בימים של מציאות פיננסית מורכבת ומשברים, הפוקדים את הכלכלה העולמית והמקומית, הפך תרחיש של היקלעות לפשיטת רגל לסיטואציה אפשרית, אשר יש להיערך לקראתה.
מצב דברים זה מוצא לא פעם את הנהלת החברה מופתעת ובלתי מוכנה. איתור סימנים מקדימים, המעידים על היקלעות החברה לקושי כלכלי וקריאת הכתובת על הקיר, מאפשרים לנקוט במספר דרכים מבעוד מועד, בניסיון להבריא את החברה ולהימנע מפתיחה בהליכי פשיטת רגל.
זקוקים לסיוע משפטי בנושא פשיטת רגל? חייגו: 03-6093833
סימני אזהרה עיקריים להתדרדרות עסק לפשיטת רגל
טרם הגעת חברה למצב של חדלות פירעון קיימים סימני אזהרה מקדימים, אשר אמורים להוות נורה אדומה עבור עובדי החברה ונושיה.
בין הסימנים המעידים על היקלעות החברה לקשיים כלכליים נמנים:
חוסר בתזרים מזומנים, שסיבותיו האפשריות הינן: אי עמידה בחובות של חייבי החברה כלפיה באופן מתמשך; עזיבת לקוחות מרכזיים את החברה; חריגה ממסגרת האשראי, אשר הקצה הבנק לחברה – מצב, המוביל לאי כיבוד שיקים ואף להכרזת החברה כלקוח מוגבל.
סימנים אחרים הינם אי תשלום משכורותיהם של עובדי החברה לאורך מספר חודשים; קשיי עמידה בתשלומים לספקים; פניית הנהלת החברה לנטילת הלוואות חוץ בנקאיות דרך השוק האפור או גורמים אחרים, הפועלים בתחום; ביצוע החלפות פיקטיביות של שיקים בין החברה לחברה אחרת, אשר לא עומדת מאחוריהם פעילות פיננסית אמיתית; גריעה ברמת השירותים והתנאים, אשר ניתנו לעובדי החברה בעבר; פיטורי כוח אדם בהיקף נרחב; הפחתה במשכורות ואי הפרשת כספים עבור ביטוחים פנסיונים ועוד.
דרכים אפשריות במאמץ לעצור את פשיטת הרגל
מאחר ובמרבית המקרים סבורים מנהלי החברה כי הקושי הכלכלי הינו מצב זמני והפיך, ינסו לנקוט פעולות שיקום ראשוניות על דעת עצמם, הנושאות אופי של “כיבוי שריפה”.
לדוגמא: הזרמת מימון נוסף; גיוס בטחונות לצורך הגדלת מסגרת האשראי; פניה להשגת מימון חוץ בנקאי וכד’.
במידה והמצב לא ישתפר תפנה החברה לקבלת יעוץ מקצועי. צעד זה מומלץ לבצע בשלב מוקדם ככל הניתן, לצורך הרחבת קשת דרכי ההתמודדות האפשריות ותכנון מתווה פעולה מתוכנן וסדור. יעוץ מקצועי יכול להינתן באמצעות רואה חשבון, משרד עורכי דין המתמחה בתחום או חברות העוסקות ביעוץ עסקי.
בין הצעדים אותם ניתן לבצע טרם פניה להליכים משפטיים:
הזרמת הון לחברה במספר דרכים: גיוס שותף חדש – משקיע או אסטרטג, מיזוג עם חברה אחרת באותו תחום וכן מכירת החברה.
נקיטה בהליכי ייעול וצמצום: הפחתת הוצאות מיותרות והתמקדות בהוצאות הליבה, עריכת שינויים במבנה הארגוני, מכירה של חלק מהנכסים והפעילויות, ניהול משא ומתן עם המערכת הבנקאית וכד’.
ניסוח הסדר פריסת תשלומים מול הנושים: ללא הגעה להתדיינות במערכת המשפטית. מתאים בעיקר לחברות, בעלות מספר מועט של נושים.
הכנה לקראת ניהול הליכים משפטיים: לרבות ריכוז מידע לגבי בטחונות החברה, שעבודים וערבויות אצל בנקים, הערכת היקף חובותיה, הכנת תשתית לניהול הליך משפטי וכן ייזום פנייה של החברה לערכאות במטרה להקדים את הצד השני.
צעדים משפטיים שאותם ניתן לנקוט בתחילת הדרך
בקשה להוצאת צו הקפאת הליכים: ערוץ, המתאים לחברות בסדר גודל בינוני ומעלה. החברה תידרש להוכיח, כי הינה בעלת פוטנציאל להמשיך את פעילותה השוטפת אגב יצירת רווחים, אשר באמצעותם ועל ידי מכירת חלק מנכסיה תוכל לגבש הסדר נושים, שיזכה לאישור נושי החברה.
במידה והערכאה המשפטית תמצא, כי הליך זה בר סיכוי, יאושר הצו לפרק זמן מסוים, עם אפשרות להארכתו עד תשעה חודשים. לחברה ימונה נאמן, כנציג בית המשפט בהליך.
קיראו בהרחבה על: צו פירוק חברה
הבראת החברה – לאחר עמידה בצו הקפאת הליכים וקבלת אישור הנושים להסדר שהציעה, תוכל החברה להבריא את עסקיה ולשוב למסלול הפעילות הרגיל, בניהול בעליה המקורי.
במידה והחברה מקיימת פעילות עסקית ומצליחה לגרוף רווחים, פניה להליכים משפטיים מהווה ערוץ הפעולה המתאים עבורה. זאת באשר הקפאת ההליכים מקנה פטור מתשלום חובות העבר עד להבראת החברה, תוך מתן אורכה להשתקמותה.
זקוקים לסיוע משפטי בנושא פשיטת רגל? חייגו: 03-6093833