מידע על בחירת עורך דין
החיים מלאים במקרים בהם דרוש לאדם יעוץ משפטי, או ייצוג על ידי עורכי דין בערכאות משפטיות שונות. כיצד לבחור עורך דין, מה תפקידם ומה חובותיהם כלפי הלקוח? אם אתם עומדים בפני הליך משפטי ומחפשים עורכי דין, כדאי לכם להמשיך לקרוא.
מי יכול להיות עורך דין?
כשירותו של אדם להיות עורך דין קבועה בחוק לשכת עורכי הדין. על פי החוק אדם כשיר להיות עורך דין אם נתקיימו בו אלה:
- הוא בעל השכלה משפטית גבוהה
- עבר תקופת התמחות
- עמד בבחינות הלשכה
הווה אומר, בכדי לקבל הסמכה רשמית של עורך דין, על אדם לעמוד בדרישות רבות ומגוונות, ולכן כאשר אנו נדרשים לקבל יעוץ משפטי בתחום מסוים, החשוב וההכרחי ביותר, הוא שנפנה לעורך דין מוסמך, ולא לכל אדם אשר מבקש לייעץ לנו בנושא זה או אחר.
תפקידו של עורך דין
תפקידם של עורכי דין הינו ליתן שירות משפטי ללקוח, שבין היתר עשוי לכלול שירות זה: מתן יעוץ, ייצוג בפני ערכאות שיפוטיות (ליטיגציה), ייצוג בפני גורמים אחרים, ניהול משא ומתן, עריכת חוזים והסכמים מסוגים שונים ועוד כהנה וכהנה עניינים המסורים לטיפולו של עורך דין.
חובותיהם של עורכי דין
על עורכי הדין חלות חובות רבות ומורחבות. הלכה חקוקה ופסוקה היא כי על עורכי דין מוטלת החובה לפעול כלפי לקוחו ככל בעל מקצוע מיומן, נאמן וזהיר. מעצם הגדרת תפקידו של עורך הדין נדרשת ממנו התנהגות ברמה גבוהה. כלומר, עורכי דין מעצם הגדרת תפקידם, משתייכים באופן בולט לקבוצת בעלי מקצועות שלגביהם הוחל סטנדרט זהירות גבוה יותר, נוסף על חובות אמון, הנובעות מטיב היחסים הנרקמים בינם ובין לקוחותיהם.
יפים לעניין זה, הדברים שנאמרו בע”א 37/86 לוי נ’ שרמן פ”ד מ”ד (4) 446 בסעיף 22 לפסק הדין:
“בין עורך הדין לבין הלקוח קיים הסכם, לפיו מתחייב עורך הדין להגיש ללקוח שירותים של עריכת דין, בתמורה לשכר טרחה המשולם לו… הבנה והתנאה מכללא בכל הסכם כזה היא כי לעורך הדין המקבל על עצמו את ייצוג הלקוח, המידה הנדרשת של ידע, מאומנות ומיומנות הנדרשים במקצוע עריכת הדין, וכי מתחייב הוא להפעיל כישורים אלה לטובת עניינו של הלקוח.
מה לבדוק בעת בחירת עורך דין?
בבואנו לבחור עורך דין אשר ייצג אותנו בסוגיה משפטית זו או אחרת, עלינו לבחון את תחום מומחיותו , והאם תחום זה תואם את הסוגיה המשפטית הנדרשת לנו. בנוסף לאמור, עלינו לבדוק את מיומנותו ומהימנותו של עורך הדין וכי הוא מוכן ומזומן לפעול לטובת התיק אותו אנו מתכוונים למסור לטיפולו במלוא המחויבות.
עורכי דין רשאים לעסוק, להתמחות ולרכוש ניסיון בכל תחום משפטי שירצו, כאשר מדובר בתחומים מורכבים, כמו ייצוג בהליכי פשיטת רגל, הוצאה לפועל, איחוד תיקים ועוד, כדאי שעורכי הדין המייצגים אתכם לא ירכשו את ניסיונם על חשבונכם. לרוב, עורכי דין המתמחים בתחום מסוים, יהיו בעלי ידע וניסיון עשירים יותר בתחום זה.
האם כדאי לבחור בפירמת עורכי דין גדולה?
אין תשובה חד משמעית לשאלה זו. ישנם משרדי עורכי דין קטנים ובינוניים המעניקים ללקוחותיהם שירות מאוד מקצועי ומאידך פירמות גדולות עם מוניטין מרשים. מה שחשוב לוודא, בשני המקרים, הוא האם העורך דין אליו פניתם לייעוץ משפטי וממנו התרשמתם, הוא האדם שינהל את התיק.
בייחוד בפירמות גדולות, מקובל שעורכי הדין ששמותיהם מתנוססים על הדלת יעסקו בייצוג הלקוח בערכאות שיפוטיות, כאשר את עבודת המחקר על התיק, מבצעים מתמחים, או עורכי דין זוטרים. אם פניתם לפירמה גדולה בגלל מוניטין מקצועי של אחד מעורכי הדין הבכירים בה, בדקו עד כמה הוא עתיד להיות מעורב בעניינכם.
מבחינה זו, ניתן לומר כי לרוב לקוחות במשרדי עורכי דין קטנים ובינוניים נהנים מיתרון מסוים. כאשר עורך דין מקצועי מנהל את התיק על כל חלקיו, לא רק שתוכלו להיות בטוחים יותר בכך שגם עבודת המחקר נעשתה בצורה מקצועית, אלא גם בכך שאותו עורך דין בקיא בכל פרטי התיק ויש בידיו את מלוא האינפורמציה הנדרשת לו לצורך ייצוגכם.
רשלנות של עורך דין
יש לזכור כי קיים דין ספציפי הקובע את נורמות ההתנהגות הראויות לעורך דין בתור שכזה. הכוונה לכללים המוצאים מקומם וביטויים בחוק לשכת עורכי הדין, תשכ”א-1961, ובתקנות והכללים המסתעפים ממנו, ושעל פיהם עורכי דין שאינם מקיימים אותם, על אחת כמה וכמה אם חטאו להם, עלולים למצוא עצמם חבים ללקוח כמי שביצע הפרת חוזה כלפיו, או כמעוול כלפיו בעוולת הרשלנות.
כאמור, על עורך הדין מוטלת החובה לפעול כלפי לקוחו ככל בעל מקצוע מיומן נאמן וזהיר. אולם מעורך דין, מעצם הגדרת תפקידו, דורש המחוקק סטנדרט התנהגות גבוה יותר בכל אחד מהיבטים אלה. סעיף 54 לחוק לשכת עורכי הדין, התשכ”א-1961, קובע כי במילוי תפקידו יפעל עורך הדין לטובת שולחו בנאמנות ובמסירות.
עורכי דין וניגוד אינטרסים
הוראה דומה קבועה גם בסעיף 2 לכללי לשכת עורכי הדין (אתיקה מקצועית), תשמ”ו- 1986. לעניין זה נקבע, כי אמונה פירושה אמת ויושר, ומסירות פירושה חריצות ושקידה דבקות ואדיקות, כשהאינטרס של הלקוח עומד בראש מעייניו ודאגותיו של עורך הדין.
חובות אלו מוטלות על עורכי דין גם כשהם פועלים עבור שני הצדדים לעסקה, שבמקרים רבים הם בעלי אינטרסים מנוגדים. במקרה כזה, נפסק כי אין בהסכמתו של עורך דין לשרת שני לקוחות בעלי אינטרסים מנוגדים כדי לפטור אותו מן החובה לפעול לטובת שולחו בנאמנות ובמסירות, וכי עליו לשאת בתוצאות המשמעתיות והאזרחיות הנובעות מהפרת חובות כלפי אחד מהם.