נסיבות מסוימות מובילות לצורך בביטול חוזה שנכרת בין שני הצדדים. היבט זה מוסדר בפרק ב’ לחוק החוזים (חלק כללי), התשל”ג – 1973 (להלן: “החוק”) שכותרתו “ביטול החוזה בשל פגם בכריתתו”.
סעיפים 22 – 13 לחוק מפרטים את העילות לביטול חוזה, אופני הביטול, תוצאותיו והשלכותיו.
המשותף לנסיבות המהוות עילה לביטולו של חוזה הינו שכולן מבטאות פגם ברצון. במקרים אלה רשאי אחד הצדדים לבטל חוזה בו התקשר עם הצד השני או לפנות לערכאה המשפטית בבקשת ביטול.
זקוקים לסיוע משפטי בעניין דיני חוזים? חייגו:03-6093833
טעמים המהווים עילה לבטלות חוזה
בין הסיבות המקימות תשתית לביטול חוזה נמנים ארבעה סוגים מרכזיים של פגם ברצון בעת ההתקשרות: עקב טעות, הטעיה, כפיה או עושק.
עילה נוספת לבטלות הינה שעה שאחד הצדדים הפר את החוזה באופן העולה כדי הפרה יסודית. בהפרה שאינה יסודית רשאי הצד הנפגע לבטל את החוזה רק לאחר שהותיר בידי המפר שהות לקיום החוזה והלה לא עמד בכך תוך פרק זמן סביר.
קיראו בהרחבה על: פיצויים עקב הפרת חוזה
עילות הקבועות בחוק לצורך ביטול חוזה
חוזה למראית עין – סעיף 13 לחוק מקנה אפשרות ביטול חוזה שנכרת בין הצדדים באופן פיקטיבי. החוק קובע כי בטלות בגין עילה זו לא תפגע בזכות שרכש צד ג’ בתום לב, בהסתמכו על קיום החוזה.
טעות – החוק מגדיר טעות כמשגה עובדתי או חוקי (טעות בהערכת כדאיות העסקה אינה מהווה טעם לביטול חוזה).
טעות אשר במידה והיתה ידועה מראש לא היה הצד המבקש ביטול מתקשר מלכתחילה בחוזה מקנה זכאות לביטול החוזה. זאת שעה שהצד השני ידע על הטעות או מצופה היה שיידע על כך.
במידה והצד השני לא ידע ולא אמור היה לדעת על הטעות מוסמך בית המשפט לבטל את החוזה לבקשת הצד שטעה אם מצא שנכון לעשות זאת מטעמי צדק. בהחליטה כך רשאית הערכאה לחייב את הצד שטעה בתשלום פיצויים בגין הנזק שנגרם לצד השני.
הטעיה – התקשרות בחוזה עקב טעות שהינה תולדה של הטעיה על ידי הצד השני לחוזה או מי מטעמו מקנה אפשרות לביטול החוזה. החוק מגדיר הטעיה כאי חשיפת עובדות שראוי היה לגלותן מכוח החוק, הנוהג או נסיבות המקרה הפרטני.
כפיה – התקשרות בחוזה שסיבתה הפעלת אמצעי כפיה על ידי הצד השני לחוזה או מי מטעמו בכוח פיזי או איום גופני / מילולי מצמיחה עילה לביטול החוזה. סייג לאיום הוא אזהרה בתום לב מטעם הצד השני לחוזה על הפעלת זכות.
עושק – התקשרות אדם בחוזה על בסיס ניצול מצוקת הצד השני או מי מטעמו, חולשה שכלית / גופנית שלו או חוסר ניסיון ובנוסף, תנאי החוזה רעים ומקפחים באופן החורג מהסביר מצמיחים עילה לביטול החוזה.
הפרה יסודית של החוזה – הפרה שמניחים לגביה כי אדם מן היישוב לא היה מתקשר מראש בחוזה לו צפה מבעוד מועד את ההפרה ותוצאותיה או כזו המוגדרת באופן מפורש בחוזה כהפרה יסודית.
הכשרת החוזה
לעניין טעות קובע החוק, כי במידה וניתן להכשיר את החוזה בדרך של תיקון הטעות והצד השני לחוזה הסכים לשתף פעולה עם כך לא תהווה הטעות עילה לביטול החוזה. ברוח זו, טעות סופר בלתי מכוונת תתוקן על פי הסכמת הצדדים ולא תהווה טעם לבטלות החוזה.
שעה שניתן להפריד את החוזה לחלקים והטעם לביטול מתייחס רק לאחד החלקים מורה החוק על ביטול אותו חלק בלבד (סעיף 19).
במידה ומדובר בעילה אשר לו ידע על קיומה לא היה הצד המבקש בטלות מתקשר בחוזה מלכתחילה קיימת בידיו אפשרות לבטל את החלק הרלוונטי בלבד או את החוזה בכללו. אולם, כאשר עילת הביטול הינה הפרה יסודית קיימת אפשרות לביטול כל החוזה גם במידה והוא בר חלוקה.
קיראו בהרחבה על: חוזה בעל פה
אופן ביטול חוזה והסעדים בעקבות הבטלות
ביטול חוזה יעשה במתן הודעה לצד השני במהלך פרק זמן סביר לאחר היוודע עילת הביטול ובעילת כפיה – בחלוף זמן סביר לאחר הפסקת הכפיה. שעה שניתנה למפר אורכה לביצוע החוזה – בחלוף זמן סביר לאחר האורכה.
ביטול חוזה מחייב השבה הדדית של התמורה אותה קיבל כל צד לחוזה. שעה שקיום השבה אינו מתאפשר בנסיבות המקרה ישולם שווי התמורה שהתקבלה.
לצד סעד ההשבה רשאים הצדדים לחוזה לדרוש תרופות אחרות בגין הפרתו לרבות פיצויים דוגמת אלה המנויים בחוק החוזים (תרופות בשל הפרת חוזה), התש”ל – 1970.
משרד עורכי דין דורה כהן ויצמן ושות’ עומד לרשותכם בכל שאלה ובכל מקום שבו הנכם זקוקים לסיוע בענייני חוזים עסקיים או חוזים פרטיים.
ניתן לפנות אלינו לקבלת: יעוץ משפטי
זקוקים לסיוע משפטי בעניין דיני חוזים? חייגו:03-6093833