מהם דיני חוזים וכיצד הם מחייבים
עורכי דין העוסקים בתחום דיני חוזים, נאלצים לעקוב בכל עת אחר פרשנויות בתי המשפט בתחום זה, על מנת לספק ללקוחותיהם ייצוג, או יעוץ משפטי מקצועי בכל סוגיה הנוגעת אל דיני חוזים. על פי חוק החוזים הכללי, חוזה נכרת בדרך של הצעה וקיבול. היינו, צד אחד מציע והצד השני מקבל את ההצעה. פנייתו של אדם לחברו היא בגדר הצעה, אם היא מעידה על גמירת דעתו של המציע להתקשר עם הניצע בחוזה.
עוד קובע חוק החוזים, כי חוזה יכול שייעשה בעל פה (חוזה שבעל פה), בכתב או בצורה אחרת, זולת אם הייתה צורה מסוימת תנאי לתקפו של החוזה על פי חוק או הסכם בין הצדדים. ככלל, תכנו של חוזה יכול שיהיה ככל אשר הסכימו הצדדים (למעט חריגים הקבועים בחוק). במקרה שנדרשת פרשנותו של חוזה, הוא יפורש לפי אומד דעתם של הצדדים, כפי שהיא משתמעת מתוך החוזה, ובמידה שאינה משתמעת ממנו — מתוך הנסיבות.
דיני חוזים – חופש החוזים
בתי המשפט דנו לא אחת בעקרון חופש החוזים ובהתערבותו של בית המשפט בחופש זה. ההלכה הרווחת בדיני החוזים הינה כי אחד העקרונות היסודיים בדיני החוזים – אם לא היסודי שבהם – הוא עקרון חופש החוזים. עקרון זה קובע את חופש ההתקשרות בחוזה ואת חופש עיצובו בהתאם לרצון הצדדים.
אולם, בכפיפה אחת עם הוראות אלה, דרות אף הוראות שפניהן אל קוטב אחר, הוא קוטב ההתערבות בחוזה, והן משקפות את התפיסה לפיה החירות החוזית, ככל חירות או זכות אחרת, אינה מוחלטת, אלא יש לאזנה אל מול עקרונות של צדק, הגינות ומוסר.
דיני חוזים – התערבות בית המשפט
בנסיבות מסוימות התערבות בתוכן החוזה נתפסת כלגיטימית. בין ההוראות המאפשרות התערבות כזו, ניתן למנות הוראות חוק קוגנטיות המתייחסות לתוכנם של חוזים מסוגים ספציפיים (חוזה אחיד), הוראות “סטנדרט” או הוראות “שסתום” המאפשרות התערבות בתוכנם של חיובים וזכויות חוזיים, המנוגדים לתקנת הציבור, או לחובת תום הלב. ולבסוף, הוראות המאפשרות התערבות בתוכנם של חוזים באמצעות תיקון טעות סופר שנפלה בהם, השלמה או פרשנות החוזה.
לקבלת סיוע משפטי בתחום דיני חוזים לחץ כאן: יעוץ משפטי
בית המשפט עשוי להתערב בחוזה מכוח היותו הגורם הפרשני המוסמך. זאת, בהתאם להוראת סעיף 25 לחוק החוזים, הקובעת: “חוזה יפורש לפי אומד דעתם של הצדדים, כפי שהיא משתמעת מתוך החוזה, ובמידה שאינה משתמעת ממנו – מתוך הנסיבות”.
כללי פרשנות החוזה מבקשים להתחקות אחר תכליתו של החוזה, ולצורך כך בתי המשפט נדרשים, בראש ובראשונה, לאומד דעתם של הצדדים, שאינו אלא “המטרות, היעדים, האינטרסים, והתוכנית אשר הצדדים ביקשו במשותף להגשים” הנלמד מלשון החוזה – לה מוקנה מעמד מרכזי בתהליך הפרשני של החוזה – ומן הנסיבות החיצוניות לו .
דיני חוזים – עקרון תום הלב
חוק החוזים קובע כי את החוזה יש לכרות ולקיים בדרך מקובלת ובתום לב (סעיפים 12 ו -39 לחוק החוזים הכללי). עיקרון תום הלב חולש זה מכבר על כל תחומי המשפט הישראלי. ומקורו מצוי בסעיף 39 לחוק החוזים הכללי אשר קובע: “בקיום של חיוב הנובע מחוזה יש לנהוג בדרך מקובלת ובתום לב; והוא הדין לגבי השימוש בזכות הנובעת מחוזה.”
ברע”א 6339/97 משה רוקר ואח’ נ’ משה סלומון ו-3 אח’, פ”ד נה(1) 199, 279, הגדיר הנשיא ברק (כתוארו אז) את עיקרון תום הלב – “עקרון תום הלב קובע רמת התנהגות של אנשים הדואגים, כל אחד לאינטרס שלו עצמו. עקרון תום הלב קובע, כי השמירה על האינטרס העצמי צריכה להיות הוגנת ותוך התחשבות בציפיות מוצדקות ובהסתמכות ראויה של הצד האחר. אדם לאדם – לא זאב, ולא מלאך; אדם לאדם – אדם”
השופט ברק (כתוארו אז) בבג”צ 59/80 דן בהשלכות של הפרת החובה וקבע כי לעיתים הפרת חובת תום הלב גוררת אחריה אף תשלום פיצויים או מתן אכיפה לצד הנפגע.
יעוץ משפטי בתחום דיני חוזים
דיני חוזים כוללים סוגיות רבות ונרחבות בהתאם לסוגי החוזים ומהותם. במקרה בו נפגעתם כתוצאה של הפרת חוזה, או תנאי מתנאיו ו/או בכל שאלה המתעוררת באשר לחוזה, מומלץ ביותר לפנות אל עורכי דין המתמחים בתחום דיני חוזים, לקבלת יעוץ משפטי מקצועי. כך גם במקרה בו הנך נדרש להתחייב בחוזה, וזאת לצורך שמירת זכויותיך המשפטיות ועריכת חוזה מקצועי ואיכותי.
לקבלת יעוץ משפטי בתחום דיני חוזים לחץ כאן: סיוע משפטי