סיוע של עורכי דין בבקשת התנגדות בתיק הוצאה לפועל
הליך הוצאה לפועל נועד להסדיר פירעון חובות לאחר שאלו לא נפרעו במועד המקובל וכנדרש על פי חוק. במקרה כזה, הזוכה רשאי להגיש בקשה לפתיחת תיק בהוצאה לפועל נגד החייב, במסגרתו ינקטו כל הצעדים הנדרשים לגביית החוב. אם קיבלתם הודעת אזהרה על פתיחת תיק נגדכם, בגין כספים שאינכם חייבים – ניתן להגיש בקשת התנגדות בתיק הוצאה לפועל.
מהי התנגדות לתיק הוצאה לפועל ?
כאמור, ישנם מקרים בהם תישלח הודעת אזהרה על פתיחת תיק, על פי בקשתו של אדם הטוען כי הנכם חייבים לו כספים ולא כך הדבר. חשוב להבדיל בין בקשה בטענת פרעתי, לבין בקשת התנגדות לתיק הוצאה לפועל: טענת פרעתי היא הצעד הנכון במקרים בהם אכן היה חוב, אך הוא נפרע על ידיכם במלואו.
לקבלת סיוע משפטי בנושא הוצאה לפועל ליחצו: יעוץ משפטי
מאידך, בקשת התנגדות לתיק הוצאה לפועל הנה למעשה טענה כי התיק שנפתח נפתח על פי טענות שקריות על חובות שאינם ומסמכים לא כשרים (לדוגמא: המחאה עם זיוף חתימה).
שימו לב!
כאשר מדובר במקרה של התנגדות לפתיחת תיק הוצאה לפועל התעלמות ממכתב האזהרה לבדה איננה פותרת את הבעיה. יתרה מכך, מהתעלמות זו עלולה להשתמע מעין הצהרה, המאשרת כי הזוכה יכול לנקוט בצעדים נוספים על מנת להחזיר את חובו.
הצעדים הננקטים נגד החייב במקרים כגון אלו הם עיקולים של החשבון או עיקולים של נכסים, עיכוב יציאה מהארץ ואפילו צווי מאסר. על כן, מומלץ לפנות בהקדם לקבלת יעוץ משפטי וסיוע של עורכי דין בהגשת בקשה בטענת התנגדות להליך ההוצל”פ.
דרכי הפעולה בעת הגשת בקשה להתנגדות
התנגדות לתיק הוצאה לפועל ניתן להגיש בתוך 20 ימים מהיום שהתקבלה הודעת האזהרה על ידי החייב. את בקשת ההתנגדות יש להגיש עם תצהיר המאושר על יד עורך דין. תצהיר עו”ד יכלול את העובדות התומכות בטענה להתנגדות. יש להגיש עם ההתנגדות צילום של הבקשה לביצוע ואת השטרות שבגינם הוגשה ההתנגדות.
למעשה, בקשת ההתנגדות היא כתב הגנה של החייב, וברגע שהחייב מגיש את ההתנגדות, זו תהווה בקשת רשות להתגונן בהליך סדיר של דיון מקוצר בפני בית המשפט. שלב הדיון נעשה בפני ראש ההוצאה לפועל ובפניו יידרש החייב להוכיח את טענותיו.
אם יוחלט כי יש זכות לחייב להתגונן, יועבר הדיון להליך רגיל בפני בית המשפט. החשיבות של הגשת התנגדות לתיק הוצאה לפועל היא למעשה עצירת ההליך בו בקש לפתוח הזוכה ומניעת נקיטת צעדים כגון עיקולים ועיכוב יציאה מהארץ. אולם הגשת ההתנגדות אינה מבטלת את ההליכים שעד כה ננקטו בתיק ההוצאה לפועל.
במקרה בו עברו 20 הימים, ניתן להגיש בקשה להארכת מועד ההתנגדות. לשם כך יש לצרף תצהיר שבו יפורטו העובדות והטענות המצדיקות קבלת ההתנגדות באיחור. חשוב לדעת כי במקרה של הגשה מאוחרת, יוכל הזוכה לנקוט בצעדים כגון עיקולים.
על מנת לעצור תהליכים אלו יש להגיש בקשה בנפרד לעיכוב התהליכים. את הבקשה לעיכוב התהליכים יש להגיש בלשכת ההוצאה לפועל או בבית המשפט. לפי חוק ראש ההוצל”פ יכול להשהות תהליכים לזמן מוקצב בלבד.
במקרים כגון אלה קיימת חשיבות עליונה בסיוע משפטי מקצועי וליווי של עורכי דין בעלי ניסיון וידע עשיר בתחום הוצאה לפועל. ליווי מקצועי יגדיל משמעותית את הסיכוי לכך שבקשת התנגדות לבית הוצאה לפועל תתקבל ותאושר, במהירות וביעילות.