מהי הרמת מסך?
לפי דיני חברות, חברה היא אישיות משפטית נפרדת הכשרה לכל זכות, חובה ופעולה המתיישבת עם אופייה וטבעה כגוף מאוגד. ככלל, קם חוצץ בין האישיות המשפטית של החברה לבין בעלי מניותיה. לעקרון האישיות המשפטית הנפרדת ישנם חריגים, אשר נועדו למנוע מצב בו משמש המסך המפריד בין החברה לבעלי מניותיה, מסתור לפעילות שלילית, להונאת נושים, להתחמקות מן הדין, או להתחמקות מחיובי חוזה.
בהתקיים חריגים אלה, ניתן להרים את מסך ההתאגדות, ולהתעלם מן האישיות המשפטית הנפרדת. כיום, מעוגנות העילות לצרכי הרמת מסך בהוראת סעיף 6 לחוק החברות, התשנ”ט – 1999. דיני הרמת המסך הינו תחום במסגרת דיני חברות שעל אף הפסיקה העניפה, ואף לאחר עיגונו הסטטוטורי בחוק החברות, עדיין לא עוצב במלואו.
הרמת מסך – העילות הקבועות בחוק
מהן העילות הקבועות בחוק, בהתקיימן ניתן להרים את מסך ההתאגדות מעל האישיות הנפרדת של החברה? הרמת מסך הינה למעשה יחוס תכונה, זכות, או חובה של החברה לבעל מניה בה. הרמת המסך תכליתה כאמור, למנוע שימוש לרעה באישיות המשפטית הנפרדת של החברה כדי לממש מטרה בלתי כשרה הרצויה לבעל המניות.
הרמת מסך כזו מכוונת כנגד בעלי המניות שביקשו לנצל את תורת האישיות המשפטית הנפרדת של התאגיד למטרה לא כשרה, כגון הפקת טובות הנאה לעצמם בדרך של מרמה, כשהם מבקשים להסתתר מאחורי המסך החוצץ כדי להינצל מתביעה שעלולה להיות מוגשת כנגדם על ידי אלה שניזוקו או משבטו של החוק.
על פי סעיף 6 של חוק החברות, בית משפט רשאי לייחס חוב של חברה לבעל מניה בה, אם מצא כי בנסיבות הענין צודק ונכון לעשות כן, במקרים החריגים שבהם השימוש באישיות המשפטית הנפרדת נעשה באופן שיש בו כדי להונות אדם או לקפח נושה של החברה, או באופן הפוגע בתכלית החברה.
זאת, תוך נטילת סיכון בלתי סביר באשר ליכולתה לפרוע את חובותיה, ובלבד שבעל המניה היה מודע לשימוש כאמור, ובשים לב לאחזקותיו ולמילוי חובותיו כלפי החברה לפי סעיפים 192 ו-193 ובשים לב ליכולת החברה לפרוע חובות.
לקבלת סיוע משפטי איכותי לחץ כאן: יעוץ משפטי
בית משפט רשאי לייחס תכונה, זכות או חובה של בעל מניה לחברה או זכות של החברה לבעל מניה בה, אם מצא כי בנסיבות העניין, צודק ונכון לעשות כן בהתחשב בכוונת הדין או ההסכם החלים על העניין הנדון לפניו.
בית משפט רשאי להשעות זכותו של בעל מניה לפירעון חובו מאת החברה עד לאחר שהחברה פרעה במלואן את כל התחייבויותיה כלפי נושים אחרים של החברה. זאת, אם מצא כי התקיימו התנאים לייחוס חוב של החברה לבעל המניה.
יצויין כי ניתן לייחס את זכויותיה וחובותיה של החברה (להרים מסך) רק כלפי בעלי מניות בחברה ולא כלפי יחידים, כאורגנים של החברה.
הרמת מסך בחברה משפחתית
בחברה משפחתית הכוונה לחברה בה בעלי המניות והמנהלים הינם על פי רוב בני משפחה אחת. על פי הפסיקה, וגם על פי מבחן השכל הישר, קיימות עילות רבות יותר להרמת מסך בחברה משפחתית.
המסקנה של הרמת המסך מתחזקת שעה שמדובר בחברה פרטית משפחתית קטנה, אשר מעבר לפרגוד המשפחתי המכסה אותה ניתן לראות שהיא מנוהלת כעסק פרטי הדומה לשותפות, שככל שהמדובר במבנה “משפחתי”, הסיכוי לעירוב תחומים ולניהול המערב בין טובת החברה לטובת המשפחה הוא גדול יותר.
כך יוצא כי, לעיתים קרובות בחברות משפחתיות, האורגנים של החברה הם גם בעלי המניות, ולא קיים הבדל כלכלי (להבדיל מההבדל המשפטי) בין החברה לאורגן. בסיכומו של דבר, בית המשפט נוטה להרים את מסך ההתאגדות כאשר מדובר בחברה משפחתית – בקלות רבה יותר.