לעיתים בזמן התנהלותו של הליך הוצאה לפועל מתעוררת השאיפה, אצל מי מהצדדים להליך (החייב, הזוכה היחיד, אחד או כמה מן הזוכים במקרה של איחוד תיקים), לפעול על מנת לשנות, לתקן או אפילו לקבוע לגמרי מחדש את סכום החוב שנקבע עם תחילת ההליך.
הרצון לשינוי סכום החוב בתיק הוצאה לפועל מתעורר כאשר נוכחים מי מהצדדים כי הסכום שנתבע במסגרת ההליך שהחל אינו דומה לסכום אותו הם תופסים כנכון. מן הסתם יהיו אלה הזוכים שירצו תיקון סכום החוב כלפי מעלה בעוד החייבים יסברו כי הסכום שנקבע הינו גבוה מדי ומן הצדק להפחיתו.
לעיתים לאחר שהחל כבר הליך הוצאה לפועל נתקבל פסק דין במסגרת ערעור שהוגש.
בפסק דין שכזה יתכן ונקבע סכום חוב אחר מזה שנקבע בפסק הדין המקורי. מובן שבמקרה כזה יזדרז הצד שירוויח מתיקון סכום החוב בהליך הוצאה לפועל לפעול על מנת להביא לקביעת סכום חוב חדש בהתאם לזה שנקבע בפסק דין הערעור.
זקוקים לסיוע משפטי בענייני הוצאה לפועל? חייגו: 03-6093833
משרד עורכי דין המתמחה בטיפול בהליכי הוצאה לפועל ידע מה היא הדרך להביא לתיקון או שינוי סכום החוב בהוצל”פ, מתי צפוי כי ניסיון כזה (לשינוי סכום החוב) אכן יעלה יפה, מתי תידרש התערבותו של רואה חשבון, סמכותו של רשם ההוצאה לפועל לשנות סכום חוב בהליך הוצל”פ בגין ריבית או הפרשי הצמדה ומה הוא היקף סמכותו של ראש ההוצאה לפועל לשנות את סכומו הכולל של החוב בעקבות קביעה כי חלקו של החוב שנקבע כתשלום שכר טרחת עורך דין אינו מציאותי.
לפיכך מומלץ לחייב או לזוכה החשים שסכום החוב אינו תואם את המציאות לפנות בהקדם אל עורך דין בעל נסיון ובקיאות בתחום.
פניה אל ראש לשכת הוצאה לפועל לתיקון או שינוי סכום החוב
כאשר נוכח אחד הצדדים להליך הוצאה לפועל כי סכום החוב נשוא ההליך אינו עולה בקנה אחד עם הסכום שהוא תופס כנכון יהיה עליו להחליט אם לנסות להביא לתיקון או שינוי סכום החוב.
אם החליט לפעול על מנת לעדכן את גובהו של החוב כך שיעמוד על הסכום הנכון לדעתו יהיה עליו לפנות בבקשה בעניין זה אל ראש לשכת ההוצאה לפועל בלשכת ההוצאה לפועל בה מתנהל ההליך. יש לשים לב כי במקרה של איחוד תיקים ההליך המאוחד יתנהל בלשכת ההוצאה לפועל בה נפתחו מירב הליכי ההוצאה לפועל כנגד החייב.
במשך השנים נאספה פסיקה של בתי המשפט באשר לאילו בקשות שכאלה המוגשות לראש ההוצאה לפועל נכון שיקבלן ואילו עליו לדחות. הגישה המסתמנת היא כי ברוב רובם של המקרים בקשה לתיקון סכום חוב תתקבל אם הוגשה בהתאם לפסק דין שהתקבל בערכאת ערעור בו נפסק סכום חוב שונה מזה שנקבע בפסק הדין המקורי.
בקשת חוות דעת מרואה חשבון
אם מתקיימים תנאים מקדמיים, כגון קביעה ברורה של גובה ריבית, אשר מהווים בסיס לצורך ביצוע תחשיב חשבונאי רשאי ראש ההוצאה לפועל לבקש לקבל חוות דעת של רואה חשבון באשר לסכום החוב העדכני.
כדי לערער על סכום שנקבע בחוות דעת של רואה חשבון יש צורך להמציא חוות דעת נוגדת של רואה חשבון מטעם הצד המעוניין לערער.
שינוי או תיקון סכום החוב על ידי רשם ההוצאה לפועל
לרשם ההוצאה לפועל מוקנית מכוח סעיף 81א (ד) לחוק ההוצאה לפועל סמכות להפחית הפרשי הצמדה וריבית שנגבו במשך התקופה שקדמה לפתיחת ההליך בהוצל”פ.
בפסיקה הוגדר כי החייב רשאי לפנות לרשם הוצל”פ בבקשת הפחתה שכזו רק בהתקיים “טעמים מיוחדים” שפורטו.
שינוי של סכום החוב בדרך נוספת עשוי להתרחש כאשר ראש ההוצאה לפועל מפעיל סמכות שמוקנית לו מכוח חוק ההוצאה לפועל לשנות תעריפי שכר טרחת עורך דין המהווים חלק מסכום החוב. חישובים חשבונאיים הם מורכבים מטיבם לא כל שכן כאשר מדובר בסכום חוב הנמצא במחלוקת.
בטיפולו של עורך דין המנוסה בטיפול בבקשות לתיקון או שינוי סכום החוב בהוצל”פ ניתן להבטיח כי אם יש אפשרות כזו אשר תוכל לשפר מצבו של חייב או של זוכה הוא ימליץ עליה וידע לנצלה לטובת מרשו.
זקוקים לסיוע משפטי בענייני הוצאה לפועל? חייגו: 03-6093833