צו עיכוב יציאה מהארץ אוסר על יציאתו של המעוכב מגבולות המדינה כל זמן שהוא בתוקף. בכך פוגע הצו בזכויות אדם בסיסיות ולכן תיבחן הוצאתו באופן קפדני.
צו עיכוב יציאה מהארץ אינו מגלם סנקציה עונשית במהותו אלא משמש לצורך הבטחת ביצוע פסק דין או חיוב ולכן ניתן להסירו בהתקיים תנאים מסוימים.
לסיוע משפטי בביטול צו עיכוב יציאה מהארץ, חייג: 03-6093833
ביטול צו עיכוב יציאה מהארץ נגד חייב בהליכי הוצאה לפועל
על פי חוק ההוצאה לפועל, התשכ”ז – 1967 ניתן להוציא צו עיכוב יציאה מהארץ נגד חייב במסגרת הליכי הוצאה לפועל לפי בקשת הזוכה לצורך גביית חוב, באופן אוטומטי כחלק מההכרזה על החייב בסטאטוס מוגבל באמצעים או במסגרת הליך איחוד תיקים.
יחד עם זאת, בשל מידת הפגיעה בזכויות החייב קיימים כללים נוקשים לצורך הוצאה וביטול של הצו:
ראשית, צו שמוצא לבקשת זוכה יפקע מאליו בתום 12 חודשים מהיום בו הוצא.
מלבד זאת, אם הצו הוצא במסגרת איחוד תיקים או בקשה להכרזה על החייב כמוגבל באמצעים, הצו יכול לפקוע לאחר הסגירה או איחוד התיקים מטעמים מיוחדים שיירשמו.
רשם ההוצאה לפועל רשאי לבטל את צו העיכוב בתמורה להפקדת ערבות על פי שיקול דעתו, לצורך נסיעה דחופה של החייב מחוץ לגבולות הארץ.
ביטול צו עיכוב יציאה מהארץ נגד חייב בהליכי פשיטת רגל
צו עיכוב יציאה מהארץ יוצא באופן אוטומטי נגד החייב עם הגשתה של בקשת הכרזה על פשיטת רגל, זאת בניגוד להליכי הוצאה לפועל אז יינתן הצו רק לעיתים נדירות משום החשש שיציאת החייב תקשה על כינוס נכסים ופירעון החוב לנושים.
בהליכי פשיטת רגל יתבטל צו העיכוב בעת מתן הפטר או ביטול צו כינוס.
בהליך זה יש לתת את הדעת ליחס שבין זכותם של הנושים להבטיח את החזר החוב לבין זכותו של פושט הרגל לצאת את גבולות הארץ כחלק מעקרון חופש התנועה.
ביטול צו עיכוב יציאה מהארץ שניתן בהליכי משפט
במסגרת הדיון על ביטול הצו יש להפריד בין צו שניתן במסגרת הליכי הוצאה לפועל, פשיטת רגל או נגד מתדיין במהלך משפט.
בהתאם לתקנות סדר הדין האזרחי, התשמ”ד – 1984 רשאים שופט או רשם להוציא צו עיכוב יציאה מהארץ נגד אדם אם שוכנעו לכאורה כי קיים חשש סביר שהוא עומד לצאת מהמדינה לצמיתות או לתקופה ארוכה, והדבר עלול להכביד על ניהול ההליך בבית המשפט או ביצוע פסק הדין נגדו.
למעט בנסיבות של חוב מזונות, לא ניתן להוציא צו עיכוב יציאה מהארץ במקרה בו שווי התביעה נמוך מ 50,000 שקלים אלא אם כן קיימים טעמים המצדיקים זאת.
תוקף הצו יהיה למשך 12 חודשים ובתום תקופה זו יפקע הצו באופן אוטומטי.
חשיבות קבלת סיוע משפטי בביטול צו עיכוב יציאה מהארץ
הוצאת צו עיכוב יציאה מהארץ נגד אדם אינה עניין של מה בכך. מדובר בפגיעה היורדת לשורש זכויות העל החוקתיות המעוגנות בחוק יסוד: כבוד האדם וחירותו.
פנייה אל משרד עורכי דין המתמחה בתחום המשפטי הרלבנטי במסגרת ההליך בו הוצא הצו עשויה לסייע ולצמצם את הפגיעה בזכויותיו של האדם נגדו הוצא הצו באמצעות העזרים הקבועים בחקיקה.
לסיוע משפטי בביטול צו עיכוב יציאה מהארץ, חייג: 03-6093833