הוצאה לפועל ופשיטת רגל הינם מעצם טבעם הליכים ממושכים ולעיתים קורה, שהחייב נפטר בשעה שטרם הסתיים הליך פירעון חובותיו.
באופן עקרוני, פטירת החייב אינה מונעת אפשרות של פתיחה בהליכי הוצאה לפועל או פשיטת רגל ואין בה כדי להפסיק הליכים מסוג זה, העומדים ותלויים נגד החייב.
בנסיבות אלה יימשכו ההליכים נגד עזבונו של החייב, בין אם חולק ובין אם טרם חולק, כאשר כל מקרה לגופו מעורר שאלות לגבי האופן, בו ניתן לעשות שימוש בעיזבון לצורך פירעון החובות לנושים.
בהתאם לסעיף 78 לחוק ההוצאה לפועל מוקנית לראש ההוצאה לפועל סמכות לנקיטה בהליכים נגד נכסי החייב, המצויים בידי מנהלי העיזבון או היורשים, אך סמכות זו אינה משתרעת על נכסים אישיים של היורשים.
זקוקים לסיוע משפטי בענין פשיטת רגל? חייגו: 03-6093833
הסדרת הנושא בחקיקה
פקודת פשיטת הרגל והתקנות מכוחה קובעות אמות מידה לגבי אופן ניהול העיזבון לאחר פטירת החייב. הרציונאל המנחה הינו כאמור, כי מותו של החייב לא יעכב את מימוש הליכי פשיטת הרגל ויש להתמיד בהם באופן בו היו נמשכים לו נותר החייב בחיים.
הגשת בקשה לניהול עיזבון
המשכו של ההליך תלוי בסטטוס ההכרזה על החייב כפושט רגל טרם פטירתו:
במידה והחייב כבר הוכרז כפושט רגל – נכסיו מנוהלים על ידי כונס הנכסים והנאמן, שמונו על ידי בית המשפט. ההליך ימשיך כסדרו עד לסיומו בהשגת הסדר חובות, לשביעות רצון הנושים או קבלת צו הפטר, אשר מוחק את חובות העבר של החייב.
במידה והחייב נפטר לפני שהוכרז באופן רשמי כפושט רגל – רשאי כל אחד מהנושים להגיש בקשה לניהול עיזבון. הבקשה תופנה לערכאות באופן בו מוגשת נגד החייב בקשה להכרזה על פשיטת רגל, קרי, הנושה יצטרך להוכיח את החוב הקיים כלפיו, אולם לא יחוייב בהמצאת פסק דין או שטר חוב אלא די בהצגת טענות וראיות, המעידות על קיומו של החוב.
במקרה זה נודעת חשיבות להגשת הבקשה במועד המוקדם האפשרי, היות ועד שלא תוגש מוקנית ליורשי החייב סמכות מלאה לעשות ברכוש ככל העולה על דעתם, לרבות מכירה, מסירה וכדומה.
לאחר הגשת הבקשה ועוד בטרם החלטת בית המשפט לגביה מוקפאת יכולת יורשי המנוח לעשות כרצונם ברכוש החייב – היורשים מחויבים בפירעון החוב לנושים.
החלטה בבקשה לניהול עיזבון
בית המשפט רשאי לאשר או לדחות את הבקשה. בין השיקולים, שיובילו לקבלת ההחלטה: הוכחה מספקת לקיומו של החוב, הצבעה על גודלו המשוער ונסיבות היווצרותו וכן עיזבון בסדר גודל, שאינו מספיק לכיסוי החובות לנושים ומצריך פתיחה בהליכי פשיטת רגל.
אי עמידה בדרישות הוכחת החוב תצריך פניה לבית המשפט על מנת לקבל פסק דין הצהרתי, המעיד על עצם קיום החוב וגובהו. החלטת בית המשפט על מתן צו ניהול עיזבון תוביל למינוי כונס נכסים ונאמן, כנהוג בהליכי פשיטת רגל.
חלוקת העיזבון בין הנושים
לאחר הפרשה לכיסוי הוצאות קבורה של החייב והקמת מצבה ועבור אגרות קבועות לניהול העיזבון, תחולק יתרת העיזבון בין הנושים. החלוקה תהא כבהליכי פשיטת רגל, עד לפירעון אופטימלי של החובות באופן יחסי בין הנושים ובהתאם לסדר הקדימות ביניהם.
סיוע מטעם עורך דין
טרם הגשת בקשה לניהול עיזבון של חייב שנפטר, קיים יתרון בפנייה לקבלת יעוץ משפטי בנושא. עורך דין מומחה בדיני הוצאה לפועל ופשיטת רגל יסייע בהגשת הבקשה וניהול ההליך מול הערכאות ויתרום להגברת סיכויי אישור הבקשה. בהמשך יסייע עורך הדין לנושים בביצוע הגבייה בפועל ובהסדרת החוב.
פסיקה בנושא
בהליך רע”א 1871/04 בנק לאומי למשכנתאות נ’ עיזבון המנוח חרדאן מוחמד ז”ל נפסק, כי פטירת החייב אינה קוטעת הליכי מימוש משכנתא וזאת אף במידה ונותרו תלויים קטינים, אשר עשויים להתפנות מהנכס הממושכן.
עוד נקבע, כי לצורך המשך הליכי הוצאה לפועל, בנסיבות בהן מעורב קטין, לא קיים צורך בקבלת אישור מטעם הערכאה המשפטית.
לפנייה מיידית לעורכי דין בתחום, לחץ כאן: יעוץ משפטי