פסק דין חדש של בית המשפט העליון קבע הלכה חדשה בעניין פירוק שיתוף של דירת מגורים על רקע כינוס נכסים – ההלכה החדשה קובעת: בן זוג שאינו חייב בחוב, יוכר כדייר מוגן.
פסק הדין החדש נקבע בעניינה של המבקשת גברת מרגלית כובשי נגד עורך הדין אייל שוורץ, על רקע פסק דין שניתן בעניין תיק ההוצאה לפועל כנגד בעלה של כובשי, החייב בכספים.
במסגרת תיק הוצאה לפועל מונה עורך הדין אייל שוורץ ככונס נכסים על נכסי הבעל, לצורך גביית חובותיו. מתוקף תפקידו ככונס נכסים, ניתנה לו הסמכות לממש את דירת המגורים הנמצאת בבעלותם המשותפת והשווה של בני הזוג כובשי והמשמשת למגוריהם.
זקוקים לסיוע משפטי אישי ודיסקרטי? חייגו: 03-6093833
לצורך מימוש הנכס פנה עורך דין שווורץ לבית המשפט בבקשה לפירוק השיתוף על דירת המגורים על מנת שניתן יהיה למוכרה לצורך החזרת חובות החייב לנושים.
בהיותה של גברת כובשי שותפה בבעלות על הדירה, ובהיותה זכאית על פי דין מאשמה במעשים בו הואשם בעלה, ואשר הביאו לחובותיו כנגד הנושים, פנתה כובשי לבית המשפט בבקשה להתנגד לפירוק השיתוף, בטענה כי תאלץ להתפנות מדירתה שלא באשמתה.
כמו כן, ביקשה כובשי מבית המשפט, מכוח סעיף 33 לחוק הגנת הדייר, כי במידה ויוחלט למכור את הנכס, יינתן לה להמשיך ולהתגורר בדירה כדיירת מוגנת.
החידוש בטענתה של המבקשת הינו התייחסות החקיקה לחוק הגנת הדייר במסגרת הליך פירוק שיתוף שלא במסגרת גירושין, כי אם במסגרת כינוס נכסים.
במסגרת הליך פירוק שיתוף שנעשה במסגרת תיק גירושין, תקף בדרך כלל סעיף 40א לחוק המקרקעין, המבטל את סעיף 33 לחוק הגנת הדייר, על מנת לאפשר הסדר מגורים לילדי הזוג ולבן הזוג המחזיק בילדים, ולמנוע מבן הזוג השני חזקה על הנכס המשותף.
אולם, לטענת המבקשת, נסיבות פירוק השיתוף על דירת הזוג כובשי, אינן דומות לנסיבות פירוק שיתוף במסגרת גירושין, ועל כן, לא קיים בנסיבות אלו הצורך בהחלתו של סעיף 40א לחוק המקרקעין.
בהתאם לכך, ביקשה כובשי מבית המשפט להחיל עליה את סעיף 33 לחוק הגנת הדייר ולהורות על מכירת הנכס כ’נכס תפוס’.
בפסיקתו, קבע בית המשפט, כי בעוד שקיימת הצדקה במקרה דנן, להורות על פירוק השיתוף ומכירת הנכס בידי כונס הנכסים לצורך החזרת החוב לנושים, ימכר הנכס עם החלתו של סעיף 33 לחוק הגנת הדייר על המבקשת.
מטרתו העקרונית של סעיף 33 לחוק הגנת הדייר הינה להגן על זכותו של בעל נכס ודייר, ומכאן גם על זכותו של בעל נכס אשר בן זוגו חייב בכספים ואשר זכותו על הנכס פקעה בשל כך.
בעוד שהחוק מאפשר את הזכות למעמד של דייר מוגן, לדיירים שאינם בעלי זכויות בנכס, יהיה זה מן האבסורד, נאמר בפסק הדין, לא לאפשר למי שהינו בעל הנכס את הזכות למעמד זה גם כן.
יש לך בעיות בענייני פירוק שיתוף במקרקעין? חובות כספיים עד כדי איומים ועיקול דירת מגורים? משרד עורכי דין דורה כהן ויצמן ושות’ מעמיד לרשותך עורכי דין בכירים ומנוסים, שישמחו להעניק לך יעוץ משפטי מעולה בתחום.
זקוקים לסיוע משפטי אישי ודיסקרטי? חייגו: 03-6093833