דרכים להגן על רכוש מפני עיקולים
כאשר נפתח נגד חייב הליך בהוצאה לפועל, הוא נאלץ לעבור תהליך חושף ופוגע של עיקול מיטלטליו. למעשה, רשאי כונס הנכסים שממונה לתיק (בכפוף לצו שיונפק מטעם ראש ההוצאה לפועל) לעקל כמעט כל נכס שווה ערך אשר ברשות החייב (להוציא נכסים מסויימים, כפי שנפרט בהמשך).
כונס הנכסים אינו נוטה להתחשב בערך הסנטימנטאלי אשר לעיתים יש לחפצים עבור בעליהם. חפץ אחר חפץ, יעבור כונס הנכסים ויעקל את אשר ניתן למכור ובעזרת התשלום לכסות עוד נתח מהחוב. הליך זה הוא אחד הכואבים שעל החייב לעבור, ועליו נפרט במאמר זה.
לפנייה מיידית לעורכי דין בתחום, לחץ כאן: יעוץ משפטי
במאמר נענה על השאלה הבוערת – כיצד ניתן לשמור על מטלטלין, כלומר על רכוש נייד, מפני כינוס נכסים בהליך הוצאה לפועל? ומהן האפשרויות העומדות בפני החייב לאחר שעוקלו מיטלטליו בידי כונס נכסים? כמובן שנביא המלצות ועצות – כולן במסגרת החוק.
מהו עיקול מיטלטלין בהליך הוצאה לפועל?
כחלק מהליך הוצאה לפועל, כאשר החייב אינו מסוגל לכסות את חובו מתוך ההון המזומן שיש ברשותו, ממונה כונס נכסים לתיק אשר כל תפקידו – למצוא נכסים ברשות החייב, שאותם ניתן לממש (כלומר – למכור, או להזדכות בכל דרך אחרת על שוויים), ובהון המזומן המופק מהם, להשתמש כדי לכסות או להקטין את החוב העומד בתיק.
כונס הנכסים יקבל צו מאת ראש ההוצאה לפועל, ובכפוף לצו זה, ולשליחת הודעה מראש לחייב, הוא יוכל לבחור בעצמו מתוך כל נכסיו של החייב, אילו מהם יוכלו לשמש לכיסוי החוב. הכונס יבחר בנכסים היקרים – כמו רכבים, תכשיטים, ריהוט יקר ערך, וכיוצא באלה, וכמובן שבמסגרת שיקול הדעת שיפעיל, לא יקח בחשבון ערכים סנטימנטליים (למשל, ערכם של תכשיטים אשר נתקבלו בירושה, וכדומה).
על החייב מוטל איסור לנהוג בעת כינוס הנכסים באופן ערמומי או לא הוגן – כלומר, אסור לו להעלים נכסים, לחלק או להעניק נכסים, לפעול על מנת להסתירם, למסרם, או לייצאם לחו”ל על מנת לשמרם מפני כונס הנכסים, ואם יימצא כי נהג כך – במרבית המקרים יינקטו נגדו צעדים משפטיים, עד כדי ביטול תיק ההוצאה לפועל (שעשוי לאפשר לו מחיקת חלק מהחוב או פריסה נוחה של תשלומים לנושיו, ועוד).
מהם נכסים המותרים בעיקול, ואילו נכסים אסור לעקל?
על פי חוק, מטלטלין הינם נכסים ניידים, כלומר – כל הנכסים פרט לנכסים דלא ניידי, כלומר נדל”ן. כל נכס העומד לרשות החייב נחשב מטלטלין – החל מבגדיו, ריכבו, חיות המחמד שלו, המצאות שלו, ואפילו זכויות על פטנטים או קניין רוחני נחשבים מיטלטין.
בחוק ההוצאה לפועל ישנה התייחסות לעיקול מיטלטלין של החייב על ידי כונס נכסים, ובחוק כתוב כי נאסר על כונס הנכסים לעקל חלק מן המיטלטלין של החייב, כן מפרט החוק במדוייק אילו מיטלטלין יש להשאיר בחזקת החייב. הנה דוגמאות:
- אסור לעקל מיטלטלין אשר משמשים את החייב או את בני משפחתו לצרכים חיוניים, כגון כלי אוכל, כלי מיטה, מלבושים, וכדומה.
- אסור לעקל כלי עבודה חיוניים המשמשים את החייב ביצירת הכנסתו.
- אסור לעקל תשמישי קדושה.
- אסור לעקל חיות מחמד.
הגנה על רכוש והחזרת מטלטלין שעוקלו
לאחר שעוקלו המיטלטלין, עומדים בפני החייב 14 ימים שבהם לא יועמדו מיטלטליו למכירה. בימים אלה, אם יצמצם את חובו או יפרעו, יושבו אליו נכסיו.
ראשית, מומלץ לעשות כל מאמץ על מנת לסלק את החוב או להקטין אותו ככל האפשר, בכל דרך העומדת לרשותו של החייב. עם סילוק החוב, יבוטל הליך הכינוס ואם עוקלו מיטלטלין הם יושבו לידי החייב.
ניתן להגיש בקשה לביטול צו העיקול, על פי שיקול דעתו של החייב ומכל סיבה שהיא. הבקשה לביטול צו העיקול תיקרא על ידי ראש ההוצאה לפועל וביכולתו לבטלה על הסף. אם החליט כי הבקשה מנומקת ומובנת וראוייה להתייחסות – יעבירה לנושיו של החייב והם יגיבו על פי הבנתם.
ניתן גם להגיש עתירה לצו השהיית מכירה, מייד לאחר קבלת צו העיקול על המיטלטלין. תקופת השהייה מירבית לצו כזה תהיה שלושה ימים.
במידה ומחליט החייב לפעול בדרך זו, יהיה עליו להפקיד עירבון לכיסוי ההוצאות על איחסון והגנה על מיטלטליו במזן שהם מעוקלים. ואחרון נציין את האפשרות שתמיד עומדת בפני החייב, הגשת ערעור על ההליכים שננקטים כנגדו בבית המשפט.
בכל מקרה, אם נפתח נגדכם תיק הוצאה לפועל, מומלץ מאוד לפנות בהקדם האפשרי לקבלת יעוץ משפטי ולאפשר למשרד עורכי דין מקצועי בתחום ללוות את ההליך ולהגן על האינטרס שלכם.
לפנייה מיידית אל עורך דין הוצל”פ, לחץ כאן: יעוץ משפטי