לשכת המסחר הבינלאומית ICC( International Chamber of Commerce) מוכרת כארגון העסקים הבינלאומי רחב ההיקף, הפועל בעולם בתחום זה.
הארגון יושב בפריז, בעל שלוחות בכמאה וחמישים מדינות בעולם ובו כשמונת אלפים מהחברות העסקיות, המובילות בשוק הבינלאומי.
כיום מהווה הלשכה אחד הגופים העיקריים, אשר מתווים את המדיניות הכלכלית הכלל עולמית. ההחלטות, המתקבלות בה, משפיעות על פעילות האו”ם, ממשלות מדינות וגופים מרכזיים בכלכלה הבינלאומית דוגמת ה-OECD, WTO וועידת ה-G8.
בין פעילויותיו העיקריות עוסק הארגון ביישוב סכסוכים עסקיים במישור הבינלאומי בדרך של בוררות, באמצעות בית הדין לבוררות של הלשכה.
מוסד זה, אשר הוקם לאחר מלחמת העולם הראשונה, הינו בעל ותק, מוניטין וניסיון בפתרון עשרות אלפי סכסוכי מסחר בינלאומיים. אלה מיצבו אותו בחזית בתי הדין, העוסקים בתחום.
זקוקים לסיוע משפטי? חייגו: 03-6093833
הכללים על פיהם פועל בית הדין לבוררות של ה-ICC
כללי המוסד משתנים ומתעדכנים באופן תדיר, בהתאם לצרכי העולם העסקי והתמורות בשוק. הגרסה האחרונה והמנחה של כללי הבוררות התקבלה בשנת 1998. המייחד את מערכת הכללים, שמנחה את בית הדין, הינו ההגדרה הברורה והמדויקת של הפרוצדורה ולוחות הזמנים, בהם יש לעמוד באופן, שאינו משתמע לשתי פנים.
כללי ההתייחסות (TOR), אשר עומדים בבסיס התנהלות הבוררות, תורמים למיקוד וייעול ההליך ולהגדרת המחלוקות בין הצדדים.
בית הדין לבוררות של ה ICC מקנה לצדדים גמישות בבחירת הבוררים, בפניהם יתנהל הדיון, בהחלטה על הדין שיחול על הבוררות וכן מקנה מנדט לגבי מקום עריכת ההליך.
כללי הבוררות של בית המשפט הבינלאומי לבוררות של ה-ICC
על המאפיינים המרכזיים, המייחדים את בית הדין לבוררות, נמנים:
- הקפדה על חיסיון וסודיות – לרבות פרטי ההליך וזהות הצדדים, על פי כללים קשיחים, אשר מתווים סדרי הדין של המוסד. בהתאם ושלא כנהוג בבתי דין אחרים, ההליכים הנידונים בפני בית הדין לבוררות של ה ICC אינם נחשפים לתקשורת
- הגדרה חד משמעית של כללי הבוררות בהתאם לנסיבות המקרה באופן, שאינו מותיר פתח לפרשנות
- הסעיף הראשון לכללים קובע, כי בית הדין פועל ליישוב סכסוכים עסקיים בינלאומיים על פי כללי הבוררות של הארגון. מכאן, תפקידו אינו לשפוט, כי אם לוודא את יישום הכללים בהליך הבוררות
- קיום חובת הנמקה לפסקי בוררות, הניתנים על ידי בית הדין ואישור פסק הבוררות – בידי בית המשפט נתונה סמכות לבחון את טיוטת הפסק ולהעיר לגבי תוכנו, אך תוך כיבוד שיקול דעת הבורר והותרתו על כנו
- הסכמת הצדדים לקיום בוררות לפי כללי בית הדין הינה לגבי הכללים, במתכונת שחלה במועד ראשית הליכי הבוררות
- חוסר שיתוף פעולה של אחד הצדדים בהליך, בכל שלב, יוביל להמשך הליכי הבוררות כפי שסוכמו במקור.
פניית ישראלים לבית הדין הבינלאומי
בשל יתרונותיו המשמעותיים של ההליך במתן פתרון מהיר ויעיל ליישוב סכסוכים מסחריים וההכרה הגורפת, לה זוכים כיום פסקי הבוררות של ה ICC (אף יותר מפסקי דין, המתקבלים במערכת המשפט הרגילה) הגבירה ישראל את פנייתה למוסד זה.
בעת האחרונה בוחרות חברות ישראליות רבות בבית הדין לבוררות של ה ICC כמנגנון ליישוב סכסוכי מסחר בינלאומיים.
עורכי דין ומשפטנים ישראלים מובילים לוקחים כיום חלק פעיל בוועדות השונות של בית הדין לבוררות, משמשים כחברים בהנהלתו ומכהנים בתפקידים שונים בשלוחת ICC בישראל.
לפני כשנתיים פרסם ה ICC לראשונה תרגום לעברית לכללי הבוררות הבינלאומיים, שנועד לסייע למי, שנדרשים לכך במסגרת עיסוקם – עורכי דין, רואי חשבון ומנהלים בכירים. התרגום מציע אפשרות להיעזר בידע ובניסיון הרב, שצבר מוסד הבוררות הוותיק.
זקוקים לסיוע משפטי? חייגו: 03-6093833