שלבים ושיקולים בהקמת עסק עצמאי
בישראל קמים כל שנה כארבעים אלף עסקים חדשים. רק מספר קטן מהם משגשגים ושורדים (בישראל שיעור ההישרדות מהנמוכים בעולם לעסקים). השלבים בדרך אל הקמת עסק עצמאי והשיקולים שיש לקחתם בחשבון יפורטו במאמר זה כדי להקנות תחושה על העומד בפני מי ששוקל לפנות, או לעבור מהיותו שכיר לעצמאי.
בבואנו לפתוח עסק חדש עלינו לחקור ולתכנן כדי להחליט על המתכונת המתאימה להקמתו וכדי להעריך את סיכויי הצלחתו, אייך צפוי הוא להתפתח ומה גבולותיו. לשם כך, מקובל להכין תוכנית עסקית. זהו מסמך שמשמש כלי לבחינת הסיכוי מול הסיכון שברעיון מאחורי העסק החדש.
התוכנית העסקית באה לתת תשובות לשאלות כגון מתי צפוי העסק להפוך לרווחי ובכמה צפויים להסתכם רווחים אלה. בעזרת התוכנית העסקית ניתן לנסות לעניין משקיעים פוטנציאלים או שותפים.
בשלב התכנון יש לבחור את אופן ההתאגדות לעסק. קיימים מספר אופנים: עוסק פטור, עוסק מורשה, חברה בע”מ, שותפות. כדי לבחור את האפשרות המתאימה ביותר יש להשתמש בנתונים מתוך התוכנית העסקית ולשקול עלות, מיסוי, אחריות הבעלים (עוסק מורשה נושא במלוא האחריות להפסדי העסק שבבעלותו בעוד שאחריותם של בעלי חברה בע”מ מוגבלת לנכסי החברה), גודל העסק, מספר המועסקים בו וכיו”ב).
הכנסותיו של עוסק פטור מוגבלות, נכון להיום, ל – 67,500 ¤. הכנסה גבוהה יותר מחייבת הכרה כעוסק מורשה.
שלבים בהליך הקמת העסק
ההליכים מול הרשויות כוללים רישום במע”מ, במס הכנסה ובביטוח לאומי. רישומים אלה אינם כרוכים בתשלום ויש לבצעם לפני תחילת פעילותו של העסק.
רישום במע”מ – במשרדי מע”מ האזורי הקרוב לכתובת העסק. עוסק יחיד יביא איתו תעודת זהות, חוזה קניית מקום העסק או חוזה שכירות ויתכן שידרשו מסמכים נוספים הדרושים להוכחת הקמתו וקביעת סיווגו. בעת הביקור יש למלא טופס 821 ולפרט בו מידע על הרכוש, סכום ההשקעה, מקורות המימון, מחזור העסקאות המשוער ופרטי חשבון הבנק של היחיד או העסק.
פתיחת תיק במס הכנסה – מיד לאחר הרישום במע”מ ולפני תחילת פעילות העסק יש לבצע רישום במס הכנסה. לעסק עצמאי יש להגיש בקשה לפקיד השומה. במידה ויועסקו עובדים יש לפתוח תיק ניכויים שרישומו בביטוח הלאומי יבוצע אחר כך באופן אוטומטי.
פתיחת תיק בביטוח לאומי – עסק של עצמאי או שותפות חייב ברישום במשרדי הביטוח הלאומי. אם יועסקו עובדים בעסק יש לפתוח תיק ניכויים במס הכנסה שיגרור פתיחת תיק אוטומטית בביטוח הלאומי. לאחר פתיחת תיקים אלה יתקבלו פנקסי תשלומים באמצעותם ישולמו הניכויים משכר העובדים.
רשם החברות – חברה בע”מ או שותפות חייבות ברישום אצל רשם החברות והשותפויות הכרוך בתשלום אגרת רישום.
רישיון עסק
מומלץ לוודא מראש שהעסק נמצא במקום בו אין מניעה לקבל רישיון עסק מטעם הרשות המקומית.
הפעלת עסק ללא רישיון מהווה עבירה פלילית שקנס בצידה ובמקרים מסוימים מאסר. כמו כן יתכן ויוצא צו סגירה לעסק הפועל ללא רישיון.
כאשר מדובר ביחיד המתאגד לעסק יש להחליט האם להירשם כעוסק פטור או כעוסק מורשה (שני אנשים או יותר המתאגדים יכולים להירשם כשותפות או כחברה בע”מ). קיימת תקרת הכנסות (העומדת כיום על כ – 65,500 ¤ לשנה) שמעליה מתחייב רישום כעוסק מורשה.
עוסק פטור אינו גובה מע”מ ולכן יוכל להציע מחירים זולים יותר (יתרון זה תקף רק אם רוב הלקוחות הינם פרטיים ואינם יכולים בעצמם לקבל החזר ממע”מ כך שאינו מהווה הוצאה עבורם) אך הוא גם אינו יכול להזדכות על מע”מ תשומות. על עוסק מורשה להוציא ללקוחותיו בעת החיוב חשבונית מס הכוללת מע”מ ויש עליו לדווח דיווחים חודשיים או דו-חודשיים למע”מ.