פיצויים עקב ירידת ערך של נכסי מקרקעין
קיימים מקרים שונים בהם הוועדה לתכנון ובנייה מאשרת תוכנית בנייה הפוגעת בנכסי מקרקעין באזור ומביאה לירידה בערכם. מתי ניתן לתבוע על כך פיצוי כספי?
אחת הדוגמאות שאירעו בתל אביב, נגעו לנכסי המקרקעין של בעלי הדירות בסמוך לתוואי המתוכנן של הרכבת הקלה. בתביעה שהוגשה מטעמם נטען כי הקמת רכבת קלה בסמוך לדירות המגורים שבבעלותם, תגרום לפגיעה בערך הנכסים. הגורם העיקרי, היה הרעש הצפוי.
לפנייה מיידית אל עורכי דין בתחום המקרקעין, לחץ כאן: יעוץ משפטי
בעת הגשת תביעה מסוג זה, יתבקש שמאי מקרקעין להעריך את שווי הנכס ואת הצפי לירידה בערכו, עקב התוכנית הפוגעת. השמאי יקבע את היקף הפגיעה, על פי תחשיבים שמאיים ובקביעתו יתייחס הן אל הנזקים הישירים לנכס והן אל הנזקים העקיפים.
על פי החוק לתכנון ובנייה: “נפגעו על ידי תכנית, שלא בדרך הפקעה, מקרקעין הנמצאים בתחום התכנית או גובלים עמו, מי שביום תחילתה של התכנית היה בעל המקרקעין או בעל זכות בהם, זכאי לפיצויים מהועדה המקומית”.
מהי פגיעה ישירה הגורמת לירידה בערך הנכס?
פגיעה ישירה תחול במקרים של שינוי בייעוד הקרקע. לדוגמא, אם רכשתם נכס באזור מגורים שקט עם אזורי נוי ירוקים וגני ילדים, אך יעודה של הקרקע שונה וכעת יש כוונה להפכה לאזור תעשייה – הדבר עשוי לגרום לירידה בשוויו של הנכס שרכשתם.
מהי פגיעה עקיפה?
פגיעה עקיפה, היא לדוגמא פגיעה מהסוג שתיארו הדיירים בסמוך לתוואי הרכבת הקלה שתוכננה בתל אביב – נזקי רעש. נזקים נוספים שניתן למנות בהקשר זה, הם פגיעה בנוף המשתקף, בנייה של מבנה גבוה בסמוך לנכס ותוך שהוא יוצר הצללה, בנייה בצפיפות גבוהה מכפי שתוכנן במקור, מפגעים אקולוגיים ועוד.
מתי לפנות אל עורכי דין?
לא אחת, אירעו מקרים בהם בעליהם של נכסי מקרקעין נותרו לעמוד מול שוקת שבורה וללא פיצוי כספי עבור ירידת הערך שנגרמה לנכסיהם עקב תוכנית פוגעת. הסיבה לכך, היא שהם לא היו ערים לפגיעה בנכס, עד שהושלמו ובוצעו כל תוכניות הבנייה, אלא שבחלוף שנים ובעל הנכס כבר לא יכול לתבוע פיצויים.
כאשר עולה תוכנית בנייה, הודעה בדבר התוכנית שהופקדה לרוב ניתנת לבעלי נכסים במסירה אישית או על ידי פרסומים בעיתונות הדפוס. אם קיבלתם הודעה כזו, מומלץ מאוד לפנות אל עורכי דין בתחום המקרקעין שיוכלו להעריך, בעזרתו של שמאי מקצועי, את סיכויי תביעתכם.
כיצד תוגש תביעת פיצויים על פגיעה בערך הנכס?
תביעות מסוג זה לא יוגשו אל בית המשפט, אלא לוועדה המקומית לתכנון ובנייה. יש להגיש את התביעה תוך פרק זמן של 3 שנים מיום אישור תוכנית הבנייה הפוגעת. תוך 90 יום מיום קבלת התביעה, תודיעה הוועדה המקומית מה החלטתה בדבר תביעתכם. היה ותרצו לחלוק על החלטתה, אם הוועדה קבלה את תביעתכם רק בחלקה – ימונה שמאי מקרקעין שיכריע בנושא. אם תביעתכם נדחתה תוכלו להגיש תביעה לוועדת הערר.
לפנייה מיידית אל עורכי דין בתחום המקרקעין, לחץ כאן: יעוץ משפטי