הליך פירוק חברה הינו בעצם הליך פשיטת רגל של חברה. הליך פשיטת רגל תופס רק לגבי אדם פרטי או שותפות. אולם בשני המקרים, לרוב יתבצע הליך דיי דומה של כינוס נכסים.
עבור חברה בע”מ, אגודה, עמותה ההליך הוא של פירוק חברה. הליך זה הוא שונה מפשיטת רגל, למשל שהערכאה המוסמכת לדון בו היא בית משפט מחוזי, ההליך כולל פניה לכונס הנכסים הרשמי (כנ”ר) אשר בוחן את מצבה הכלכלי של החברה וזכאותה להליך פירוק ואז מעביר המלצותיו לבית המשפט, ועוד.
לקבלת סיוע משפטי מיידי בהליך כינוס נכסים של חברה בפירוק, לחץ כאן: יעוץ משפטי
למרות ההבדלים הנ”ל ניתן לומר כי מטרת ההליכים (פשיטת רגל או פירוק חברה) היא זהה, דהיינו להסדיר את תשלום החובות לנושים השונים תוך שימוש בכול המשאבים שנותרו בידי החייבים ולבסוף לפטרם מיתרת החובות, כשמדובר בגופים פעילים (שותפויות עסקיות, חברות, אגודות וכו’) אלה יפסיקו כמובן כל פעילות ולמעשה יחדלו מלהתקיים.
שלב בהליך פירוק חברה הוא כינוס נכסיה על מנת למכרם ולהשתמש בתמורה לצורך כיסוי חובות. מאמר זה יעסוק בכינוס נכסים זה.
מי אחראי על כינוס נכסים בהליך פירוק של חברה?
אם מקבל בית המשפט את המלצות הכנ”ר לפירוק החברה הוא ייתן צו פירוק וימנה מפרק אשר יפעל כשליח של בית המשפט, המפרק יהיה בדרך כלל עו”ד או רו”ח. צו הפירוק משמעותו הודעת פיטורים לכלל עובדי החברה והעברת ניהולה לידי המפרק אשר יפעילה בצורה שתבטיח מיקסום שוויה בזמן הקצר ביותר הניתן. במהלך המאמצים להשיג שווי מרבי יבצע המפרק כינוס נכסים.
התמורה שיצליח המפרק להשיג בגין נכסי החברה תשמש לצורך כיסוי חובותיה לנושים השונים, כולל העובדים, בדרך שקובע החוק (ישנם נושים בעלי קדימות, כגון רשויות המדינה, על הנושים להגיש דרישה לתשלום המגיע להם וכו’).
תפקידיו של מפרק החברה
בהליך פירוק חברה המפרק הוא המקבילה לכונס הנכסים הרשמי בהליך פשיטת רגל. מלבד ניהול פעילות החברה (לעיתים די בפיקוח על התנהלותה תחת ההנהלה המכהנת) וביצוע כינוס הנכסים בפועל המפרק ישמש גם כמתווך בין הנושים לבית המשפט. הנושים יציגו לו את דרישותיהם המנומקות והוא יעבירם לבית המשפט אשר יכריע איזה חלק מהסכום שיצליח המפרק להשיג מגיע לכל נושה והסדר התשלומים על פיו יבוצעו ההחזרים.
מימוש הנכסים על ידי המפרק
המפרק יחקור ויבדוק איילו נכסים נותרו בידי החברה אשר יוכל לממשם לצורך כיסוי חובותיה. בדרך כלל הנכסים העיקריים הם נכסי נדל”ן אך גם מיטלטליו כגון רכבים, ציוד מכני הנדסי, מכונות, בעלות על פטנטים ועוד יכללו בסקירה זו שלו וימומשו בבוא העת. המפרק יפעל לתפוס ולהחזיק בנכסים למשל על ידי אחסון רכב במגרשים המיועדים לכך, נקיטת כל האמצעים שניתנו לו על פי חוק לפינוי דיירים ממקרקעין בבעלות החברה ועוד.
לאחר איסוף ושימת ידו על כול הנכסים שמצא בבדיקה שערך יחל השלב הבא של הצעתם למכירה לקהל הרחב.
השלב הראשון במימוש הנכסים יהיה פרסום המוצע למכירה בעיתונות. הקהל הרחב יהיה מוזמן לרכוש מנכסים אלה כאשר מכירתם תבוצע כ”מכירה פומבית”. הצעות מחיר לרכישת נכס מסוים יוגשו למפרק בתוך פרק זמן שנקבע. לפני ביצוע מכירה בפועל לנותן ההצעה הגבוהה ביותר תינתן עוד הדמנות אחת ואחרונה לחייב לרכוש הוא את נכסו במחיר זה, אם יעשה כן יבוטל המכרז לנכס זה.
לפני שקונה פוטנציאלי יהיה זכאי לתת הצעה הוא יידרש להפקיד ערבות של 10% משוויו המוערך של הנכס בידי המפרק. אם יזכה בנכס יופחת עירבון זה מהמחיר ואת היתרה ישלם. למשתתפים במכרז שלא זכו לא יוחזר העירבון. כספים אלה ישמשו לצרכי ניהול המכרז ולתשלום החובות.
לסיכום, הליך כינוס נכסים במסגרת פירוק חברות הוא הליך מורכב ומוטב כי את החברה ילווה משרד עורכי דין המתמצא היטב בתחום זה.