צו עיכוב יציאה מהארץ (stay of exit order) מיועד לאסור את יציאתו של הפרט מגבולות המדינה למשך הזמן שבו הוא בתוקף. אך מה עושים כאשר עולה צורך להוציא צו עיכוב יציאה מישראל כנגד תייר או תושב חוץ שהנו אזרח של מדינה זרה ואינו אזרח ישראלי?
סעיף 14 לחוק הוצאה לפועל תשכ”ז-1967 קובע שרשם יוציא לבקשת הזוכה צו עיכוב יציאה מהארץ נגד חייב שקיים חשש שיציאתו מהארץ תפריע לגביית החוב.
באופן זה, צו עיכוב יציאה מהארץ ניתן להוציא נגד תושב קבע או תושב זר כאחד. יחד עם זאת, עיכוב יציאתו מהארץ של תושב חוץ המנהל את מרכז החיים שלו לא במדינת ישראל, ייעשה רק במקרים בהם תוצאת העיכוב תהא פירעון מלוא או חלקו של החוב.
זקוקים לסיוע משפטי מהיר ומקצועי? חייגו: 03-6093833
יאשר או לא יאשר צו עיכוב יציאה מהארץ? על החלטות רשם
השיקולים המנחים את הרשם בהחלטתו הם האיזון שבין זכותו החוקתית של החייב לחופש תנועה והפגיעה שתיגרם בשל העיכוב מפאת היותו תושב זר לעומת האינטרס או הזכות האחרים שעלולים להיפגע במידה ולא תעוכב היציאה.
הכלל העיקרי בהוצאת צו עיכוב יציאה מהארץ נגד תושב זר הוא שאין לעכב את היציאה מקום שהדבר מבוקש כדי להפעיל לחץ על החייב והסיכוי שכתוצאה מעיכוב היציאה החייב יפרע את החוב אינו אחד המצדיק את הסנקציה האמורה.
במקרה של אזרח שירד מהארץ אבן הבוחן היא מרכז החיים – בחינת מרכז החיים נעשית על ידי מבחן סובייקטיבי בו נבחן המקום שהוא מרכז חייו בעיני החייב עצמו ומבחן אובייקטיבי שבוחן את מקום מגוריו בפועל.
אדם שנחשב שמרכז חייו בישראל לפי הפסיקה הוא בעל משפחה ונכסים במדינה ומקום עבודתו כאן.
קיראו בהרחבה על: ביטול צו עיכוב יציאה מישראל
פסקי דין רלוונטיים – עיכוב יציאה מהארץ לתייר או תושב חוץ
תיק הוצל”פ 03-03717014- רשם לשכת ההוצאה לפועל בירושלים נמרוד פלקס דחה את בקשת החייב לביטול צו עיכוב יציאה מהארץ שניתן נגדו בתיק הוצאה לפועל שעניינו מזונות קטינים.
התיק נפתח נגד החייב בשנת 2002 והצטבר בו חוב של 600,000 שקלים. במשך השנים התנהלו נגד החייב הליכים שונים והוא ביקש לבטל את עיכוב היציאה משום שהוא תושב חוץ ולכן אין סיבה לעכבו.
הרשם התייחס לשאלת האיזון בין הזכות החוקתית של הילדים למזונות וקיום בכבוד והזכות החוקתית של המבקש לחופש תנועה והפגיעה שתיגרם לו כתוצאה מעיכוב יציאתו בהיותו תושב חוץ.
הרשם קבע כי בנסיבות אלו בהן לא שילם החייב את החוב במשך תקופה ארוכה, חופש התנועה שלו אינו מוחלט ונסוג בפני זכותם לצאת מהארץ.
במקרה זה בו אבי הילדים הנו תושב חוץ שלא משלם מזונות ישנה אף בעיה לגבות את הסכום מהמוסד לביטוח לאומי משום סעיף 2 לחוק המזונות (הבטחת תשלום) תשל”ב-1972 שולל מהקטינים את הזכות למזונות מהמוסד במקרה שבו האב הוא תושב חוץ.
קיראו על: גביית מזונות בהליך הוצאה לפועל
צריך עזרה משפטית? עורך דין לשירותך!
הוצאת צו עיכוב יציאה מהארץ נגד תושב זר שמרכז החיים שלו איננו בישראל כרוכה בהצגת טיעונים משכנעים ובעלי משקל בפני בית המשפט או הרשם בלשכת הוצאה לפועל. פנייה אל עורך דין המתמחה בענייני הוצאה לפועל תוכל לסייע לגיבוש האסטרטגיה המשפטית המתאימה במקרים מעין אלו.
משרד עורכי דין דורה כהן ויצמן ושות’ טיפל ומטפל באלפי תיקי הוצאה לפועל, ולא אחת אנו נדרשים להוציא צווי עיכוב יציאה מהארץ כנגד תיירים, תושב חוץ וכמובן גם כנגד אזרחי ישראל.
אתם מוזמנים ליצור קשר עם אחד מעורכי הדין במשרד, ואנו נשמח להפגש ולהעניק לכם יעוץ משפטי ובעת הצורך גם יצוג בפני הערכאות השונות, בהליך הוצאה צו עיכוב יציאה מישראל כנג תושב חוץ.
זקוקים לסיוע משפטי מהיר ומקצועי? חייגו: 03-6093833