כל מה שחשוב לדעת לפני פתיחת תיק הוצאה לפועל
מדריך שימושי לזוכה – מידע על פתיחת תיק הוצאה לפועל. מי זכאי לפתוח תיק הוצאה לפועל, אילו מסמכים דרושים לו, מהו שיעור האגרה, מהי אזהרה לחייב ואילו הליכים עומדים בפני הזוכה במקרה בו החייב אינו פורע את חובו?
מי זכאי לפתוח תיק הוצאה לפועל?
הזוכה רשאי להגיש לכל לשכת הוצאה לפועל בקשה לביצוע פסק-הדין; ובמקרה בו מדובר בביצוע שטר – האדם האוחז בשטר. לבקשת פתיחת תיק הוצאה לפועל יש לצרף העתק מאושר של פסק הדין או של הפסיקתה, במספר עותקים מספיק ללשכה ולכל החייבים. במקרה בו מדובר בשטר/שיק יש להגיש את השטר/שיק מקורי וכן צילום משני צדדיו. מקום שזוכים מיוצגים על ידי עורכי דין – ייפוי הכוח של עורך הדין.
מהו שיעור האגרה בעת פתיחת תיק ההוצאה לפועל?
האגרה משולמת על ידי הזוכה בעת פתיחת תיק הוצאה לפועל ובהתאם לסוג התיק. על פי הנהלת בתי המשפט, להלן שיעורי האגרות על פי חלוקה לסוגי התיקים הקיימים:
- פסק דין – 1% מגובה פסק הדין + אגרת פרוטוקול
- שטרות – 1.25% מגובה השטר + אגרת פרוטוקול
- מזונות – אגרת פרוטוקול
- צו עשה – שיעור הקבוע בתקנות
הוצאה לפועל – מהי אזהרה לחייב?
לאחר הגשת בקשת ביצוע, ימציא המוציא לפועל לחייב אזהרה שעליו למלא אחר פסק-הדין, או לשלם את החוב הפסוק בתשלומים שנקבעו בהוראת תשלום. לחילופין, נרשם באזהרה כי החייב רשאי להגיש בקשה לצו תשלומים, והכל בתוך תקופה של 20 ימים מיום המצאת האזהרה. לאזהרה יצורף העתק מאושר של פסק הדין או העתק הפסיקתה, אם לא הומצאו לחייב קודם לכן, וכן העתק הוראת תשלום או הצו.
לקבלת סיוע משפטי מיידי בתחום הוצאה לפועל לחץ כאן: יעוץ משפטי
האזהרה תכלול, לפי העניין, הודעה לחייב כי אם אין ביכולתו לעמוד בתשלום החוב הפסוק במלואו או בתשלומים שנקבעו לו, עליו להתייצב לחקירת יכולת בלשכת ההוצאה לפועל, בתוך 21 ימים מיום המצאת האזהרה או בתוך מועד אחר שנקבע באזהרה, ולהמציא מסמכים שיפורטו באזהרה; החייב יוזהר, בין היתר, כי אם לא ישלם את החוב הפסוק או את התשלומים ולא יתייצב לשם חקירת יכולת, יראו אותו כחייב המשתמט מתשלום חובות והוא צפוי למאסר.
עם זאת, לא יינקטו נגד החייב הליכי הבאה או מאסר, אלא אם כן התייצב החייב בפני יושב ראש ההוצאה לפועל, או שהומצאה לו אזהרה בדרך של המצאה מלאה. יודגש כי, לא יוחל בביצוע פסק הדין אלא לאחר המצאת האזהרה ולאחר שעברה התקופה שנקבעה באזהרה, זולת אם ראה ראש ההוצאה לפועל שנסיבות העניין מצדיקות נקיטת הליך לפני כן.
מהם ההליכים העומדים בפני הזוכה במידה והחייב אינו פורע את חובו?
נקיטת הליכים טרם מתן האזהרה – כאשר קיים בידי הזוכה מידע כי החייב מתכוון לבצע פעולה כלשהי שתסכל גביית החוב, לפני שנמסרה לו האזהרה כדין, רשאי הזוכה לבקש נקיטת הליכים בטרם מתן אזהרה. בקשה מעין זו חייבת להיתמך בתצהיר בו יפורט מהן הפעולות בהן נקט החייב לסיכול הגביה ומהו הסעד הנדרש לשם מניעת סיכול זה. הזוכה רשאי לבקש סעדים שונים כגון: עיקול, עיכוב יציאה מהארץ, מאסר וכיו”ב.
נקיטת הליכים לאחר חלוף מועד האזהרה – במקרה בו לא שולם החוב במלואו וחלפו 20 יום ממסירת האזהרה ולא ניתן צו לעיכוב הליכים כגון התנגדות לביצוע שטר או טענת פרעתי, רשאי הזוכה לפעול כנגד החייב בהליכים הבאים:
- עיקולים – עיקול מטלטלין, עיקול רכב, עיקול צד ג’, עיקול מקרקעין (ופינויים).
- מאסר.
- צו עיכוב יציאה מהארץ.
עקב ריבוי ההליכים העומדים בפני הזוכה והצורך בהתאמת ההליך הנכון למקרה הספציפי, עוד בטרם פתיחת תיק הוצאה לפועל, מומלץ ביותר לפנות אל עורכי דין המתמחים בתחום, לקבלת יעוץ משפטי וליווי מקצועי.