חוזה הינו מסמך משפטי במסגרתו מועלים על הכתב כוונות ומטרות הצדדים לו. אמנם, חופש החוזים מהווה עקרון יסוד בשיטת המשפט הישראלי ובתי המשפט מצווים לכבד את אומד רצון הצדדים, אולם חוזה נדרש לעמוד באמות מידה חוקיות.
הפרת מספר יסודות המעוגנים בחוק ובפסיקה, עולה כדי אי חוקיות, שעשויה להביא לפסלות החוזה ולבטלותו.
דבר החקיקה המרכזי, המסדיר את היבטי כשרותו וחוקיותו של חוזה, למן ניסוח מטרותיו, עבור בכריתתו ועד ביצועו הינו חוק החוזים. לצידו קיימים מספר חוקים, המתייחסים אף הם להיבטי אי חוקיות חוזה, בהם חוק החוזים האחידים.
הסעדים בגין בטלות חוזה בלתי חוקי מנויים בחוק החוזים ובחוק החוזים (תרופות בשל הפרת חוזה).
דוגמאות לפרטים שפשוט אסור לכתוב בחוזה!
שורה של מעשים ומחדלים, על ידי הצדדים לחוזה, מצביעה על פגמים בכריתתו. נסיבות אלה מאפשרות ביטול החוזה ומצמיחות זכות לסעדי השבה ופיצוי לצד שניזוק עקב הבטלות:
תוכן החוזה שונה באופן מהותי מכוונת הצדדים בשעת כריתתו – הכוונה היא להעלאת דברים מסולפים על הכתב, כשבפועל נוהגים הצדדים אחרת באופן, הנגוע באי חוקיות. דינו של חוזה כזה, המכונה חוזה למראית עין, הינו בטלות.
טעות והטעיה – הטעיה שנעשתה במכוון, בין בכתב, בין בעל פה ובין בהתנהגות, מהווה עילה לביטול החוזה. הטעיה משתרעת הן על הצגת עובדות כוזבות והן על שתיקה באשר לדברים, שראוי היה לגלותם, בהתקיים חובת גילוי מכוח החוק, הנוהג או הנסיבות.
טעות, שנגרמה עקב כך (למעט טעות בכדאיות העסקה), עשויה להוביל לבטלות החוזה ולתשלום פיצויים לצד שניזוק, אם מצא בית המשפט שמן הצדק לעשות כן.
חוזה הנגוע באי חוקיות – בהתאם לסעיף 30 לחוק החוזים חוזה שכריתתו, תוכנו או מטרתו עולים כדי אי חוקיות, נגועים בחוסר מוסריות או עומדים בסתירה לתקנת הציבור, דינו בטלות אינהרנטית. יחד עם זאת, מסורה בידי הערכאה המשפטית אפשרות החלטה על פטור מהשבה או על אכיפת חיוב, במידה והצד השני קיים חיוב הדדי.
אי החוקיות הנטענת צריכה להיות מהותית ולא טפלה ולהתייחס להיבטים הבאים:
מבחינת תוכן – נדרש שהחוזה לא ייכרת למטרות בלתי חוקיות, דוגמת חוזה לביצוע עבירה; כריתה בלתי חוקית הינה לדוגמא הפרת דרישה צורנית מחייבת לעריכת החוזה (כמו תנאי סף של קיום מכרז). בהיבט תקנת הציבור הכוונה הינה לחוזה, שאינו עולה בקנה אחד עם אמות המידה הנהוגות והמקובלות בחברה תקינה.
בכלל זה: חוזה, המגביל את חופש העיסוק, בנסיבות מסוימות; תניות פטור בלתי ריאליות וכד’. מטרה בלתי חוקית של חוזה יכולה להיות מנוסחת על ידי אחד הצדדים או על ידי שניהם.
פרט לכך קיימות נסיבות חתימת חוזה, המהוות עילה לבטלותו ובהן: עושק וכפייה – כשההתקשרות מלמדת על ניצול חולשה של אחד הצדדים – פיזית, מנטלית או שכלית באופן, שהוביל לקיפוחו או על חתימה באונס, איום, תוך שימוש באלימות פיזית או מילולית.
נסיבות אחרות לבטלות חוזה הינן ניסוחו וכריתתו בחוסר תום לב (סעיפים 12 ו 39 לחוק החוזים).
זקוקים לסיוע משפטי בעניין דיני חוזים? חייגו:03-6093833
רוצים להמנע מטעויות בניסוח חוזה? פנו אל משרד עורכי דין מקצועי!
בהתקשרות בחוזה, שכריתתו או אופן ניסוחו ועריכתו מלמדים על אי חוקיות, מומלץ לפנות לקבלת יעוץ משפטי. עורך דין מתחום דיני החוזים יבחן את אי החוקיות הנטענת ויחווה דעתו האם קיימת עילה לפסלות החוזה ובטלותו באופן מלא או חלקי.
בהתאם לכך יפנה עורך הדין לערכאות ויפעל למימוש הסעדים, להם זכאי הצד שניזוק – בטלות והשבת הכספים, ששולמו לקיום החוזה.
משרד עורכי דין דורה כהן ויצמן ושות’ ישמח לסייע לכל פונה ובכל הקשור לעניין דיני חוזים, פרשנות וכמובן יצוג משפטי.
פסקי דין לדוגמא – מה אסור לכתוב בחוזה לפי בית המשפט
הליך ע”א 701/87 ביהם נ’ בן יוסף עסק במכירת דירה בניגוד להוראות חוק הפיקוח על המטבע, כשבאחד מסעיפי התשלום נקבע, כי התמורה תשולם במארקים גרמניים. בנסיבות המקרה ניסו המוכרים להתחמק מביצוע החוזה בטענה לבטלות ואי חוקיות.
נפסק כי מקום שאחד הצדדים משתמש באי החוקיות לצורך התחמקות מההתקשרות, יש לחייבו לקיים את החוזה מטעמי חוק, צדק ומוסר, תוך הכשרת הביצוע והפיכתו לחוקי.
זקוקים לסיוע משפטי בעניין דיני חוזים? חייגו:03-6093833