לא אחת אוחזים תובעים בפסק דין כספי נגד מאן דהוא לאחר סיום ההליכים בבית המשפט אולם חרף פסק הדין הנתבעים ממאנים לשלם.
מסיבה עיקרית זו הוקמה מערכת הוצאה לפועל – כדי לעזור לאוחזים בשיקים/שטרות וזוכים בפסקי דין בבתי משפט ובתי דין, לגבות את חובם הפסוק מהמסרבים מלפרוע את השטרות או למלא אחר פסק הדין.
להלן סקירה קצרה איך לפעול נכון ואפקטיבי בנושא הוצאה לפועל
הדבר הראשון בטרם יחליט הזוכה כיצד לפעול הוא זהות החייב? האם מדובר בחברה או באדם פרטי? באם החייב הוא חברה, אזי צריך לשקול בכובד ראש באם לפנות להליכי הוצאה לפועל, שכן הרבה חברות קטנות נסגרות לעיתים תכופות, במרבית המקרים מפסיקות פעילותן ואז מבוזבזים לריק כספים רבים על הליכים שאינם אפקטיביים שכן, לבסוף לזוכה לא יהיה ממה להיפרע. לכן באם החייב הינו חברה יש לשקול בכובד ראש את מצבה בטרם פונים להליכי הוצאה לפועל.
באם החייב הינו אדם פרטי, אזי כמעט תמיד רצוי לפתוח תיק בהוצל”פ שכן אין לדעת מתי בעתיד ישמש תיק הוצאה לפועל כרועץ לחייב וזה האחרון יבקש לשלם.
אולם גם כאן יש לשקול היטב בטרם נוקטים בהליכים מיותרים שכן כל פעולה עולה לכם כסף. הדבר הטוב ביותר כאשר מדובר בחייב שאין לו כל נכסים וכמובן אינו מצוי בגין איחוד תיקים הינו הליך המאסר.
לקבלת יעוץ משפטי איכותי בנושא הוצאה לפועל וללא כל התחייבות מצידך: לחץ כאן
מניסיוני הליך זה הינו הדרקוני ביותר שעומד לטובת הזוכה ולרוב שכרו בצידו. הליך זה עולה 180 ¤ (הסכום מתעדכן מעת לעת) והינו אורך זמן רב עד שמבוצע (חצי שנה לערך) אך כאשר הוא מתבצע מעטים החייבים שאינם משלמים.
חשוב לזכור שחייב יכול להיאסר רק פעם אחת בלבד עבור אותו חוב, על כן יש להגיש את פקודת המאסר על חלק קטן מהחוב על מנת שהזוכה יוכל להשתמש בהליך זה בשנית. להליך זה יש לצרף תדפיס שאילתא ממשרד הפנים (ניתן לקחת מכל משרד פנים בעלות של 15 ש”ח). והחשוב מכל יש לוודא כי בוצעה מסירה מלאה, לא הדבקה, שכן זהו התנאי הבסיסי על מנת לבצע מאסר.
הליך נוסף וחשוב בנושא הוצאה לפועל הינו “עיקולים בטרם מתן אזהרה” – במידה ולזוכה ישנו חשש כי באם ייוודע לחייב אודות פתיחת תיק הוצאה לפועל אזי הוא ינסה להבריח נכסים כאן עומדת לזוכה האפשרות, במקביל לפתיחת תיק הוצאה לפועל, להגיש בקשה מתאימה בצירוף תצהיר ולבקש עיקולי בנקים, מקרקעין, חשבונות בנק, קופות גמל ועוד. הליך זה הינו בעיקר למי שישנו מידע מוקדם על נכסים שיש לחייב והוא מעוניין למנוע סחירות בהם. כמובן שבאם תתקבל הבקשה יאופשרו עיקולים אך לא מימוש.
כמו כן, ישנם ההליכים הרגילים שהינם עיקולים במדיה מגנטית, עיקול ברישום, רכב ועוד – יש להפעיל הליכים אלו לאחר שישנו אישור מסירה (ניתן אף בהדבקה) ולאחר שחלפו 20 יום ממועד האזהרה והחייב לא פרע את חובו או לא ניגש לחקירת יכולת או ביקש צו תשלומים. התשלום בעבור עיקול הינו 7 ¤ עבור כל גורם (הסכום מתעדכן מעת לעת).
סיכום
בטרם נקיטת פעולות מבצעיות כנגד חייב, יש לבחון היטב את כל ההיבטים הקשורים לחייב ולהתאים להם את הפעולה המתאימה, יצוין כי כל האגרות שהוציא הזוכה מתווספות לתיק הוצאה לפועל ומגדילות את קרן החוב.
יצוין, כי ישנם עוד שיקולים רבים היכולים להשפיע על הבחירה וכל מקרה ייבחן לגופו על כן מומלץ להיוועץ עם עורך דין הבקיא בנושא על מנת לקבל את הטיפול הנכון ובכדי לחסוך זמן וכסף לשווא.
לקבלת יעוץ משפטי איכותי בנושא הוצאה לפועל וללא כל התחייבות מצידך: לחץ כאן