לא אחת משרדינו נתקל בלקוחות הזקוקים לטיפול בנושאים הקשורים להוצאה לפועל אשר טוענים כי הינם מעדיפים להתנהל ללא שירותיו של עורך דין.
כיום ניתן לראות חברות פרטיות אשר מעניקות סיוע לחייבים בהוצאה לפועל, הסדרים וכו’. תופעה זו החלה לקרום עור וגידים בשל חוסר הבנה אשר מושרש בציבור לגבי חשיבות ההיוועצות עם גורם מקצועי ועל כן בא מאמר זה לשפוך מעט אור על נושא ההוצאה לפועל וכן על החשיבות בניהול הליכי הוצאה לפועל עם עורך דין הבקיא בתחום.
לשכת ההוצאה לפועל
תפקידה של לשכת ההוצאה לפועל מחד לנהל הליכי גבייה כנגד חייבים עם מתן דגש על זכויות הפרט ושמירה על כבודו ומאידך להעניק הגנות לחייבים אשר אין ידם משגת מלפרוע את חובם.
הליכי גבייה בהוצאה לפועל:
אדם אשר אוחז בפס”ד כנגד מאן דהוא או שבידו שטר חוב או שיק ללא כיסוי שחזר מכל סיבה שהיא, רשאי לפנות ללשכת ההוצאה לפועל אשר קרובה לאזור מגוריו, על מנת להיפרע מהחייב לו.
על פניו, בהסתכלות צרה, הליכי הגבייה אמורים להיות פשוטים. הזוכה אמור להגיע ללשכת ההוצאה לפועל, לפנות למזכירות והנה… כבר הוא רואה את כספו. לצערנו, המרחק בין התיאור לבין המציאות כמרחק מזרח למערב.
כיום, מערכת ההוצאה לפועל עמוסה בתיקים רבים אשר אין בהם פעילות. תופעה זו זירזה החלה של רפורמות כאלו ואחרות, החל ממחיקת תיקים שלא נעשתה בהם פעילות וכלה בהפניית חייבים להליכי פשיטת רגל, במקרים בהם מציע החייב לשלם על חשבון החוב “פירורים” אשר אינם אפילו מכסים את ריבית החוב.
אז במה מועיל עורך דין הבקיא בתחום?
על פי השקפת עולמנו ניהול הליכי גבייה דורש יצירתיות ובקיאות הן בפסיקה והן בחוקים הרלוונטיים.
לדוגמא: אדם נתן שירות לחברה אשר שילמה בשיק שלימים חזר. מבדיקה מעמיקה מתברר כי, כדרך קבע, בעלי החברה, נוהג לצבור חובות ואז באבחת חרב, סוגר הוא את החברה ופותח חברה חדשה תחתיה.
במצב בו היה הזוכה פועל לבדו ללא ייצוג של עורך דין, סביר להניח כי לעולם לא היה רואה הוא את כספו.
אך עורך דין הבקיא בתחום יכול “להגדיל ראש” ולנסות להרים את מסך ההתאגדות בין החברה לבין בעל המניות.
במידה ומהלך זה יצלח אזי אותו זוכה “ייהנה” מפס”ד כנגד בעלי החברה ולא מהחברה. דוגמא זו ממחישה, במעט, את היתרון בניהול הליכי גבייה עם עורך דין הבקיא בתחום וישנן עוד דוגמאות רבות.
בעבר הליך הרמת מסך היה מצריך פנייה לבית המשפט, אך כיום ניתן לפעול גם בהוצאה לפועל.
הגנות על חייבים בהוצאה לפועל
למעשה כאשר מגיעים אנו לנושא החייבים, היוועצות ו/או התנהלות עם עורך דין הינה חשובה מאוד ואף קריטית עבור חייבים.
לצערנו כיום ישנן חברות (שאחת מהן קיבלה במה בכלבוטק..) אשר מנצלות את מצבם הנפשי הרגיש של החייבים עם מתן הבטחות שאין להן ביסוס במציאות.
החשיבות של לקיחת עורך דין בנושאי הוצאה לפועל יכולה להיות ההבדל בין שיקום החייב לבין ריסוקו כליל!!
לדוגמא: קבלן בנין אשר חווה תקופה קשה נקלע לחובות ונפתחו לו תיקים בהוצאה לפועל. מהתבוננות צרה, בחוק ההוצאה לפועל ניתן לאחד את כל התיקים תחת תיק אחד, מה שנשאר זה למלא טפסים והנה…אנחנו באיחוד.
כך אותו קבלן מגיש בקשה ו…רשם ההוצאה לפועל דוחה את הבקשה ומעדכן את החייב בדבר האפשרות לפנות להליכי פשיטת רגל.
מבחינתו של הקבלן מדובר באסון שכן עפ”י איגוד הקבלנים, קבלן לא יכול להיות פושט רגל (נכון גם לעו”ד, רו”ח, סוכן ביטוח ועוד).
מה עושים? אז ברגע שניתנה החלטה, בד”כ, בכדי להפוך אותה יש לפנות להליכי ערעור. אם אותו קבלן היה פונה לעורך דין הבקיא בתחום, בטרם הגיש הוא את הבקשה, הבעייתיות הייתה מזוהה והייתה מקבלת מענה בבקשה וכך, סביר שהחלטת הרשם הייתה משתנה.
אז לאחר שהוסבר מדוע ישנה חשיבות גדולה בליווי של עורך דין הבקיא בהליכי ההוצל”פ, עכשיו איך בוחרים כזה? איך יודעים שהוא טוב? איך מזהים משרד עורכי דין רציני שיענה על הדרישות?
למעשה התשובה לשאלות שלעיל הינה אותה תשובה שבוחרים בעל מקצוע חופשי כרואה חשבון, עורך דין, מהנדס וכו’.
הבעייתיות בזיהוי גוף אמין, במקרה שלנו משרד עורכי דין, מתעצמת נוכח יכולות השיווק והפרסום הקיימות כיום.
למעשה, כיום פרושות בפני לקוח פוטנציאלי מאות הצעת להתקשרות דרך אתרי האינטרנט עם נוסיך לכך שמספר עורכי הדין אך גדל יוצא כי המשימה לבחור משרד עורכי דין הגון ומקצועי הופכת למשימה קשה עד מאוד.
המלצות לבחירת משרד עורכי דין
בראש ובראשונה, המלצתי לפנות לפחות ל-3-4 משרדים ולקבל מהם חוות דעת לבעיה הרלוונטית. לצערנו, חייבים אשר נפלו לחובות, בד”כ נוטים לשקוע למרה שחורה.
מה שקורה בסיטואציה כזו, מספיק שהעו”ד הראשון, איתם יפגשו לשיחת יעוץ, יבטיח הרים וגבעות, מייד יסגרו איתו.
משרדנו נתקל לא אחת במקרים מסוג זה, חדשות לבקרים, כאשר הובטח ע”י עו”ד פתרון שבינו לבין המציאות המשפטית מרחק רב.
גרוע מכך, לעיתים היה בנמצא פתרון יצירתי שפספוסו הוא ההבדל האם החייב ימכור את דירת מגוריו או יוכל הוא להגן עליה.
לאור האמור, קבלת ייעוץ משפטי, מכמה שיותר, משרדי עורכי דין, תקטין את הסיכוי להיכשל בבחירת המשרד ואף תגדיל את ההבנה של החייבים, באשר למצבם.
עצה נוספת, לנסות לקבל כמה שיותר חוו”ד על המשרד. כפי שצוין לעיל, כיום ניתן דרך רשת האינטרנט לקבל חוו”ד, המלצות ועוד.
כמובן שיש לקחת הכול בעירבון מוגבל שכן לא ניתן לבדוק את אמינות המידע, אך זו אינדיקציה נוספת שיכולה לעזור.
טלפון : 1800-800-891
פקס: 03-6093835