קריסה כלכלית של קבלן פרטי או חברת בניה קבלנית מהווה חלום הבלהות של כל רוכש דירה. מקרים מעין אלה אשר אירעו בשנים האחרונות בעיצומם של הליכי בניה הותירו רוכשים רבים עם שברי חלום ואובדן הכספים אשר חסכו בעמל רב לצורך קניית דירה חדשה למגורים.
על רקע זה גבר הצורך בהבטחת כספיהם של הקונים במקרה של היקלעות הקבלן להליך פשיטת רגל ומציאת פתרונות בנסיבות התממשות תרחיש שכזה.
זקוקים לסיוע משפטי בענייני נדל”ן? חייגו: 03-6093833
מנגנוני הגנה על רוכש דירה מפני פשיטת רגל של קבלן משתרעים על מספר מישורים:
התחקות אחר הקבלן ובכלל זה:
עמידה על חוסנו הכלכלי של הקבלן – עריכת בירור מדוקדק לגבי קיום חובות, עיקולים ושעבודים נגד הקבלן. זאת הן באופן עצמאי – חיפוש מידע אודות הקבלן באינטרנט, עיתונות כלכלית ומקורות נוספים והן בייזום פניה לרשם החברות לצורך איתור מידע פיננסי לגבי הקבלן. כמו כן מומלץ לוודא כי לקבלן אין היסטוריה של חשבונות מוגבלים בבנקים השונים וכי עמד בתשלום חובותיו לספקים בפרויקטים קודמים.
וידוא כי הקבלן הינו רשום – היבט אשר חשוב לבדוק בכדי להבטיח את חוקיות הבניה. בירור לגבי קיום החברה, שמה ופרטי בעליה ניתן לערוך בדרך של עיון בפנקס הקבלנים במשרד הבינוי והשיכון, פניה להתאחדות הקבלנים או למועדון הקבלנים הרשומים במרכז הבניה הישראלי.
וידוא החזקת רישיון בניה – לצורך אשרור חוקיות המכר ולרבות בדיקה האם סיווגו המקצועי של הקבלן תואם את סוג הבניה המיועד.
התחקות אחר מידת האמינות והמהימנות של הקבלן – בקבלת התרשמות וחוות דעת של אנשים אשר רכשו בעבר דירה מאותו קבלן.
בחינת רישום הקרקע והבעלות עליה
יתכן כי הקבלן רשום כנדרש ובעל רישיון בניה אולם הציג מצג שווא של חזקה על הקרקע שעה שבפועל אינה רשומה על שמו.
בכדי לוודא שהקרקע אינה שייכת לגורם אחר יש לגשת לטאבו, לבדוק ברישומים ולהשלים את הבירור בפניה לגופים נוספים דוגמת מנהל מקרקעי ישראל וחברות משכנות.
הסכמה על מנגנוני בטוחה מטעם הקבלן – ערבויות
באופן עקרוני, הצגת בטוחה לרוכש במועד החתימה על חוזה לרכישת דירה מהווה חובה אשר חלה על הקבלן לפי חוק.
תכליתן של הבטוחות הפיננסיות הינה להגן על הרוכש במקרה היקלעות הקבלן לפשיטת רגל במהלך הבניה.
חוק המכר (דירות) (הבטחת השקעות של רוכשי דירות) תשל”ה – 1974 והתקנות מכוחו מסדירים מספר מנגני בטוחה מרכזיים, בהם: ערבות בנקאית, שעבוד, ביטוח ורישום הערת אזהרה על הנכס לטובת הרוכש. מבין אלה, ערבות בנקאית מהווה סוג הבטוחה השכיח ביותר.
קיראו עוד בנושא: קבוצות רכישה -כדאי? מה אסור לכתוב בחוזה? תקנת הציבור – מה זה אומר?
הקבלן פשט רגל – כיצד נוהגים?
בהיקלעות הקבלן לסטאטוס זה מצטרף הרוכש לרשימת הנושים הבלתי מובטחים וסיכוייו להיפרע את החוב הינם קלושים.
דרכים פרקטיות להיחלצות מהמשבר הינן מימוש הבטוחות שנתן הקבלן, התאגדות של כלל הדיירים וייזום פניה משותפת לערכאות המגדילה את סיכויי קבלת הפיצוי או השלמת הבניה מכיסיהם הפרטיים של הרוכשים.
משרד עורכי דין דורה כהן ויצמן עומד לרשותכם בכל שאלה בנושא, ובמקרים דחופים ניתן ליצור איתנו קשר על מנת לקבל יעוץ משפטי מעורך דין לפשיטת רגל בזמן אמת.
זקוקים לסיוע משפטי בענייני נדל”ן? חייגו: 03-6093833
קיראו בהרחבה על: ערבות בנקאית