הפעילות הפיננסית בעידן הנוכחי מבוססת על קיומו של חשבון בנק. יחד עם זאת, בעל חשבון אשר התנהלותו הכלכלית אינה ראויה מסתכן במעבר למעמד של לקוח מוגבל.
הגבלת החשבון האמורה נעשית מכוח חוק שיקים ללא כיסוי, התשמ”א – 1981 לפיו, אם נתן הבעלים למעלה מעשרה שיקים שנדחו במהלך שניים עשר חודשים ובין הסירוב הראשון לאחרון חלפו חמישה עשר ימים, יהפוך החשבון למוגבל.
חשבון מוגבל מופיע במסד נתונים מיוחד שהקים בנק ישראל מכוח החוק. יחד עם זאת, בשנה האחרונה נוספו למאגר 156,000 לקוחות שמעולם לא עברו על הוראות החוק שתכליתו להילחם בתופעה של מתן שיקים ללא כיסוי.
לפי נתונים שמסרה סגנית המפקח על הבנקים בישיבת ועדת חוקה, חוק ומשפט של הכנסת אשר עסקה בהרחבת חוק המרכז לגביית קנסות, אגרות והוצאות, התשנ”ה – 1995 הסיבה נעוצה בשינוי שנעשה במסגרת תיקון 29 לחוק ההוצאה לפועל, התשכ”ז-1967, לפיו החשבונות של חייבים שסכום החוב שלהם עולה על 5,000 ש”ח יהפכו למוגבלים.
עד לתיקון זה היה ניתן להגביל את חשבונו של חייב אשר לא עמד בצו התשלומים או שהפך לחייב מוגבל, במסגרת הליכי הוצאה לפועל.
קרא עוד בנושא החלטת בנק ישראל על ייקור המשכנתאות
הרחבת מאגר הלקוחות המוגבלים של בנק ישראל – משמעות המהלך
הגבלת החשבון מקשה באופן משמעותי על הפעילות הכספית של הלקוח.
לקוח שחשבונו הוגבל יתקשה בקבלת אשראי וכן נאסר עליו במשך ההגבלה למשוך שיקים מהחשבון או לפתוח חשבון שיקים אחר.
תקופת ההגבלה עומדת על חמש שנים, אולם ניתן להאריכה עד לשמונה שנים בנסיבות מסוימות.
מלבד זאת, בנק ישראל מחויב לפי חוק למסור פרטים אודות חשבונות מוגבלים לגופים שונים, עובדה שיש בכוחה לגרום נזק של ממש לתדמית מוסר התשלומים של הלקוח.
לקבלת סיוע בנושא התמודדות עם חובות כספיים, חייגו: 03-6093833
עיקרי הביקורת הנמתחת על הרחבת מאגר הלקוחות המוגבלים
התיקון לחוק גרר אחריו ביקורות מטעם חברי ועדת חוקה, חוק ומשפט של הכנסת ואנשי בנק ישראל.
לדעת חברי הוועדה, התיקון במתכונתו הנוכחית פוגע בהליך גביית חובות משום שבעקבות ההגבלה יתקשו החייבים לקבל אשראי לצורך החזר החוב.
מסיבה זו גורס יושב ראש הוועדה כי יש לפעול לשינוי במסגרתו תופעל הגבלת חשבון בעקבות חובות כספיים אלה רק לאחר שכשלו סנקציות אזרחיות אחרות, דוגמת הטלת הגבלות על רישיון נהיגה כמו מניעת חידוש רישיון או שלילתו או במקרה של סרבני תשלום עקביים.
עמדה זו מבוססת על נתוני משרד המשפטים, לפיהם קבוצת החייבים הקיצונית ביותר כוללת 26 אלף חייבים אשר סכום חובותיהם הכולל עומד על 750 מליון ש”ח כולל ריבית והפרשי הצמדה.
בבנק ישראל תקפו את חוסר המידתיות של התיקון, לפיו הגבלת החשבון יכולה להימשך גם תקופה ארוכה לאחר פירעון החוב ואף הציעו להעלות את הסכום המינימאלי להפעלת הסנקציה ל 50,000 ש”ח.
בשעתו התנגדו בבנק לקלוט את בעלי החובות, בטענה כי הגבלת החשבון בשל חובות מדינה אינה רלבנטית לחוק מכוחו הוקם המאגר.
בדיון הועלתה אף בקשה להעביר את הטיפול המנהלי בחשבונות אלה מבנק ישראל למערכת ההוצאה לפועל.
מתמודדים עם חוב לרשויות? לחצו כאן
חשיבות קבלת סיוע משפטי
במקרה של היקלעות לחוב כספי, מומלץ להקדים לפנות אל עורך דין הוצאה לפועל לקבלת ייעוץ משפטי.
משרד עורכי דין המתמחה בתחום יסייע לחייב בהתנהלות מול מערכת ההוצאה לפועל ומול הערכאות, תוך שמירה על האינטרסים של החייב ועל זכויותיו המשפטיות לאורך ההליך.
לקבלת סיוע בנושא התמודדות עם חובות כספיים, חייגו: 03-6093833