שכירות היא זכות קניינית המקימה לשוכר אפשרות חוקית להשתמש ולהחזיק בנכס כנגד תשלום ויכולה להיות רשומה או בלתי רשומה.
בעת האחרונה, בה מחירי הנדל”ן מצויים במגמת עלייה ולרבים אין יכולת כלכלית לעמוד בתשלום המלא הדרוש לרכישת דירה או שאינם עומדים בתנאים לקבלת משכנתא, הפכה שכירות דירות לפופולארית מאד.
בשל מצב דברים זה ונוכח הביקוש הגובר, בעלי דירות רבים מנסים לנצל את הסיטואציה ולהעלות את מחירי השכירות.
קיימים מספר היבטים, אשר חשוב כי שוכרי הדירות הפוטנציאליים יקפידו עליהם בטרם כניסה להתחייבות מסוג זה.
זקוקים לסיוע משפטי בענייני חוזים ומקרקעין? חייגו: 03-6093833
במה כדאי לשוכר פרטי להתמקד לפני חתימת חוזה שכירות?
בהיבט החוקי, על חוזה שכירות של נכס מקרקעין חלים מספר דינים: חוק השכירות והשאילה, התשל”א -1971, חוק המקרקעין, התשכ”ט – 1969, חוק החוזים (חלק כללי), התשל”ג – 1973 וחוק החוזים (תרופות), התשל”ג – 1973.
לפי סעיף 8 לחוק המקרקעין – התחייבות לעסקה במקרקעין תתבצע בכתב, קרי, להתחייבות לשכירות מקרקעין בעל פה לא נודעת כל משמעות.
לא פחות חשוב לוודא, באמצעות יפוי כוח ובדיקה במרשם המקרקעין, כי האדם המציע לכם לשכור את המקרקעין ממנו אכן מוסמך לבצע עסקה במקרקעין זה.
במצב הקשה בו מצוי שוק הדירות, לא מעט אנשים מתפתים לחתום על הסכם שכירות מבלי לערוך בדיקה מוקדמת של הנכס.
מרבית המשכירים מכניסים לחוזה סעיף במסגרתו השוכר מצהיר, כי בדק את מצבו המשפטי והפיזי של הנכס ומצא אותו מתאים למטרותיו, זאת בכדי להסיר מעצמם את האחריות לגבי ליקויים העשויים להתגלע בהמשך במושכר.
קיראו ותדעו: האם כדאי לעשות זיכרון דברים?
היבטים שחשוב לשוכר לכלול בחוזה שכירות דירה או בית פרטי
בכדי למנוע אי הבנות עתידיות בין השוכר למשכיר חשוב כי חוזה השכירות ינוסח באופן בהיר וברור. החוזה צריך להגדיר בצורה שאינה משתמעת לשתי פנים מהו הנכס המושכר ולציין את מועד הכניסה ומועד הפינוי של המושכר.
קיראו בהרחבה על ניסוח חוזה שכירות
בחלק מחוזי השכירות נכללת גם תקופת אופציה להארכת השכירות. וודאו שתנאי השכירות בתקופת האופציה זהים לתנאים שחלו לאורך תקופת החוזה וכי לא חלו שינויים בהיבט זה.
סוגיה אחרת הינה נושא הערבויות והביטחונות – בדרך כלל המושכר הוא הנכס היקר ביותר המצוי בידי המשכיר, אולם ישנם משכירים העושים בעובדה זו שימוש לרעה. נסו להימנע מלתת למשכיר ערבות בנקאית, שכן רוב הבנקים יערימו עליכם קשיים בהשגתה ובמקביל תצטרכו לשלם עליה לא מעט כסף.
קיראו מדריך בנושא: ערבויות
חשוב לבדוק היטב את מצב המושכר ביום הכניסה לנכס, היות ובחוזים רבים נהוג לקבוע שעל השוכר להחזיר את המושכר לידי המשכיר במצב המקורי בו נמסר לידיו.
בפועל, לא פעם, גם אם המושכר נמסר לדייר לא צבוע ועם חורים בקירות ינסו חלק מהמשכירים לטעון שהמושכר היה משופץ וללא שום פגם במועד תחילת השכירות.
בכדי למנוע תרחיש כזה – צלמו את המושכר לפני שתכניסו אליו כל חפץ או ריהוט שלכם.
בהיבט פינוי המושכר – וודאו כי מוקנית לכם אפשרות לסיים את חוזה השכירות לפני המועד שנקבע בחוזה, בין באמצעות מתן הודעה מראש למשכיר חודש או חודשיים לפני תום תקופת החוזה או בדרך של מציאת דייר חלופי.
משכירים רבים אינם ששים לביצוע חילופי דיירים במהלך תקופת חוזה השכירות, כך שיש צורך להבהיר סוגיה זו מראש ובאופן במפורש.
אם נתקלת בבעיה משפטית כלשהי הנוגעת לענייני שכירות דירה או בית פרטי, אנו כאן ונשמח לעמוד לרשותך. משרד עורכי דין דורה כהן ויצמן ושות’ מפעיל מחלקה משפטית ענפה המתמחה בענייני מקרקעין וחוזים רלוונטיים.
ניתן לפנות אלינו בטלפון או באמצעות האתר ולקבל יעוץ משפטי אישי ודיסקרטי בכל בעיה רלוונטית. אנחנו כאן עבור לקוחותינו!
קיראו בהרחבה על זכויות שוכר דירה
זקוקים לסיוע משפטי בענייני חוזים ומקרקעין? חייגו: 03-6093833