מהי טענת עושק והאם ניתן לבטל חוזה בשל טענה זו?
פרק ב’ לחוק חוזים, דן בפגמים בכריתת החוזה וביטול החוזה עקב פגמים אלה. בין הפגמים הקבועים בחוק – חוזה למראית עין, טעות בכריתת החוזה, הטעיה, טעות סופר, כפיה ועושק. עילת ביטול חוזה בשל עושק מעוגנת בסעיף 18 לחוק החוזים וזהו לשונו:
“מי שהתקשר בחוזה עקב ניצול שניצל הצד השני או אחר מטעמו את מצוקת המתקשר, חולשתו השכלית או הגופנית או חוסר ניסיונו, ותנאי החוזה גרועים במידה בלתי סבירה מן המקובל, רשאי לבטל את החוזה.”
במצבים בהם מטפל סעיף 18, נערך חוזה על – ידי הצדדים מדעת ומרצון, ובכל זאת דבק בהתקשרות פגם המצדיק את התערבות הדין, עד כדי מתן אפשרות לביטולה החד צדדי. ההצדקה להתערבות היא מוסרית, והרעיון המנחה של הוראת העושק הוא של מוסר וצדק חברתי.
ביטול חוזה – מה נדרש בכדי להוכיח עילת עושק?
על מנת שתוקנה לצד הטוען טענת עושק לפי סעיף זה עילה לבטול החוזה, עליו להוכיח קיומם של שלושה אלמנטים מצטברים:
- הצד המבקש ביטול חוזה נמצא במצוקה, חולשה שכלית או גופנית או חוסר ניסיון.
- הצד השני לחוזה ניצל מצוקה זו שלו, ועקב ניצול זה נקשר הקשר החוזי.
- תנאי החוזה גרועים מן המקובל, במידה בלתי סבירה.
לקבלת סיוע משפטי איכותי בנושא חוזים, לחץ כאן: יעוץ משפטי
בטרם יכיר בית משפט באפשרות ביטול חד – צדדי של התחייבות מכח סעיף 18 לחוק, עליו להשתכנע כי המצוקה והחולשה הגופנית, או השכלית, או חוסר הניסיון, היו כבדי משקל והסיטו את שקול דעתו של העשוק סטייה של ממש מנתיבו הנכון. כמובן שמטבע הדברים יש להתרשמותו של בית המשפט הדן בעניינים אלה משקל מכריע.
ביטול חוזה – תוצאותיה של קבלת עילת עושק
עילת העושק מביאה לתוצאה קיצונית, באשר היא מאפשרת לצד לחוזה שאינו חסר – דעה, או פסול – דין, שחתם על חוזה מרצון, לבטל את החוזה בשל כך שדעתו לא הייתה מיושבת עליו לחלוטין.
בשל תוצאה מהותית זו, המצוקה, החולשה השכלית או הגופנית וחוסר הניסיון חייבים להיות כבדי משקל ועל בית המשפט להשתכנע שפעלו את פעולתם על העשוק והסיטו את שיקול דעתו סטייה של ממש מנתיבו הנכון.
ביטול חוזה בטענת עושק – מה התהליך?
על פי החוק , ביטול חוזה יהיה בהודעה לצד השני תוך זמן סביר מרגע שנודע על עילת הביטול. זכות הביטול המוקנית בפרק ב’ לחוק החוזים לצד חוזה שרצונו נפגם, נובעת מעקרון חופש החוזים.
אותו עקרון המקנה לאדם חופש להתקשר בחוזה על – פי רצונו מכיר גם בכוחו להשתחרר מחוזה כאשר הרצון שהביא אותו להתקשר בחוזה היה פגום.
הזכות לבטל חוזה, בשל פגם בכריתתו היא באופן עקרוני אוטומטית ומופעלת על – ידי המתקשר באמצעות משלוח הודעת ביטול. אולם, הלכה למעשה, זכות הביטול נתונה להכרעה שיפוטית -קונסטיטוטיבית. החלטה שתהא דקלרטיבית ורטרואקטיבית.
כך יוצא, שלצורך מימוש טענת העושק וביטול החוזה בעטיה, יש צורך בהגשת תובענה לבית המשפט וברור הטענה לגופה בהליך המשפטי.
ביטול חוזה חלקי
חוק החוזים קובע כי, כאשר ניתן להפריד את החוזה לחלקים, ועילת הביטול נוגעת רק לאחד מחלקיו, ניתן לבטל את אותו חלק בלבד. עם זאת, כאשר יש להניח שהצד הרשאי לבטל, לא היה מתקשר בחוזה לולא הפגם המקנה לו את הביטול, רשאי הוא לפי בחירתו, לבטל את החלק האמור או את החוזה.
מה קורה לאחר ביטול חוזה?
לאחר ביטול חוזה, חייב כל צד להשיב לצד השני, מה שקיבל על פי החוזה, ואם ההשבה בלתי אפשרית או בלתי סבירה, יש לשלם לצד השני את שוויו של מה שקיבל. לביטול חוזה בשל פגם בעת כריתתו קיימת משמעות הן לגבי הצדדים לחוזה והן לגבי צדדים שלישיים.
במישור יחסי הצדדים לחוזה, משפיע הביטול על החיובים שטרם קוימו ומשחררם ממילוי התחייבויות עתידיות על-פי החוזה. עם זאת תניה כמו פיצוי מוסכם – ממשיכה להתקיים ולחייב את הצדדים גם לאחר הביטול.
לקבלת יעוץ משפטי איכותי בנושא חוזים, לחץ כאן: סיוע משפטי