הגשת תביעה נגד הבנק
מי מאיתנו לא הרגיש לפחות פעם אחת שזכויותיו מופרות על ידי הבנק ונגרם לו נזק? במרבית המקרים, כאשר מדובר בנזקים יחסית מינוריים, אף אחד לא ימהר להגיש תביעות נגד בנקים ולהתמודד עם סוללת עורכי הדין שלהם.
אולם, ישנם מקרים בהם הנזק שנגרם הוא עצום והמוצא היחיד הוא נקיטת צעדים משפטיים נגד הבנק, בסיוע של עורכי דין המתמחים בתחום דיני בנקאות.
עילות לתביעות נגד בנקים
היחסים בנינו לבין הבנק שלנו היו תמיד טעונים, נראה כאילו הממסד הבנקאי שמח תמיד לתת לנו הלוואות ואשראי, אך מטבע הדברים, ברגע שאנחנו צוברים חובות ולא עומדים באחד התשלומים היחס החם והאוהד של נציגי הבנק מתחלף בסנקציות כמו החזרת שיקים, הקפאת כרטיסי אשראי, מימוש משכנתא, הפיכת חשבון למוגבל ולעיתים אף תביעה משפטית.
למעשה, כל הסנקציות הללו עלולות להזיק מאוד לפעילותם הכלכלית של עסקים קטנים או חברות, עד לכדי מצב בו נצברים עוד ועוד חובות ובסופו של דבר מגיעים להליכי הוצאה לפועל, פשיטת רגל, או פירוק חברות.
ברוב המקרים נראה לנו שתחושת אי הצדק שאנו חווים כאשר הבנק שלנו מטיל עלינו מיני עונשים נובעת מכך שאנו לא מוכנים להודות שהמצב באשמתנו. אולם, ישנם מקרים רבים בהם באמת נעשה לנו עוול, אפילו ברמה המצדיקה תביעות נגד בנקים.
מתי ניתן להגיש תביעות נגד בנקים?
באופן כללי, אם אתם מרגישים שהבנק שלכם לא נהג כשורה, תוכלו להיעזר בשירותי יעוץ משפטי, ישנם עורכי דין רבים שהתמחותם היא דיני בנקאות והם יוכלו להבהיר לכם אם יש לכם עילה לתביעה או לאו. אולם, ישנם מספר נושאים מרכזיים שבגינם מגישים תביעות נגד בנקים. בדרך כלל, בעיקר בנושאי עמלות, אשראי, החזרת שיקים, מימוש משכנתא וניהול לא נכון של ניירות ערך.
תביעות בשל גבייה לא נכונה של עמלות
הדיון הציבורי בנושא גובה העמלות שהבנקים גובים מוכר לכולנו. עד לא מזמן היה קשה לנו להבין אילו עמלות ניגבו מאיתנו בשל אילו פעולות ולמה על פעולה שדורשת מהפקיד ארבעים וחמש שניות של עבודה, אנחנו צריכים לשלם 50 שקלים.
אולם כיום, לאחר שחוקקו מספר חוקים בנושא, הבנק מחויב לספק לנו מידע ברור על העמלות הכרוכות בכל פעולה טרם ביצועה ולדווח לנו על סכומי העמלות הכוללים שניגבו מחשבוננו לפחות פעמיים בשנה.
מידע זה אולי לא ישנה את גובה העמלות שאנו משלמים, אבל הוא מאפשר לנו לפקח על התנהלותו של הבנק, לבצע את הפעולות שכרוכות במינימום עלות ולוודא שלא נגבות מאיתנו עמלות מוגזמות. אם הבנק גבה מחשבונכם עמלות בסכומים לא נכונים ולאחר פנייתכם הוא מסרב להחזיר לכם את כספכם, תוכלו להיעזר בשירותיו של עורך דין ולבסוף אפילו להגיש תביעה משפטית נגד הבנק.
תביעות נגד בנקים בשל עצירת קו אשראי
במדינת ישראל לרוב האנשים יש קו אשראי או מסגרת אשראי. אנשים פרטיים מסתמכים על מסגרת האשראי שלהם בכדי “לגמור את החודש”, אך קו האשראי חשוב בעיקר לעסקים בכלל ולעסקים קטנים בפרט, היות וברוב המקרים פעילותה הכלכלית של חברה תלויה במסגרת האשראי שלה.
במשך שנים רבות אפשרו הבנקים לחרוג ממסגרת האשראי ללא כל בעיה. אולם, מאז שנאסרה החריגה ממסגרת האשראי על ידי המפקח על הבנקים הופך הבנק כל חשבון שחרג מקו האשראי שניתן לו – לחשבון הנקרא חשבון מוגבל.
הקפאה זו גורמת להחזרה של שיקים, להגבלת הסכומים הניתנים למשיכה בכספומט ולהפסקה של העברת תשלומים מחשבון הבנק. פעולות אלו הן לא נעימות בלשון המעטה, זה לא נעים כאשר מחזירים לנו שיק או כאשר חשבון החשמל לא משולם, אך זה יכול להיות הרה אסון לבעל עסק שלא מצליח לשלם לספקים שלו.
בשל המקרים הרבים של הקפאת קו אשראי שלא כדין ישנם כיום עורכי דין רבים המתמחים בהגשת תביעות נגד בנקים בנושא זה.
ישנן עוד עילות רבות להגשת תביעות נגד בנקים וחשוב לזכור שבכל מקרה שבו נראה לכם שהתנהגותו של הבנק מנוגדת לחוק, כדאי להתייעץ עם עורכי דין בנושא.