עורכי דין דורה כהן ויצמן ושות’.
כתובת המשרד: רחוב שפע טל 1, תל אביב.
טל. 03-6093833 פקס. 03-6093835.
לקבלת יעוץ משפטי איכותי בנושא פשיטת רגל וללא כל התחייבות מצידך: לחץ כאן