בית המשפט העליון דן, בע”א איטונג בע”מ נ’ חדיד פואד, פ”ד נז’ (4) 211, בסוגיית סמכותו של ראש הוצאה לפועל להימנע ממתן צו איחוד תיקים ביחס לחייב מוגבל באמצעים וכן לבטל או לשנות צו זה לאחר שניתן.
עוד דן בית המשפט העליון בסמכותו של ראש ההוצאה לפועל לגבי תיק נוסף, אשר נפתח נגד חייב מוגבל באמצעים לאחר מתן צו האיחוד ובאילו תנאים רשאי הוא לצרף תיק זה לתיק האיחוד.
עובדות פסק הדין
כנגד חדיד התנהלו מספר תיקי הוצאה לפועל. בשנת 1998 הוכרז חדיד חייב מוגבל באמצעים, וכן ניתן צו לאיחוד תיקיו. כשנה לאחר מתן צו האיחוד רכש חדיד מוצרים שונים מחברה בשם איטונג, אך לא שילם תמורתם. בעקבות כך הגישה החברה נגדו תביעה כספית, קיבלה פסק דין ונפתח כנגד חדיד תיק הוצאה לפועל.
התיק צורף באופן אוטומטי לצו האיחוד. בעקבות החלטת הצירוף הגישה החברה לראש הוצאה לפועל בקשה להוצאת התיק מתיק האיחוד ולחילופין לבטל לבטל את הכרזתו כחייב מוגבל באמצעים. הבקשה נדחתה על ידי ראש הוצאה לפועל מהטעם שהצירוף של התיקים הינו אוטומטי, גם במקרים בהם יצר החייב חובות חדשים נוסף לאילו הוותיקים.
ערעור החברה למחוזי נדחה ומכאן הערעור לבית המשפט העליון אשר כל כולו נסוב על סוגיית היחס בין ההכרזה על החייב כמוגבל באמצעים לבין מתן צו איחוד תיקים התלויים ועומדים נגדו.
פסיקת בית המשפט העליון
סמכות ראש ההוצאה לפועל להימנע מאיחוד תיקיו של חייב מוגבל באמצעים
מתן צו האיחוד נגד חייב רגיל מותנה בכך שהחייב יעמוד במספר דרישות כספיות, כמפורט בסעיפים 74ו’ ו – 74ט’ לחוק הוצאה לפועל. כך, למשל, עליו להוכיח כי יש באפשרותו לפרוע את מלוא חובותיו תוך פרקי הזמן המירביים הקבועים בחוק.
לעומת זאת, אין לדרוש מחייב מוגבל באמצעים, כתנאי איחוד תיקים, שיעמוד באותן דרישות כספיות, וזאת בשל מצבו הכלכלי.
בצידן של הדרישות הכספיות, קיימות דרישות התנהגותיות שונות שהחייב נדרש לעמוד בהן כתנאי לאיחוד תיקיו. דרישות אלו, להבדיל מהדרישות הכספיות, חלות גם על חייבים מוגבלים באמצעים. לענין זה מונה חוק ההוצאה לפועל מספר חלופות שבהתקיים אחת מהן רשאי ראש ההוצאה לפועל לסרב ליתן צו איחוד תיקים.
חלופות אלו, וכן חלופות נוספות המנויות בסעיף 74 טו’ לחוק ההוצאה לפועל, מהוות גם עילה לביטול צו איחוד שניתן או שינוי תנאים הכלולים בו.
לסיכום:
ראש ההוצאה לפועל מוסמך להימנע ממתן צו של איחוד תיקים לחייב מוגבל באמצעים, וכן מוסמך הוא לבטל או לשנות צו זה לאחר שניתן, אם החייב אינו עומד בדרישות ההתנהגותיות הקבועות בחוק ביחס לאיחוד תיקים.
סמכותו של ראש ההוצאה לפועל ביחס לתיק נוסף שנפתח לאחר מתן צו האיחוד
הכלל הוא כאשר נפתח תיק נוסף, לאחר מתן צו האיחוד, על ראש ההוצאה לפועל לצרפו לצו האיחוד הקיים.
לכלל זה ישנו חריג אחד בלבד: אם בעקבות התיק הנוסף לא יוכל החייב לפרוע את חובותיו תוך פרקי הזמן המירביים – לא יצורף התיק הנוסף לצו האיחוד. חריג זה אינו חל ביחס לחייב מוגבל באמצעים.