מהי טענת פרעתי?
לאחר שניתן פסק דין, עובר הטיפול בחוב ובגבייתו ללשכת ההוצאה לפועל (ככל שנפתח תיק הוצאה לפועל). ראש ההוצאה לפועל הוא המוסמך לדון ולקבוע את גובה החוב לתשלום ואת התנאים לפירעונם של חובות. לבית המשפט אין תפקיד נוסף בתוך מערכת זו.
בטענת פרעתי מתבררים למעשה, אירועים ותשלומים שאירעו לאחר פסק הדין. מוגדרת בסעיף 19 לחוק ההוצאה לפועל. הכוונה למקרה בו החייב טוען כי מילא אחר פסק הדין או שאינו חייב עוד למלא אחריו.
טענת פרעתי עשויה להתייחס לפסק הדין כולו, או אל חלקו. ראש ההוצאה לפועל, מוסמך לקבוע האם מוטל על החייב למלא אחר פסק הדין ובאיזו מידה.
עד לקביעתו זו של ראש ההוצאה לפועל – רשאי זה לעכב את ביצוע פסק הדין כנגד החייב. במקרה שכזה מצווה ראש ההוצאה לפועל בדרך כלל על הפקדת ערובה על ידי החייב, וזאת להבטחת קיום פסק הדין. יצוין כי על פי חוק, רשאי ראש הוצאה לפועל להטיל על החייב הוצאות מיוחדות, אם דחה את בקשתו ומצא כי לא היה יסוד לטענתו.
טענת פרעתי – על מי מוטלת חובת ההוכחה?
חובת ההוכחה לפרעון החוב, מוטלת על כתפי החייב (המגיש את הבקשה). אולם, בנסיבות בהן השתהה זוכה בנקיטת הליכי הוצאה לפועל, בלא שניתן לכך הסבר ראוי, עשויה עובדה זו, להעביר על שכמו את הנטל המשני, של חובת הבאת ראיות לסתור.
לקבלת יעוץ משפטי איכותי, לחץ כאן: סיוע משפטי
בעניין זה נקבע, כי השפעתו של עיכוב בנקיטת הליכי הוצאה לפועל, יכולה להתפשט גם על העברת הנטל להביא ראיות לסתור את טענות החייב, כי הופטר מחיובו. בנסיבות בהן השתהה הזוכה בנקיטת הליכי הוצאה לפועל, במשך פרק זמן ממושך, מבלי שניתן הסבר ראוי לכך.
מתי תוגש בקשה בטענת פרעתי?
סעיף 19 לחוק ההוצאה לפועל, אינו קובע פרק זמן שבמהלכו על החייב להגיש בקשה בטענת פרעתי. עיון גם בתקנות ההוצאה לפועל, תש”ם – 1979, מגלה כי אף שם אין כל מסגרת קצובה בזמן להעלאת טענת “פרעתי”.
הלכה פסוקה היא, שלא נקבע זמן מוגדר לאחר צאתו של פסק הדין להעלאת טענת “פרעתי”. הפירעון הנטען יכול שייעשה בכל תאריך שהוא, לאחר צאת פסק הדין, והוא מנקה את החייב מן החוב, יהא אשר יהא תאריכו.
הואיל וכך, אין מגבילים את החייב בזמן. נפסק, כי אין להשתיק חייב בטענה כי פרע את החוב, כולו או מקצתו, אחרי שניתן פסק דין נגדו. בין לפני שננקטו נגדו הליכי הוצאה לפועל ובין במהלכם, כאשר הזוכה ממשיך בהליכים.
מהם סדרי הדין בבקשה בטענת פרעתי?
ראש ההוצאה לפועל דן בטענת פרעתי “כאילו היה בית משפט הדן בבקשה בדרך המרצה”. הוא מוסמך בדיון כזה, להורות על גילוי ועיון במסמכים ולהורות על הזמנת עדים והצגת מסמכים, כפי שמוסמך בית משפט לעשות.
אילו מסמכים יש לצרף לבקשה בטענת פרעתי?
לבקשה בטענת “פרעתי” יש לצרף את המסמכים הבאים:
- תצהיר התומך בבקשה – מדובר בתצהיר המאשר את כל העובדות המפורטות בבקשה.
- תצלום תעודת זהות של המבקש.
- העתק של כל האסמכתאות הרלוונטיות לטענות המפורטות בבקשה – וזאת על מנת לגבות את הבקשה ואת הנטען בה.
את הבקשה יש להגיש בשלושה העתקים וכן, יש למסור העתק לזוכה בתיק ההוצאה לפועל. בכל מקרה, בטרם הגשת בקשה, רצוי להתייעץ עם עורכי דין הבקיאים בהליכי הוצאה לפועל, בכל הנוגע לכדאיות הגשת הבקשה. בנוסף, עורכי דין המתמחים בהליכי הוצאה לפועל, יוכלו לסייע לכם בהתאמת נסיבות ועובדות המקרה, אופן הבקשה ובדיקת סיכויי ההצלחה שלה.