תפיסת נכסים, כינוס נכסים זמני בהליך אזרחי
במסגרת הליך אזרחי המתנהל בבית המשפט, ננקטים לעיתים הליכים המכונים “סעדים זמניים”. הכוונה לסעדים הניתנים על ידי בית המשפט, במקרה של דחיפות והם ניתנים לפני ו/או במהלך ברור התביעה העיקרית. דוגמאות לסעדים זמניים הם – צו עיקול, צו עיכוב יציאה מהארץ, תפיסת נכסים וכינוס נכסים זמני.
עומד בפני הליך הוצאה לפועל ולא יודע למי לפנות?
משרד עו”ד דורה כהן ויצמן ושות’ יעניק לך ייעוץ וליווי מקצועי עד להיחלצות מנטל החובות.
✓ ניסיון של למעלה מעשור בליווי חייבים ✓ ייעוץ ראשוני ללא התחייבות ✓ נבחרי BDI CODE לשנת 2015
לייעוץ מעורך דין במשרדנו ללא התחייבות. צרו קשר או חייגו חינם לטלפון: 1-800-800-891
מהי תפיסת נכסים?
בית המשפט רשאי למנות אדם לשם ביצוע חיפוש, צילום, העתקה או תפיסה של נכסים המצויים בחצרים. אדם זה מכונה “תופס נכסים”. כאשר ישנן ראיות מהימנות לכאורה כי המשיב (הוא האדם כנגדו מתבקש סעד התפיסה) או אדם אחר מטעמו, עומדים להעלים את הנכסים הרלוונטיים או להשמידם וכי הדבר יכביד באופן ממשי על קיום ההליך ויקשה על פירעון חובות.
בית המשפט מוציא במקרים שכאלה צו הקרוי “צו כניסה לחצרים” ובו הוא מורה לאדם, לאפשר לתופס הנכסים, כניסה לחצרים שהוא מחזיק בהם. ככלל, תופס הנכסים מוסמך לבצע את הפעולות המפורטות בצו הכניסה לחצרים, אולם מדובר בתפיסת הנכסים המהווים ראיות לבירור התביעה בלבד.
מהו כינוס נכסים זמני?
בית המשפט רשאי למנות כונס נכסים רשמי (הכונס הרשמי הנו גוף בעל תפקידים רבים בהליכי פשיטת רגל) זמני, על נכסים מסוימים של המשיב, שברשותו או ברשות אדם אחר המחזיק בהם.
כאשר ישנן ראיות מהימנות לכאורה, כי קיים חשש ממשי לפגיעה ניכרת בערכם של הנכסים, או שהמשיב או אדם אחר מטעמו, עומדים להעלים את הנכסים או להשמידם או כי הנכסים הופקו תוך ביצוע המעשה או המחדל נשוא התביעה או שמשו לביצועו, וכי אי מתן הצו יכביד על ביצוע פסק הדין. גם במקרה זה, בית המשפט רשאי להוציא צו כניסה לחצרים, על מנת לאפשר לכונס כניסה לחצר המשיב.
סמכויות הכונס הן כמו של התופס, ובנוסף מוקנות לו סמכויות נוספות כגון – להחזיק בנכסים, לשמור או לבטח את הנכסים, לנהל את הנכסים, להפעיל את סמכויות בעל הנכסים כולן, או מקצתן. היינו, סמכויות הכונס רחבות בהרבה מסמכויות התופס .
כיצד תתבצע כניסה לחצרים על ידי תופס, או כונס נכסים?
יש להקפיד כי כניסת תופס נכסים, או כונס נכסים לחצרי המשיב, תעשה בדיוק על פי הנוהל הכתוב בחוק.
טרם הכניסה, יש למסור את צו הכניסה והודעה על גבי טופס מיוחד, המסבירה את מהות הצו. ההודעה צריכה להימסר לידי האדם שכנגדו ניתן הצו, או לאדם אחר בגיר האחראי על החצרים.
יש ליידע את אותו אדם בדבר זכותו החוקית להתייעצות טלפונית עם עורכי דין במידת האפשר, ואת זכותו להגיש הודעת הצטרפות להליך בתוך עשרים ימים. יש להסביר את משמעות הצו בשפה ברורה (אם ישנה בקשה כזו) וכי סירוב לאפשר את ביצועו מהווה בזיון בית המשפט ועשוי לשמש ראיה במסגרת ההליך המשפטי.
בזמן הכניסה לחצרים, יהיו נוכחים – תופס הנכסים, או כונס הנכסים, האדם שכנגדו ניתן הצו, או האחראי על החצרים ושני עדים (ניתן לוותר באמצעות הודעה בכתב, על נוכחותם של העדים).
קיראו בהרחבה על: צו חיפוש
חיפוש ותפיסת מחשב
חיפוש ותפיסה של מחשב יערכו אך ורק אם בית המשפט כלל בצו היתר מפורש לכך והוא מינה בעל תפקיד מיומן לביצוע החיפוש. ישנה אפשרות כי המשיב, או האחראי על החצרים, יבצע את החיפוש בעצמם אם הוא מסכים לכך. לפני ביצוע החיפוש במחשב, יש לוודא כי במהלך החיפוש לא תתאפשר קבלת מידע מתקשורת בין מחשבים.
אדם כלשהו או צד שלישי , הטוענים כי יש להם זכויות בנכס שנתפס, רשאים להגיש הודעת הצטרפות להליך , ובכך הוא מהווה צד להליך לכל דבר ועניין.