גביית חובות ביעילות – המדריך לזוכה
גביית חובות היא סיוט של כל עסק, הנאלץ להתמודד עם לקוחות שאינם משלמים, המחאות ללא כיסוי ועוד. הדרך החכמה והיעילה ביותר להתמודד עם חייבים שלא ממהרים לשלם ולפרוע את החוב – היא בראש ובראשונה פנייה אל עורכי דין וקבלת יעוץ משפטי בכל הנוגע לצעדים בהם תוכלו לנקוט. לרוב, הדרך היעילה ביותר בה ניתן לפעול על מנת להחזיר את כספכם היא פתיחת תיק הוצאה לפועל נגד החייב.
למעשה, זהו הצעד הראשון שיש לבצע לאחר שפניתם אל החייב ובקשתכם לפרעון החוב נדחתה. הליך ההוצאה לפועל הנו הליך יעיל למדי, במסגרתו ניתן לנקוט באמצעים שונים להבטחת פרעון חובות. כדאי מאוד כי לצידכם יעמוד עורך דין בעל ידע וניסיון עשיר בתחום זה, החל משלב הגשת הבקשה לפתיחת התיק ולכל אורך ההליך.
פתיחת תיק הוצאה לפועל לצורך גביית חובות
לפני פנייתכם אל הלשכה לצורך גביית חובות, מומלץ לפנות אל החייב באמצעות עורכי דין, במכתב התראה או אזהרה בטרם פתיחת תיק הוצאה לפועל, הלכה למעשה. את המכתב יש לשלוח בדואר רשום ולשמור העתק שלו. בהמשך, במקרים של המחאות ללא כיסוי, זיכוי בפסק דין, שטר חוב או שטר משכנתא, כאשר החייב מסרב לשלם לכם את סכום הכסף לו הנכם זכאים, ניתן כאמור לפתוח תיק בלשכת ההוצאה לפועל.
לקבלת סיוע משפטי מיידי לחץ כאן: יעוץ משפטי
הפניה להוצאה לפועל צריכה לכלול טופס בקשה לביצוע השטר או פסק הדין. יש לצרף לבקשה את שטר החוב המקורי או את פסק הדין כמו גם את מכתב ההתראה ששלחתם לבעל החוב. יש למלא את פרטיי החייב, תעודת הזהות שלו וכתובתו. בעת פתיחת התיק יש צורך בתשלום אגרה, שסכומה נקבע לפי שווי החוב או סכום פסק הדין, כאשר סכום המינימום לאגרה הוא 75 ¤.
השלב הבא בתהליך גביית חובות, לאחר פתיחת התיק הוצאה לפועל היא שליחת אזהרה לחייב. האזהרה נועדה לתת עוד הזדמנות לבעל החוב להסדיר את חובו תוך 20 ימים. בתום 20 ימים, באם לא שולם החוב ולא הוגשה בקשת התנגדות להוצאה לפועל או בקשה בטענת פרעתי, ניתן לנקוט בצעדים נוספים.
דרך הפעולה היא הגשת בקשה להוצאה לפועל לסעדים. ניתן לבקש שיבוצעו עיקולים על רכוש, עיקול נכסים, חשבונות בנק, צווי עיכוב יציאה מהארץ ובמקרים מסוימים אפילו צו מאסר.
אחריות הזוכה בהליך גביית חובות
כאשר מדובר בהליך גביית חובות מסודר חשוב לדעת כי ההוצאה לפועל אינה נוקטת צעדים כנגד החייב, תפקיד ההוצאה לפועל לתת אפשרות לזוכה לפעול כנגד החייב בצורה חוקית על מנת להחזירו את כספו.
כל פעולה בתיק חייבת להיעשות על ידי בקשה להוצאה לפועל. על כן מומלץ לפנות לשירותיו של עורך דין המתמחה בתחום. יעוץ משפטי מקצועי יסייע לכם לנקוט בכל הצעדים היעילים ביותר, שיביאו לפרעון מלא של החוב בהקדם האפשרי.
גביית חובות בהליכי איחוד תיקים או פשיטת רגל
לא פעם, כאשר נגד החייב נפתחים תיקים רבים בלשכת ההוצאה לפועל, יתקשה לעמוד בנטל התשלומים שכן חובותיו מצטברים לסכומים גבוהים מאוד שעליו לשלם מידי חודש. במקרים אלו יעמדו בפני החייב שתי אפשרויות עיקריות, הליך איחוד תיקים או הליך פשיטת רגל.
במקרה של איחוד תיקים, תוכלו לקבל תשלום חודשי על פי חלקכם בחובות שצבר החייב ובהתאם ליכולות התשלום שלו. אם בחר להכריז על פשיטת רגל – נכסיו ורכושו של בעל החוב יועברו לידי נאמן, ימכרו על ידו למרבה במחיר וכספי המכירה יחולקו על פי סדר עדיפות נושים.
גביית חובות לאחר מותו של החייב
במקרה בו החייב נפטר ניתן להמשיך בתהליך גביית חובות נגד עזבונו, גם במקרה שהעיזבון חולק. במקרה של חלוקת העיזבון, ראש ההוצאה לפועל יכול לנקוט בהליכים נגד היורשים או נגד נכסי העיזבון הנמצאים בידי מנהלי העיזבון.
במידה ובצעתם את כל הפעולות להחזרת הכסף ולא הצלחתם לגבות את החוב, על מנת להקטין את הנזק, ניתן לבקש להכיר בחובות אלו כחובות אבודים. במקרה שיוכר החוב כחוב אבוד תוכלו לקבל החזרי מס ששולמו בגין ההכנסות שלא הצלחתם לגבות.
תהליך גביית חובות זהו תהליך ארוך ומייגע ויש חשיבות עליונה לייעוץ משפטי. חשוב להתייעץ עם עורכי דין הבקיאים בתחום הוצאה לפועל, על מנת לבצע את כל הפעולות הנדרשות בכדי להחזיר את כספכם במינימום זמן.