חוק התכנון והבניה התשכ”ה-1965 (להלן: החוק) צפוי לעבור רפורמה רחבת היקף. החוק עוסק בתכנון ובהסדרת הבניה במדינת ישראל.
מטרתו של השינוי הצפוי בחוק הנו לקצר ולייעל את הליכי התכנון והבניה בישראל. הצעת התיקון לחוק זכתה בציבור הרחב לכינוי “חוק המרפסות” וזאת על רקע כוונת מציעי החוק לפשט את הליכי קבלת האישורים לסגירת מרפסת בישראל.
זקוקים לסיוע משפטי בענייני נדל”ן והיתרי בנייה? חייגו: 03-6093833
המצב לפני הרפורמה המתוכננת בחוק התכנון והבניה
עד אישור התיקון לחוק, אזרח שביקש לסגור את מרפסת ביתו נאלץ לעבור הליכי בירוקרטיה מייגעים שגרמו לייקור עלויות ההליך והפכו את סגירת המרפסת לבלתי כדאית.
בעקבות הרפורמה בחוק התכנון מתן אישור לסגירת מרפסת שגודלה אינו עולה 25 מטר מרובע והיא איננה משפיעה על התכנון המרחבי יארך 45 יום בלבד.
סגירת מרפסת ללא האישורים הנדרשים מהווה לא רק כר פורה לסכסוכי שכנים אלא גם עבירה לפי חוק התכנון.
העונש המוטל בגין עבירה מעין זו משתנה מקנס כספי כבד ועד לצו בית משפט המורה על הרס של תוספת הבניה הבלתי חוקית.
ניתן לראות כי הכדאיות הכלכלית של סגירת מרפסת ללא אישורים מוטלת בספק.
אומנם גם ההליך שנדרש לעבור מי שחפץ בסגירת מסגרת כחוק היה מתיש ובלתי יעיל. עד כה אדם שביקש לסגור מרפסת היה נדרש להגיש מפה טופוגרפית שנערכה בידי מודד ומהנדס בצירוף מסמכים נוספים לוועדה המקומית לתכנון ובניה.
לאחר פרסום התוכנית עמד לרשות השכנים פרק זמן של 14 יום במסגרתו היה באפשרותם להגיש את התנגדויותיהם השונות לתוכנית הבניה. מלבד הסכמתם של השכנים היה צורך גם בהסכמתה של הרשות המקומית לשינוי התכנוני לשם קבלת האישור המיוחל.
מה כוללת הרפורמה בחוק התכנון והבניה?
מלבד סוגיית המרפסות הרפורמה בחוק התכנון והבניה עוסקת בייעול הליכי ההתנגדויות לאישור תוכניות בניה, שיפור הליכי תכנון הבניה הקיימים, ביטול תוכניות המתאר המחוזיות, הרחבת הסמכויות של ועדות התכנון והבניה המקומיות ועוד.
המתווה המוצג בחוק החדש צפוי לכלול שלושה מסלולים לרישוי בניה. המסלול הראשון במסגרתו ינתן פטור מלא מהליכי רישוי מתייחס להצבת תאים לקליטת שמש ובניית גדר.
המסלול השני יהיה מסלול של רישוי מקוצר במסגרתו מתוכנן הקיצור המפורסם בהליכי הרישוי לסגירת מרפסת אך גם הצבת פרגולות ותוספת מעליות בבניינים חדשים. אורכו של מסלול הרישוי המלא יהיה 90 יום ובמסגרתו יאשרו הקמת גשרים, בניינים חדשים ועוד.
השלכות הרפורמה בחוק התכנון והבניה על הציבור בישראל
על אף זאת לא הכל מרוצים מהשינויים המתוכננים כחלק מהרפורמה. לטענת המבקרים, החוק מבטא העדפה ברורה של האינטרסים של בעלי ההון וגורמי פיתוח שונים על חשבון הציבור הרחב.
לטענת הארגונים הירוקים ביטול הקצאות הבניה בשטחים פתוחים מאפשר השתלטות של בעלי אינטרסים על השטחים הירוקים ששייכים לכל.
לטענת הארגונים והשר לשמירה על איכות הסביבה הרפורמה במתכונתה הנוכחית תוביל לשינוי בנוף הקיים היום וזאת לאור ההקלה על קבלת אישורי הבניה, קידום תוכניות בניה ועוד.
זקוקים להיתרי בניה? יש לכם בעיות בטאבו או במנהל מקרקעי ישראל? משרד עורכי דין דורה כהן ויצמן ושות’ מפעיל מחלקה משפטית ענפה, המתמחה בענייני נדל”ן ומקרקעין.
זקוקים לסיוע משפטי בענייני נדל”ן והיתרי בנייה? חייגו: 03-6093833