גביית חובות בהליך הוצאה לפועל
למרבה הצער בישראל נהוג מוסר תשלומים נמוך ביותר. למשל, לפי נתוני בנק ישראל כ 15,000 צ’קים חוזרים מדי יום. לשכת ההוצאה לפועל נחשבת לגוף היעיל ביותר לסייע לנושים לגבות את חובם. במקרים רבים אכן מניב הליך ההוצאה לפועל את התוצאה הרצויה ומאפשר את גביית מלוא סכום החוב, במקרים אחרים מתאפשרת רק גבייה חלקית.
יש לזכור כי עד כמה שהכלים העומדים לרשות ההוצאה לפועל לגרום לחייב לשלם יעילים (נקיטת סנקציות כגון הגבלת חשבון בנק, עיכוב יציאה מן הארץ, עיקול מיטלטלין ועוד) בחלק בלתי מבוטל של הליכי הוצאה לפועל איין בהם די וכך הצטברו בלשכות ההוצאה לפועל מאות אלפי תיקים ישנים אשר שוכבים זמן רב מבלי שמבוצעים בהם עוד כל הליכי גבייה. ההערכה היא כי סכום הכולל של החובות שלא ניתן לגבות שהצטברו בצורה זו מגיע למאה מיליארד שקלים.
לקבלת יעוץ משפטי ראשוני חינם, ללא כל התחייבות מצידך, לחץ כאן:
יעוץ משפטי
מכיוון שפתיחת תיק בהוצאה לפועל כרוכה בהוצאות והשקעת משאבים קיימת תמיד הסכנה כי אלה ירדו לטמיון ולמעשה יתווספו ויגדילו עוד את הסכום שמפסיד הנושה בגלל שאינו מצליח לגבות את שמגיע לו.
משתמע מדברים אלה כי כדאי לשקול היטב לפני קבלת החלטה לפנות דווקא להוצאה לפועל, לחלופה חוקית אחרת או אולי אפילו להכרזה על החוב כ”חוב אבוד” רישומו ככזה בספרי החשבונות והנאה לפחות מהטבה במיסוי.
מהו “חוב אבוד”?
“חוב אבוד” הינו מונח מתחום ראיית החשבון (הפירוש משתמע משמו). בניהול חשבונות של עסק שלו לקוחות המתחייבים לשלם לו כספים בעתיד מרגע שמתעורר ספק ביכולת גבייה של סכום המגיע נהוג לרשום את כולו או חלקו תחת “חובות מסופקים”.
אם מתברר במשך הזמן כי לא יהיה ניתן לגבות חוב זה הוא ירשם כ”חוב אבוד”. רישום כזה מאפשר למחוק את החוב מסך ההכנסות שנזקפות לזכות העסק ובכך לפחות להימנע מהצורך לשלם בגינו מס.
בית המשפט העליון פעל בפסיקה לשם ניצול מנגנון הרישום החשבונאי של חוב אבוד לצורך צמצום התיקים השוכבים בהוצאה לפועל וברור כי איין כל אפשרות שהחייבים בהם יוכלו לעמוד בתשלומם (במיוחד לאחר שתפחו עם השנים). לפי גישת בית המשפט את ה”חוב האבוד” יש להסיק מ”כלל הנסיבות ומהתנהגות הצדדים, כאשר אלה מלמדים כי החוב איננו רובץ עוד על החייב”. לכן חוב של חייב שננקטו לגביו הליכי הוצאה לפועל ואלו לא הניבו תוצאות יוכל להיות מוכר ככזה.
בית המשפט העליון לא קבע הלכה חד משמעית שעל פיה נאסר על זוכים לנקוט בהליכי גביית חובות שהוכרו כחובות אבודים, ולכן עדיין מוכרת זכותו של זוכה להמשיך בהליכי גבייה של חובות, גם אם החובות הוכרו כ”חובות אבודים”, על פי רישומו ככזה בפנקסיו, על ידי רשויות המס.
חשיבות הפניה לעו”ד
איין מניעה מנושה לפתוח ולנהל תיק בהוצאה לפועל ללא עזרת עו”ד. יש לקחת בחשבון כי דרוש ניסיון לשם ניווט בצורה יעילה בסבך הבירוקרטיה וקיימת סכנה כי אדם בלתי מנוסה יעשה טעויות אשר יפגעו בסיכוייו לקבל את המגיע לו.
בנוסף, לאור הדברים שפורטו לעיל, יוכל עו”ד מנוסה להעריך נכונה את הכדאיות שבפתיחת הליך בהוצאה לפועל ויוכל למנוע בזבוז משאבים ואנרגיה על ידי שימליץ שלא לפנות להוצאה לפועל כלל ויוכל אולי למצוא דרך חלופית יעילה יותר.
למשל אישה גרושה שלא מקבלת תשלום מזונות מבעלה לשעבר במקרים רבים טוב תעשה אם תפנה לביטוח הלאומי שם, בהליך קצר יחסית, תוכל לקבל את המגיע לה והמוסד לביטוח לאומי יפעל בתורו לגבות את הכספים מהבעל לשעבר. לעיתים רישום מוקדם כ”חוב אבוד” יהיה עדיף. קשיים באיתור החייב יכול שיובילו למסקנות כגון אלה.