הבנק פונה להוצאה לפועל בבקשה למימוש שטר המשכנתא ומתמנה כונס נכסים על זכויות החייב בדירה. לאחר מינוי כונס הנכסים אך בטרם מכירת הדירה נפטר החייב. עם אישור מכירת הזכויות בדירה לצדדים שלישיים מבקש כונס הנכסים לחתום על בקשה לפטור מתשלום מס שבח מקרקעין בגין מכירת הדירה, בשם החייב וכמי שבא בנעליו.
האם רשאי כונס הנכסים להגיש בקשה לפטור מתשלום מס שבח מקרקעין בגין מכירת הדירה והאם על ראש ההוצאה לפועל לאשר לכונס הנכסים להגיש בקשה כאמור?
על פי הפסיקה הפטור מתשלום מס שבח בגין מכירתה של דירת מגורים הוא פטור אישי, ואינו מהווה זכות ה”צמודה” לדירת המגורים. יחד עם זאת, כאשר בעל הזכות במקרקעין הסמיך במפורש את כונס הנכסים לעשות שימוש בזכות לפטור מתשלום מס שבח, רשאי כונס הנכסים לעשות שימוש בזכות זאת וראש ההוצאה לפועל רשאי להסמיכו לחתום על הבקשה שתוגש למנהל מס שבח.
השאלה האם בעל הזכות במקרקעין העביר את הזכות לכונס הנכסים תלויה בנסיבות העניין ובפרשנות המסמכים הרלוונטיים.
זקוקים לסיוע משפטי בענייני הוצאה לפועל? חייגו: 03-6093833
עם פטירתו של בעל הזכות במקרקעין עברה הזכות לעיזבונו. חוק מיסוי מקרקעין מוסיף וקובע כי כאשר נכס שעבר לעיזבון נמכר (גם אם המכירה מבוצעת על ידי צד ג’ כגון מנהל עיזבון), המכירה תיחשב – לצורך החיוב במס – ככזו שבוצעה על ידי היורשים (ולא על ידי המנוח).
מכוח שטר המשכנתא מחויבים היורשים לעשות כל פעולה על מנת לקבל פטור מתשלום מס שבח ובנסיבות אלה רשאי היה ראש ההוצאה לפועל להסמיך את כונס הנכסים להגיש בקשה מתאימה למשיב.