מינהל מקרקעי ישראל (להלן: המינהל) הינו הגוף, אשר אמון על ניהול קרקעות המדינה, המצויות בבעלות שלושה גופים: מדינת ישראל, קרן קיימת לישראל ורשות הפיתוח (מקרקעי נפקדים).
המינהל חולש על 93% משטחי המדינה – שטח האומד על כ 22 מיליון דונם.
פעילות המינהל וסמכויותיו מוסדרות במסגרת חוק יסוד: מינהל מקרקעי ישראל, תש”ך – 1960 ומדיניותו מותווית על ידי מועצת מקרקעי ישראל, אשר הוקמה מכוח חוק היסוד.
זקוקים לסיוע משפטי בענייני מקרקעין? חייגו: 03-6093833
סמכות מועצת מקרקעי ישראל
מועצת מקרקעי ישראל, אשר בראשה עומד שר הבינוי והשיכון, אמונה על קביעת המדיניות הקרקעית, אשר לפיה ינוהלו המקרקעין במדינה, מפקחת על פעילותו של המינהל ואחראית על קביעת ואישור תקציבו.
תחומי הפעילות העיקריים של מינהל מקרקעי ישראל
פעילות המינהל משתרעת על קשת רחבה של תחומים, בהם: ניהול כלל שטחי המקרקעין שבאחריות המינהל ופיקוח על שימושים שונים של הקרקע; הכשרת קרקעות בבעלות ציבורית למטרות, המשרתות את כלל אזרחי המדינה; שיווק קרקעות והכשרתן למגוון יעודים; טיפול בבקשות חכירה ובמשתכנים ועוד.
עיקר הפעילות המנהל מתמקדת בענפים הבאים:
רישום והסדר המקרקעין שבאחריות המינהל – בכלל זה, מתן מידע בנושאי חכירה, רישום בטאבו, בעלות על נכסים וחברות בינוי ושיכון. בנוסף, מספק המינהל אינפורמציה לגבי שינויים בעתודות המקרקעין שבבעלותו עקב תהליכי רכישה, הפקעה והחלפת קרקעות וכן אמון על ביצוע פעולות הסדר מקרקעין, המשפיעות על קביעת זכויות הקניין במקרקעין.
פיקוח על קרקעות המינהל – מהווה תפקיד מרכזי בעבודת המינהל. מערך הפיקוח מייצג את מדיניות המינהל בשטח בהיבטי שליטה בקרקע, שימוש בה ומעקב אחר פגיעה אפשרית ברזרבות קרקעיות. עבודת הפיקוח כוללת גם נקיטת צעדים וסנקציות במקרה של פלישה בלתי חוקית לקרקעות המדינה או במקרי הפרת חוזי חכירה.
בנוסף, כוללת מלאכת הפיקוח ניהול מאגרי מידע אודות נכסים קיימים ואופן השימוש בהם וכן מאגר, המרכז מידע בנושאי עפר – עבור הגופים, המייצרים עפר או צורכים אותו במסגרת עבודתם.
טיפול בחוכרים ובמשתכנים – בהיבט זה מתמקדת פעילות המינהל במתן מידע והסברים אודות: ניהול הליכי העברת זכויות מגורים בקרקע עירונית, על הדרישות הפרוצדורליות הכרוכות בכך; דמי חכירה שנתיים וביצוע היוון; קבלת היתר לביצוע תוספות בניה והתשלומים בגינן; שינוי ייעוד קרקע; שינוי אופן ניצול אחוזי הבניה במגרש ופיצולו, לרבות המסמכים, שיש להגיש וההיטלים שנדרש לשלם; הסברים בנושא רישום משכנתא; התנאים והעקרונות לחידוש חוזה חכירה בקרקע עירונית; הדרכה לגבי הליכי העברת זכויות בקרקע חקלאית ועדכון לגבי אפשרות מתן פטור או הנחה מתשלום דמי הסכמה וכן פרטים אודות שכירות זמנית של קרקע חקלאית.
בנוסף, מפעיל המינהל מוקד טלפוני, המספק מידע לאורך כל שעות היממה במגוון תחומי פעילותו.
הכשרת עתודות קרקע בבעלות ציבורית למטרות לאומיות – בהיבט זה אמון המינהל על מתן מידע בנושא פעילות האגף העוסק בכך, בהתאם למדיניות הממשלה בתחום ועל מינוף הזדמנויות לפיתוח קרקעות לייעודים לאומיים, תוך ניצול מחושב ויעיל של המקרקעין.
שיווק קרקעות והקצאתן לייעודים שונים – המינהל מספק מידע לציבור אודות הדרכים להקצאת קרקעות לשימוש ציבורי – מכרזים מסוגים שונים, הגרלה, הקצאה תחומה בזמן וכד’ ולגבי התנאים ואוכלוסיות היעד, הרלוונטיים לכל שיטה.
בנוסף, מספק המינהל מידע לגבי הקצאת קרקעות לתעסוקה ולצורכי ציבור למגוון מטרות ויעדים, בהם: תעשיה, תיירות, חקלאות, שיכון, תכנון ופיתוח יעדים לאומיים וכד’.
קיראו בהרחבה על: הרפורמה במנהל מקרקעי ישראל (2010)
הרשות המבצעת של מינהל מקרקעי ישראל
מכלול הפעילות בתחומים השונים מונחה ומפוקח על ידי אגפי המטה השונים של המינהל: אגף תכנון ופיתוח, שיווק וכלכלה, קרקע חקלאית, חוכרים ומשתכנים ואגף בעלות ורישום.
הגורם, אשר אמון על ביצוע הפעילות ועל יישום מדיניות המינהל בשטח, בהכוונת אגפי המטה, הינו
שבעת מחוזות המינהל, הפרוסים ברחבי הארץ: מחוז צפון, מחוז חיפה, מחוז ירושלים, מחוז מרכז, מחוז תל אביב, מחוז דרום ומחוז יהודה ושומרון.
משרד עורכי דין דורה כהן ויצמן – חטיבת נדל”ן ומקרקעין
משרדנו מציע יצוג וליווי משפטי בהליכי מכר או רכישת מקרקעין ובכל הנוגע למגעים והתמודדות מול מנהל מקרקעי ישראל. משרד עורכי דין דורה כהן ויצמן עוסק מזה שנים ביצוג צדדים לעסקאות מקרקעין, רישום מקרקעין על פי חוקי המדינה, היתרי בניה ועוד.
לקבלת סיוע משפטי אישי ומיידי ליחצו: יעוץ משפטי