המבנה הארגוני של הרשות
רשות התאגידים הינה ישות חדשה במשרד המשפטים, אשר נוסדה ב 1 לאוקטובר 2006 במסגרת השינוי הארגוני במשרדי הממשלה, שביקש לייעל את ההיבט הכלכלי בניהול המשאבים וכוח האדם ביחידות והאגפים השונים.
הרשות כוללת את רשם ההקדשות, רשם העמותות, רשם החברות, רשם המשכונות, רשם השותפויות ורשם המפלגות. היא מחולקת לאגף עסקי ואגף גופים ללא כוונת רווח, זאת לצד הגוף המפקח על ההתאגדויות הפרלמנטאריות.
מהלך איחוד היחידות תחת רשות אחת בוצע במטרה לייעל את הפיקוח והאכיפה בתחום דיני חברות ולשפר את השירות הניתן לציבור.
עד להקמת הרשות, פעלו כל אחת מיחידות הסמך של הרישום באופן עצמאי וללא גופי אכיפה מקבילים, מצב דברים שהוביל לזילות בציות לכללי החקיקה המסדירים את התחום.
לחץ כאן לקריאה בנושא: רשות האכיפה והגבייה החדשה
לקבלת סיוע משפטי בתחום דיני חברות, חייג חינם: 03-6093833
מטרותיה של רשות התאגידים
החזון העסקי של רשות התאגידים הוא להוות מרכז שירות שיעניק לציבור מידע מהימן בשקיפות, יעילות ומהירות, ללא תלות במקום ובזמן. לצורך כך הורחב גם השימוש באמצעים טכנולוגיים מתקדמים ביותר.
מטרת האגף לגופים ללא כוונת רווח הינה לפקח ולוודא שכספי הציבור מוקצים למוסדות על בסיס קבלת אינפורמציה מלאה ועריכת בדיקה רציונאלית ומקיפה.
יעדו המרכזי של האגף העסקי הוא לתמוך בסקטור העסקי ובפעילות הכלכלית במדינה, בהתאם ליכולות הטכנולוגיות ולמצב המשפטי הנהוגים בתחום החברות.
הסמכויות המסורות בידי הרשות ותחומי פעילות מרכזיים
ליחידות הפועלות במסגרת רשות התאגידים מוקנות שלוש סמכויות עיקריות: סמכות למתן הכשר משפטי לתנאים ופעולות הקבועים בחוק, סמכות להבטיח פומביות וזרימה חופשית של מידע לפי הדינים הרלבנטיים וסמכות לתקף פעילות משפטית של גופים מסוימים.
מיזמה העיקרי של רשות התאגידים הינו לפעול כנגד חברות המפרות את חובותיהן לפי חוק החברות, התשנ”ט – 1999. מילוי החובות המנויים בדין הינו הכרחי לשם תפקוד יעיל ורווחי של גוף זה.
חוק החברות מחייב כל תאגיד לשלם אגרה שנתית ולהגיש לרשם החברות דו”ח שנתי הכולל מידע רב אודות פעילות החברה.
האינפורמציה המפורטת בדוח הינה בעלת חשיבות רבה משום שיש בה כדי לסייע לציבור ולסקטור העסקי להתנהל במודעות רבה יותר מול התאגידים במשק.
עד כה אפשר החוק לנקוט צעדים נגד חברות אשר הפרו את חובותיהן החוקיות, אולם בשל היעדר מערך אכיפה נאות לצד רשם החברות לא ננקטו צעדי האכיפה המתאימים.
הסמכויות המסורות בידי רשות התאגידים מאפשרות לפעול נגד המפרים, בין היתר בדרך של הטלת עיצומים כספיים כנגד תאגידים, נושאי משרה בהם, דירקטורים ועוד.
במסגרת מבצע פיקוח מיוחד עליו הכריזה רשות התאגידים הוחלט ברשות לפעול באופן הדרגתי נגד חברות מפרות.
חשיבות קבלת סיוע משפטי בהתנהלות מול רשות התאגידים
תאגיד הוא אישיות משפטית הכפופה לחובות ולזכויות חוקיות, אשר הרשות האחראית והמפקחת עליו היא רשם החברות במסגרת רשות התאגידים.
הליכי הקמת וניהול תאגיד, כמו גם פירוק חברה חשוב לקיים לפי דרישות החוק לצורך התנהלות עסקית נאותה שתניב תשואה ורווחים ליזמיה.
היעדר ציות חושף את התאגיד לסנקציות משפטיות ואף להפסדים כספיים ניכרים.
לפיכך, בכל שלב בחייה של חברה עסקית מומלץ לפנות לקבלת ייעוץ משפטי מטעם משרד עורכי דין המתמחה בתחום דיני החברות, על מנת שיעמוד על התנהלות התאגיד ויוכל לייצגו באופן מיטבי בפני הערכאות.
לקבלת סיוע משפטי בתחום דיני חברות, חייג חינם: 03-6093833
לחץ כאן לקריאת מאמרים נוספים בתחום דיני חברות: