מהי מערכת ההוצאה לפועל ומה תפקידה?
ההוצאה לפועל מהווה הגוף, אשר אמון על ביצוע החלטות שיפוטיות ופסקי דין, גביית חובות ושטרות. כלים וסמכויות, המסורים בידי עובדי ההוצאה לפועל, מאפשרים פירעון שיקים ושטרות לטובת זוכה בפסק דין או אוחז בשטר.
ביוזמת מי ננקטים סעדי ההוצאה לפועל?
מימוש הסעדים והסנקציות נגד החייב מוטל על הצד הזוכה. הזוכה בפסק דין או אוחז בשטר נדרש לפתוח את תיק ההוצאה לפועל, להגיש בקשות במסגרתו, להמציא לחייב אזהרה על נקיטת צעדים נגדו וכן לעקוב אחר הליכי הגבייה ולקדמם.
מהו המבנה הארגוני של מערכת ההוצאה לפועל?
ההוצאה לפועל פועלת באמצעות לשכות אזוריות, הפרוסות ברחבי הארץ, מצפון לדרום, בסמיכות לבתי משפט השלום. בראש כל לשכה עומד ראש ההוצאה לפועל ולצידו מכהנים סגנים, מוציאים לפועל ורשמים.
זקוקים לסיוע משפטי בענייני הוצאה לפועל? חייגו: 03-6093833
היכן ניתן לפתוח תיק הוצאה לפועל?
שלא כבתביעה משפטית, אותה יש להגיש לערכאה, בעלת הסמכות העניינית והמקומית, פתיחת תיק הוצאה לפועל מתאפשרת בכל אחת מלשכות ההוצאה לפועל בארץ. הזוכה רשאי לפתוח את התיק בקרבת מקום מגוריו או עסקו ואינו מחויב להגישו לבית המשפט, שנתן את פסק הדין.
מהם סוגי החיובים, שניתן להגיש להוצאה לפועל?
שטרות – שיקים, שטרי משכנתא ומשכון וערבות, במידה וניתנה לפי חוק ההוצאה לפועל. מימוש השטרות יהא בדרך בה ממומש פסק דין.
פסקי דין – ההוצאה לפועל מממשת פסקי דין, הכוללים הוראה מעשית לגבי נכסים או חיובים וכן פסקי דין, שהוצאו על ידי בית דין מנהלי או רבני. פסקי דין הצהרתיים אינם ברי מימוש.
ביצוע פסק דין נגד המדינה הינו במתן הוראה מטעם פרקליט המדינה או פרקליט המחוז (כתלות בערכאה, שנתנה את פסק הדין), לחשב הכללי ובה הנחייה להעביר את הכסף לזוכה. סירוב החשב הכללי למלא אחר פסק הדין מצמיח עילת פנייה לבג”צ.
מהן הסמכויות, המסורות בידי ראש ההוצאה לפועל?
ראש הוצאה לפועל פועל בכובע שיפוטי ובכובע מנהלי. בתפקידו השיפוטי הוא אמון על מתן החלטות וצווים; דיון בטענת “פרעתי” שמעלה החייב, לפיה פרע את החוב וכן חיוב צדדי ג’ בתשלום החוב.
בתפקידו המנהלי אחראי על המצאת אזהרה וצווים שונים לחייב; אישור צו תשלומים או איחוד תיקים; ניהול חקירת יכולת נגד החייב והכרזתו כמוגבל באמצעים.
מהי המצאת אזהרה לחייב?
מדובר בצעד מקדמי טרם נקיטה בהליכי הוצאה לפועל. האזהרה מפרטת בקצרה את תמצית פסק הדין והחוב בגינו נפתח התיק ומיידעת את החייב לגבי כוונות הזוכה להפעיל נגדו הליכים במידה והחוב לא ייפרע.
לאחר המצאת האזהרה ניתנת לחייב אורכה בת עשרים יום לתגובה. תוך פרק זמן זה נדרש החייב להסדיר את החוב או לנקוט באחד הסעדים, העומדים לימינו בהליכי הוצל”פ. המצאת אזהרה מתבצעת בדואר רשום עם אישור מסירה או באמצעות מוסר אישי ולפי תקנות סדר הדין האזרחי.
מהו הליך חקירת יכולת?
מבוצעת ביוזמת החייב לגבי מצבו הכלכלי ומסוגלותו הפיננסית לפרוע את החוב. לאחר קבלת אזהרה על פתיחת הליכי הוצאה לפועל רשאי החייב להתייצב לחקירת יכולת בכל אחת מלשכות ההוצל”פ בארץ. במהלך החקירה יכול החייב להציג מסמכים רלוונטיים, תלושי משכורת ולהביא עדים, התומכים בגרסתו.
על בסיס האינפורמציה שמסר, מוקנית לראש ההוצאה לפועל ולזוכה סמכות לערוך לחייב חקירה נגדית.
מהי החשיבות בהסתייעות בעורך דין בהליכי הוצאה לפועל?
בניהול הליכי הוצל”פ נודע יתרון בקבלת ייעוץ וליווי משפטי, הן מצד הזוכה והן מצד החייב. עורך דין המתמחה בתחום, יסייע לזוכה בהגשת בקשות, שיקדמו את הליכי הגבייה, במילוי הטפסים הרלוונטיים, צירוף המסמכים הנדרשים ושיפור סיכויי פירעון החוב.
עבור חייב יסייע עורך הדין בהגשת בקשת התנגדות לביצוע פסק דין או שטר, הכרזה על החייב כמוגבל באמצעים, בקשת איחוד תיקים או גיבוש הסדר עם הזוכה.
פסק דין לדוגמא
בהליך רע”א 102/02 קוזצ’י נ’ בנק עצמאות למשכנתאות נפסק, כי הכרזה על איחוד תיקים אינה משליכה על הליכי מימוש משכנתא וזאת גם אם פירעון חוב המשכנתא התבקש רק לגבי אחד מהתיקים שאוחדו. נקבע, כי אף עמידה בהסדר פריסת תשלומים, שנקבע באיחוד התיקים, אינה מונעת מהנושה להגיש בקשה למימוש המשכנתא.
זקוקים לסיוע משפטי בענייני הוצאה לפועל? חייגו: 03-6093833