המונח דמי מפתח מתאר זכות שהייתה נפוצה בשנים קודמות והייתה יציר כלאיים בין בעלות ושכירות.
מקורה של שיטה זו בשנות מלחמת העולם השנייה בבריטניה, אומנם היא אומצה על ידי המחוקק הישראלי בשנות ה-50 כדרך לספק דיור לעולים החדשים שהגיעו ארצה וידם לא הייתה משגת לרכוש נכס למגורים ולכן כונתה גם שכירות מוגנת.
שיטה זו מוסדרת על ידי חוק הגנת הדייר [נוסח משולב] תשל”ב-1972.
זקוקים לסיוע משפטי בנושא דמי מפתח? חייגו: 03-6093833
מהן זכויות הדייר בדמי מפתח?
הדיירות המוגנת איננה זכות קניינית במקרקעין המוסדרת לפי חוק המקרקעין תשכ”ט-1969 אך היא זכות בעלת ערך כלכלי רב.
היום ישנם 35,000 נכסי מגורים בדמי מפתח. לאור עוצמתה הרבה של שכירות מוגנת והכרסום המשמעותי בעסקאות מסוג זה בזכויות הקנייניות של הבעלים, עושים המחוקק ובתי המשפט, מאמצים ניכרים בשנים האחרונות על מנת להגבילה.
קיראו בהרחבה על: רכישת דירה
רוכש הזכויות בנכס היה משלם לבעליו חצי משווי הכספי בתמורה למפתח ומכאן שמה. מלבד זאת, היה משלם הדייר גם סכום נוסף כל חודש שהיה שכר דירה חודשי שהיה נמוך מאד.
תמורת תשלומים נוספים אלו זכה הדייר להגנה על זכותו לגור במקום עד סוף ימי חייו.
כמו כן, בניגוד לשכירות החופשית, חוק הגנת הדייר אוסר על העלאת שיעור שכר הדירה עד לפטירת הדייר וכן על פינויו מהנכס בטרם מותו, אלא בהתקיים חריגים מסוימים.
הזכות לדיירות מוגנת לא עוברת בירושה באופן אוטומטי, כמו במקרה של בעלות, והנפטר לא יכול לכלול את הנכס בצוואה, שכן לפי החוק הנכס חוזר לרשות הבעלים.
יחד עם זאת, במקרה שהדייר המוגן נפטר, יכול בן הזוג שהתגורר איתו בדירה במשך שישה חודשים לפחות להפוך בעצמו לדייר מוגן על כל המשתמע.
אם אין לדייר בן זוג, הזכות יכולה לעבור לילדיו של הנפטר, אם התגוררו יחד עם הדייר תקופה של שישה חודשים לפחות לפני מותו ולא הייתה להם באותה תקופה דירה נוספת.
החוק מאפשר לפנות דייר בדמי מפתח רק אם הוא גרם נזק לנכס, לא עמד בתשלום דמי השכירות, הטריד את השכנים, השתמש בנכס למטרה בלתי חוקית, השכיר את הנכס בשכירות משנה לאחר או שבעל הדירה מצא לדייר סידור אחר למגורים.
קיראו בהרחבה על: מיסוי מקרקעין
פסיקה בנושא דמי מפתח
במסגרת הליך ע“א 3195/01 מחמוד נ’ אגודת האבות המרוניטים ביפו – ערעור על החלטת בית משפט השלום בתל אביב לפיה ניתן נגד המערער צו פינוי מדירת מגוריו. המערער גר עד היום בדירה שהושכרה לו במקור על ידי בעליו המקוריים של הבניין בשנת 1983 לתקופה של שנה בלבד. המערער טוען כי הוא דייר מוגן המשלם דמי מפתח.
כבוד שופט בית המשפט המחוזי ד”ר קובי ורדי דוחה את הערעור בטענה שלפי הראיות שהובאו בפניו, על אף העובדה שלא נקבע בחוזה סוג השכירות, אין מדובר בשכירות מוגנת.
חשוב לפנות אל משרד עורכי דין מיומן
נכס המקרקעין הוא הנכס החשוב ביותר שיש לאדם. רכישה או השכרה של נכס בשיטת דמי מפתח איננה פשוטה. פנייה אל משרד עורכי דין בעל ניסיון בתחום במקרקעין תעזור לכם לקבל את ההחלטה הנכונה בנסיבות המקרה.
לשיחה מיידית עם עורך דין בנושא דמ”פ חייגו: 03-6093833