פשיטת רגל הינה סטאטוס משפטי אשר חל על אדם פרטי, יחיד או שותפות, שאין ביכולתו הכלכלית לפרוע את חובותיו.
מאחר ומדינה נתפסת כישות ציבורית איתנה, העומדת בהתחייבויותיה הכספיות קשה להעלות על הדעת סיטואציה של היקלעות גוף כמדינה למצב של פשיטת רגל.
אולם, המציאות הוכיחה לא אחת, כי מדובר בתרחיש ריאלי. בהיסטוריית פשיטות הרגל של מדינות ניתן לציין שורת משברים כלכליים בקנה מידה לאומי, בין היתר, בארגנטינה, ברית המועצות, אקוודור ואף ישראל, שעמדה בראשית העשור בפתחו של איום פשיטת רגל.
זקוקים לסיוע משפטי בענין פשיטת רגל? חייגו: 03-6093833
משמעות הליך פשיטת רגל לגבי מדינה
פשיטת רגל של מדינה מתבטאת בשניים:
חוסר אפשרות פיננסית לעמוד בתשלום חובות כספיים לאומיים והיעדר יכולת להשיג מטבע זר לכיסוי התשלום עבור יבוא סחורה למדינה.
חשוב להבחין בין התחייבויות פנימיות של המדינה – כלפי תושביה לבין התחייבויות חיצוניות – כלפי מדינות בחו”ל בנקים וגורמים זרים המשקיעים במדינה.
אמצעים בהם יכולה לנקוט מדינה המצויה על סף פשיטת רגל
במישור הפנים – נתונים בידי המדינה מגוון כלים להתמודדות עם חוסר עמידה בהתחייבויות כלכליות כלפי האזרחים. ביניהם: העלאת מיסים; הטלת מיסים מיוחדים; הדפסה מוגברת של המטבע המקומי (אף במחיר עליית האינפלציה); מיחזור אג”ח – הנפקת אגרות חוב לטווח ארוך במטרה להסדיר חובות קצרי טווח ועוד.
קיראו בהרחבה מאמר פשיטת רגל וחדלות פירעון שאלות ותשובות.
במישור החוץ – פנייה לקבלת סיוע מחוץ מתבצעת שעה, שבקופת המדינה לא נותר די מטבע זר לכיסוי עלויות הייבוא. בהיבט זה תלויה המדינה בסיוע מדינות אחרות או קרן המטבע העולמית (IMF).
המדד להערכת רמת הסיכון הכלכלית של מדינה הינו דירוג האשראי שלה. חברות דירוג בינלאומיות מעריכות את מידת איתנותן הפיננסית של המדינות ויכולתן לעמוד בהתחייבויותיהן הכלכליות כלפי גורמים בשוק הבינלאומי.
קרן המטבע העולמית חרתה על דגלה מתן הלוואות למדינות, שנקלעו לחוסר יציבות במאזן התשלומים שלהן ומציעה קשת רחבה של אפשרויות סיוע, בהן: גביית ריבית בהתאם לעלויות השוק; צמצום העוני ובלימת זעזועים בכלכלה המקומית, מתוך ראייה רחבה ובאופנים, שאינם מתאפשרים לממשלות.
לצורך קבלת הלוואה נדרשת פניה יזומה של הממשלה וגיבוש הסכם, הבוחן את מידת נכונות המדינה, שנקלעה למשבר כלכלי, להטמעת הפתרון, המוצע על ידי הקרן. בהמשך פועלים הקרן ורשויות המדינה לגיבוש צעדי שיקום והזרמת המימון הנדרש.
ערוץ אחר הינו פניה לממשלות מדינות אמידות וניהול משא ומתן לקבלת מענק או הלוואה.
דוגמאות אקטואליות למדינות הניצבות על סף פשיטת רגל
המשבר הכלכלי הבינלאומי הוביל לעליה בגירעון התקציבי ובחוב הציבורי במרבית ממדינות בעולם.
עיקר הפגיעה אירעה במדינות, שתחזית הצמיחה שלהן נמוכה בהשוואה למדינות מפותחות ובהכרח מצטמצמת אפשרותן להפחתת הגירעון הכספי.
ביוון החל תהליך פשיטת הרגל על רקע סירוב המדינה לבצע קיצוצים וחוסר נכונות לספוג את תופעות הלוואי, הכרוכות בכך, דוגמת אבטלה וירידה בשיעור הצמיחה. אי עמידה בהבטחות לבצע קיצוץ בהוצאות הממשלה וכן חוסר אמינות בהצגת נתונים לגבי היקף המחסור בקופת המדינה תרמו אף הם למשבר.
קיראו בהרחבה: איך ניתן להמנע מפשיטת רגל?
לפני למעלה מחודש גובש הסדר, לפיו מדינות היורו ומדינות קרן המטבע יעניקו ליוון הלוואות בסכום כולל של ארבעים וחמישה מיליארד יורו. אולם, בהמשך חזרו בהם הגורמים מגבשי ההסדר מההצעה נוכח היקף חובותיה של יוון והתנגדות אזרחי המדינה לתמורות הכלכליות.
השלכות קריסתה הכלכלית של יוון הינן במישור המיידי – בנפילת בנקים מקומיים ובנקים במדינות כמו גרמניה וצרפת ולאורך זמן – הגברת הלחץ בשווקים אחרים בעולם דוגמת ארצות הברית ובריטניה.
בספרד הורד בימים האחרונים דירוג האשראי בשל החשש, כי חובותיה החיצוניים של המדינה יפחיתו באופן ניכר את פוטנציאל צמיחתה הכלכלית. לאחר מחלוקות אישר הפרלמנט הספרדי תוכנית קיצוצים בהיקף של כחמישה עשר מיליארד יורו.
במישור הפנימי – הממשלה הספרדית הקימה קרן חילוץ ייעודית והבנק השני בגודלו במדינה פתח במגעים למיזוג וניהול פעילות משותפת עם חמישה בנקים קטנים, לצד ניסיונות מיזוג נוספים של בנקים במדינה, הטעונים אישור הבנק המרכזי.
זקוקים לסיוע משפטי בענין פשיטת רגל? חייגו: 03-6093833