
בדיקה של דוחות האפוטרופוס והכללי ושל כונס הנכסים הרשמי מצביעה על עלייה משמעותית במספר הבקשות להליך פשיטת רגל שהוגשו על ידי אנשים פרטיים ובמספר החייבים המוגבלים בהליכי הוצאה לפועל בין השנים 2010-1995.
מה מביא את אזרחי ישראל למצב הזה? מדוע חלה עליה גדולה במספר פושטי הרגל במדינה? מה כולנויכולים לעשות ואיך מתמודדים מול המצב שאליו נקלענו?
מהמידע נראה כי לעומת 281 בקשות שהוגשו בשנת 1995 הוגשו ב-2010 7,757 כאשר הגידול המהותי ביותר במספר היה בין השנים 2009 ל-2010, שעמד על 2,610 יותר מהשנה הקודמת אז עמד המספר על 5,000.
במקביל, דוח של רשות האכיפה והגבייה מראה גם על עליה במספר החייבים שהוכרזו כמוגבלים על ידי רשמי הוצאה לפועל.
חייב מוגבל הוא סטטוס שמשמעו שלאחר חקירת יכולת בלשכת הוצאה לפועל הוחלט שאין ביכולתו לפרוע את חובותיו הכפסיים כלפי נושה יחיד או נושים רבים. מלבד זאת, בניגוד להליך פשיטת רגל שיכול להיפתח גם לבקשת החייב, ההליכים בהוצאה לפועל ננקטים נגד חייבים שלא מסלקים את חובם.
עומד בפני פשיטת רגל ולא יודע למי לפנות?
משרד עו”ד דורה כהן ויצמן ושות’ יעניק לך ייעוץ וליווי מקצועי עד להיחלצות מנטל החובות.
✓ ניסיון של למעלה מעשור בליווי חייבים ✓ ייעוץ ראשוני ללא התחייבות ✓ נבחרי BDI CODE לשנת 2015
לייעוץ מעורך דין במשרדנו ללא התחייבות. צרו קשר או חייגו חינם לטלפון: 1-800-800-891
מהן הסיבות הכלכליות לשינוי?
את הממצאים שעלו בבדיקה ניתן להסביר בתהליכים שונים שהתרחשו בכלכלה המקומית והעולמית.
מומחים למנהל עסקים גורסים שהמינוף הפיננסי הגבוה שהתרחש בעקבות ההקלות על לקיחת הלוואה והירידה בביטחון התעסוקתי גרמו לעלייה במספר החייבים והבקשות.
בדומה גם נתוני כלכלת המאקרו המתייחסים למיתון העולמי באותם שנים יכולים להסביר את התופעה. בזמנים של משבר כלכלי עולה מספר האנשים שאינם יכולים לעמוד בהתחייבויותיהם.
בקשת פשיטת רגל מוגשת על ידי הנושים או החייב, כאשר הלה לא מסוגל להחזיר את חובותיו. באופן זה, מספר הבקשות לפשיטת רגל עלול לעלות בתקופות אלו כפי שקרה בשנים אלו בארה”ב משום שיכולותיהם הכלכליות של הפרטים נמוכות יותר.
קיראו בהרחבה: מה ניתן לעשות אם החברה שלך לפני משבר כלכלי?
מהן הסיבות המשפטיות לשינוי?
מומחים בתחומי משפט שונים מספקים הסברים אחרים לעליה במספר הבקשות והחייבים ומפחיתים בהשפעתם של השינויים הכלכליים על נתונים אלו. לדידם, הגידול בבקשות אינו נובע ממצב כלכלי בעייתי כפי שמתרחש בארה”ב, אלא נובע משינויים שהתרחשו בשנת 1996 בתנאים לקבלת צו הפטר.
צו זה מהווה את דרך המלך לסיום הליכי פשיטת רגל משום שהוא האישור הפוטר את החייב מחובות העבר ומאפשר לו לפתוח בחייו החדשים. כך, הפנמה איטית יותר מהשינוי מזו שהתקיימה במדינות אחרות בעטיים של אותם שינויים גרמה לעלייה מדי שנה במספר הבקשות שהוגשו.
בדומה מציינים המשפטנים גם את הרפורמה בחוק ההוצאה לפועל תשכ”ז-1967 כגורם לעליה זו. הסיבה לכך, היא שבמסגרת הרפורמה מחויבים הרשמים ליידע את החייבים בדבר האפשרות לקיומם של הליכי הוצאה לפועל כאשר למעשה רבים מהם גם מפנים חייבים המתקשים לשלם לפרוצדורה זו.
יחד עם זאת, ההעדפה של הליך זה או אחר היא אינו עניין של מה בכך אלא יש לשקול את הנסיבות המתקיימות בכל מקרה.
קיראו בהרחבה: שאלות ותשובות בנושא פשיטת רגל
חשוב להתייעץ עם עורך דין מוימן!
הליכי פשיטת רגל והליכי הוצאה לפועל הן פרוצדורות משפטיות מורכבות ביותר ובעלות משמעותיות מרחיקות לכת בכל אספק בחייו של החייב והזוכה.
בכל נתיב שבו תבחרו ללכת יהיו משמעותיות רבות הן מהבחינה הכלכלית והן מהבחינה האישית משפחתית שלכם, ולכן צריך להתייעץ עם עורך דין פשיטת רגל מיומן הבקיא בהליכים אלה, ולקבל ייעוץ משפטי איכותי לפני קבלת החלטות.
משרד עורכי דין דורה כהן ויצמן טיפל ומטפל באלפי תיקי הוצאה לפועל ופשיטות רגל של אנשים פרטיים ושל חברות בישראל. צוות המשרד ישמח להפגש גם איתך, על מנת להעניק לך את הליווי והייצוג המשפטי הטוב ביותר שקיים.
זקוקים לסיוע משפטי אישי ומקצועי? חייגו: 03-6093833