מטרת תיקון 29 לחוק ההוצאה לפועל, התשכ”ז – 1967 היתה לערוך שינוי מהמסד ועד הטפחות במערכת הוצאה לפועל בישראל, אשר התאפיינה בעודף בירוקרטיה וחוסר יעילות שהובילו לשיעורי אכיפה וגבייה נמוכים.
נתונים שנאספו על ידי רשות האכיפה והגבייה מלמדים, כי ב 60% מתוך 414,033 תיקים שנפתחו נגד חייבים בשנת 2008 סך החוב היה נמוך מ 10,000 שקלים ולפיכך תיקים אלה מתאימים להיות מטופלים במסגרת המסלול המקוצר.
עומד בפני הליך הוצאה לפועל ולא יודע למי לפנות?
משרד עו”ד דורה כהן ויצמן ושות’ יעניק לך ייעוץ וליווי מקצועי עד להיחלצות מנטל החובות.
✓ ניסיון של למעלה מעשור בליווי חייבים ✓ ייעוץ ראשוני ללא התחייבות ✓ נבחרי BDI CODE לשנת 2015
לייעוץ מעורך דין במשרדנו ללא התחייבות. צרו קשר או חייגו חינם לטלפון: 1-800-800-891
מהו המסלול המקוצר?
במטרה לזרז ולייעל את הליכי האכיפה והגבייה הוחלט במסגרת הרפורמה בהוצאה לפועל על הקמת מסלול גבייה מקוצר.
מסלול זה, אשר נכנס לתוקף ב 1 לאוגוסט 2009 מאפשר נקיטה בהליכי גבייה מהירים בשטרי חוב, תיקים ופסקי דין אשר סכום החיוב בהם אינו עולה על 10,000 שקלים.
בעבר נדרשה מהזוכה מידה גבוהה של מעורבות בהליכי הוצאה לפועל, גם שעה שדובר בזכייה בסכומים נמוכים. זאת משום שהיחידות האחרות במערכת ההוצאה לפועל לא גבו את החובות באופן אקטיבי עבור הזוכים.
אחד החידושים שהונהגו במסגרת המסלול המקוצר, המבקש כאמור לייעל את הליכי הגבייה, הוא הקצאת צוות פעולה ייעודי לכך במערך לשכות ההוצאה לפועל אשר אמון על ביצוע גביית החוב בשם הזוכה, לפי בקשתו ובמינימום מעורבות מטעמו.
לחץ כאן לקריאה בנושא: מערכת הוצאה לפועל – מבנה ובעלי תפקידים
ייעול הליכי הגבייה וקיצור משכם
עובר לתיקון, חוסר היעילות של מערכת ההוצאה לפועל בא לידי ביטוי בתקופות הממושכות שנדרשו לצורך גביית חובות, חוסר מידע אודות מצבו הכלכלי של החייב והליכים מסורבלים שלא היו כדאיים עבור הזוכה.
על מנת לייעל את ההליכים עומד כעת לרשות צוות הגבייה מאגר מידע אשר כולל נתונים אודות החייב מגופים כמו חברת החשמל, רשויות מקומיות, מרשם האוכלוסין ועוד.
בדרך זו ניתן לקבל כיום תמונה מלאה על כתובת המגורים של החייב, הוצאותיו והכנסותיו, אשר לפיה ייקבע עבור החייב הסדר תשלומים.
במקביל, פועלת היחידה לגביית החוב בטווח של עד לשמונה חודשים ממועד פסיקתו, זאת באמצעות הטלת עיקול רכב ועיקולי צד שלישי, כך שבמקום לכלות זמן במאמצי שווא ייפרע החוב לטובת הזוכה, אגב חיסכון ניכר בזמן ובמאמצים שנדרשו בעבר לאיתור החייב.
גביית חוב רגילה מתבצעת באופן אקטיבי על ידי הזוכה או בא כוחו וכרוכה בהוצאות כספיות גבוהות בגין הפעולות השונות הננקטות למימוש החוב, בתוספת שכר טרחת עורך דין.
במסלול המקוצר, לשכות ההוצאה לפועל גובות את החוב לבקשת הזוכה ובאופן זה מתאפשר חסכון בתשלום שכר הטרחה.
לחץ כאן לקריאה בנושא: יעילות הליכי הגבייה בהוצאה לפועל – השפעת תיקון 29
חשיבות קבלת ייעוץ משפטי במסלול המקוצר
על אף הניסיון לשפר את הליכי האכיפה והגבייה, פניה למסלול המקוצר אינה מתאימה בכל הנסיבות.
כך, לא ניתן לבצע גבייה במסלול זה שעה שמדובר במקרה של חוב מזונות, משכון, משכנתא, סיטואציה של איחוד תיקים, אכיפת צווי עשה או כאשר החייב הוכרז כחייב מוגבל באמצעים.
חשוב לזכור, כי גביית החוב במסלול זה מתבצעת באמצעות עיקולי רכב וצד ג’ בלבד ולכן אינה ישימה בכל המקרים.
בנוסף, מפאת הרצון לנהל הליך מהיר לא נערכים במסגרת המסלול המקוצר דיונים, לא מתקיימת קבלת קהל וההחלטות ניתנות על ידי רשמים מיוחדים אשר ממונים על מסלול זה.
לצד זאת חשוב להדגיש, כי מדובר בהליך חדש שיעילותו האמיתית טרם נבחנה לאורך זמן.
נוכח האמור, טרם פניה לניהול הליך הוצאה לפועל במסלול הקצר גוברת חשיבות הפניה לקבלת ייעוץ משפטי מטעם עורך דין הוצאה לפועל.
לחץ כאן לקריאה בנושא: סמכויות רשם ההוצאה לפועל לאחר הרפורמה בחוק
זקוק לסיוע משפטי בניהול תיק הוצאה לפועל? חייג: 03-6093833