מהו חוק ההוצאה לפועל?
חוק ההוצאה לפועל, תש”ם 1979, הינו חוק שמטרתו העיקרית הסדרת העקרונות על פיהן יוכלו זוכים לגבות את חובם מאת החייב, כאשר עולה הצורך בהתערבות משפטית לצורך גביית החוב. החוק כולל שמונה פרקים ומספר תתי פרקים, עליהם נרחיב את הדיבור בהמשך, ובהם מסדיר ומפרט הליכים שונים שניתן במסגרת התקנות לנקוט כנגד חייבים, במסגרת המשפטית שמציעה לשכת ההוצאה לפועל.
תכלית חשובה לא פחות של חוק ההוצאה לפועל הינה הגנה על חייבים אשר פעלו בתום לב והם מתקשים לפרו את חובותיהם. במסגרת החוק נקבע מהם המקרים שבהם החוב מתבטל, או כיצד ניתן לשלם את החלק המירבי מהחוב – זאת, מבלי להפוך את החייב לחסר כל.
עיקרי חוק הוצאה לפועל
פרק א’ : הוראות כלליות
בפרק זה מוגדרים מונחים שבהם ייעשה שימוש לאורך החוק, מוגדרות סמכויות של פועלים, וועדות, ואנשי חוק שונים לצורך אכיפת החוק (כגון המוציא לפועל, ועדת האישורים, וכיוצא באלה), מפורטים המסמכים אותם יש להגיש עם כל עתירה ללשכת ההוצאה לפועל, מוגדר גובה ריבית על פיגור בתשלומים, ועוד הגדרות והבהרות כדוגמת אלה.
פרק ב’ : עיקול מיטלטלין
בפרק זה מובאת הגדרה ברורה ומפורטת בנוגע לעיקול מיטלטליו של החייב לצרכי מימוש וכיסוי החוב בעזרתם. בפרק מוסבר מי רשאי להורות על עיקול מיטלטלין, אילו מיטלטלין מותר לעקל, מהם לוחות הזמנים שבהם יש לפעול, כיצד יש להעמיד נאמן על שמירת המיטלטלין המעוקלים ומי יקבע את שכרו, למי זכותשימוש במיטלטלין המעוקלים, כיצד יש לנהל את מכירת המיטלטלין המעוקלים, כיצד מתמודדים עם ירידת ערך והוצאות איחסון על מיטלטלין לאחר שעוקלו, ועוד.
פרק ג’ : עיקול מקרקעין
בפרק זה עוסק חוק ההוצאה לפועל בהטלת עיקול על מקרקעין, הטלת עיקול זמני, ומגדיר כיצד יש לנהל מכירת מקרקעין שעוקלו לטובת חוב.
פרק ד’ : עיקול בידי צד שלישי
בפרק זה דן החוק על התנאים בהם ניתן לעקל נכסים של החייב, גם אם הם נמצאים בחזקתו של צד שלישי, גם כאשר זה אינו מעורב בהליך ההוצאה לפועל. כמו כן, ישנו פירוט של נכסים אשר אינם ניתנים לעיקול כאשר הם נמצאים בחזקתו של צד שלישי, למשל מזונות, שכר עבודה, ועוד.
פרק ה’ : כינוס נכסים
בפרק זה מרחיב החוק בנוגע למינויו של כונס נכסים בתיק ההוצאה לפועל. החוק מגדיר את זכויותיו וחובותיו של כונס הנכסים, שכרו, מהלך תפקידו וכיצד הוא מסתיים, ועוד.
פרק ו’ : ביצוע בעין
בפרק זה מדובר על תפיסת נכסים של החייב והעברתם לידי הזוכים, או מימושם לצורך הקטנת החוב.
פרק ז’ : חקירת יכולת ותשלום בשיעורים
בפרק זה נקבעים זכויותיו של ראש ההוצאה לפועל לחקור במצבו של החייב, כיצד ומתי ניתן לזמן עדים לצורך חקירת יכולת, מתי על החייב להופיע בלשכת ההוצאה לפועל או בבית המשפט לצרכי חקירת יכולת, וכולי. כמו כן, נקבע בחוק כי ראש ההוצאה לפועל רשאי, על סמך החומרים והעדויות שהובאו בפניו, לקבוע תשלום כנגד החוב במועדים ובשיעורים שיהיו אפשריים עבור בעל החוב, על פי החלטת ראש ההוצאה לפועל. עוד, נקבעות בפרק זה האפשרויות העומדות בפני החייב לשינוי צו תשלום או הוראת תשלום.
פרק ז’ 1 מגדיר מיהו חייב מוגבל באמצעים
פרק ז’ 2 עוסק בצווי הבאה וצווי מאסר, כיצד עליהם להיכתב, כיצד עליהם להימסר, וכיצד יש לנהוג כאשר החייב אינו נשמע להם.
פרק ז’ 3 עוסק בהליך איחוד תיקים, כאשר ישנם כמה תיקים בהוצאה לפועל המתנהלים כנגד אותו החייב. בפרק זה נידונה בקשת האיחוד, מתי יש לדחות בקשה לאיחוד תיקים, ועוד
פרק ז’ 4 עוסק בביצוע צווי הבאה וצווי מעצר
פרק ח’ : הוראות שונות
פרק זה הוא פרק כללי העוסק בתשלומים וכיסוי חובות כספיים שנוצרים כתוצאה מהליך ההוצאה לפועל, ערעורים, ביצוע הליכים וצווים, חישובי ריביות, העונשים הקבועים בחוק למסירת מידע כוזב לראש ההוצאה לפועל, תשלומי אגרות, ביטול הליכים, ועוד.