מעת לעת מתקשרים אנשים פרטיים עם קבלני שיפוצים לבניית בית חדש או ביצוע שיפוץ בבית קיים.
קיראו על: רכישת מקרקעין – דירות, מגרשים או קרקעות
מדובר בפרויקט מורכב, אשר עשוי להשתרע על פני מספר חודשים וכרוך בלא מעט עיכובים עקב בעיות ציוד והתקשרות עם ספקים וקבלני משנה.
זקוקים לסיוע משפטי בענייני מקרקעין? חייגו: 03-6093833
לפיכך, כדאי ראשית לבחור בבעל מקצוע אמין, על סמך המלצות של אנשים אצלם עבד. שנית, טרם התחלת העבודות חשוב לערוך עם הקבלן הסכם התקשרות, במסגרת חוזה מפורט, אשר יתייחס להיבטים מרכזיים בביצוע העבודה, לוחות הזמנים והתמורה.
ההסכם נועד להבטיח את שני הצדדים ובמיוחד את המזמין ולעגן בכתב את אחריות הקבלן לעבודות השיפוץ.
לצורך ניסוח הסכם מוקפד, אשר יכלול התייחסות למירב ההיבטים האפשריים, מומלץ להסתייע בייעוץ משפטי מטעם עורך דין.
נושאים עיקריים שיש לכלול בחוזה עם קבלן
1. הגדרת נותן השירות – יש לוודא, כי ההתקשרות הינה עם קבלן שיפוצים מורשה, המופיע ברשם הקבלנים כקבלן שיפוצים בסיווגים בנייה, שיפוצים והרחבת מבנים.
במידה ובוחרים בשיפוצניק – אדם המבצע עבודות שיפוצים אך אינו קבלן רשום, יש לעמוד על איכות עבודתו המקצועית, יושרו והגינותו.
2. מומלץ לחתום על הסכם עבודה אשר כולל בתוכו את הצעת המחיר – תוך פירוט עלויות כל סעיף עבודה באופן נפרד, לדוגמה: הוצאות עבור הריסת קירות, בנייה, התקנת נקודות חשמל, עבודות אינסטלציה, צביעה ועוד.
הצעת המחיר תשקלל גם את ההוצאות עבור חומרי העבודה, עלויות הובלה, סילוק הפסולת מהאתר וכד’. בנוסף, מומלץ לסכם מראש על עלויות בגין שינויים ותוספות, אשר יתעורר בהם צורך במהלך עבודות השיפוץ.
3. אופן פריסת התשלומים – יש להסדיר בחוזה את אפשרויות פריסת התשלומים.
4. לוח הזמנים לביצוע העבודה – יש לציין בהסכם את לוח הזמנים לביצוע העבודה, תוך ציון יעדי זמן מוגדרים לשלבים השונים. בנוסף, מאחר ועבודות שיפוץ כרוכות גרימת רעש, יש להסדיר מראש עם הקבלן את שעות העבודה, בכדי לא להפריע למנוחת השכנים.
5. בטיחות בעבודה – יש להקפיד ולהכניס לחוזה סעיף המדבר על בטיחות בעבודה ונהלי בטיחות.
6. טיב החומרים – הקפדה על שימוש בחומרים תקניים ואיכותיים.
7. אחריות על העבודה – על נותן השירות חלה אחריות על טיב ואיכות העבודה. החוזה יגדיר את משך האחריות, כתלות בסוג העבודה.
למשל: עבודות אינסטלציה – שלוש שנות אחריות לפחות, עבודות איטום – חמש שנות אחריות לפחות, עבודות אחרות – לכל הפחות שנה אחריות. בתקופת האחריות מחויב נותן השירות לתקן את הנדרש ללא תשלום נוסף ובתוך פרק זמן, שייקבע מראש בהסכם.
8. ביטוח איש המקצוע כנגד תביעות צד ג’ וביטוח מעבידים – לצורך כיסוי נזק אפשרי שייגרם על ידו.
9. העסקת עובדים זרים – יש לוודא חוקיות ותוקף רישיונות עבודה במידה ומדובר בעובדים זרים.
10. התקשרות עם קבלני משנה – יש לעמוד על כך שהקבלן יפקח אחר ביצוע עבודתם, בכדי לא להשהות ולעכב את הפרויקט.
סיוע מטעם עורך דין
טרם התחלת עבודות שיפוץ ובנייה מומלץ להסתייע בשירותיו של עורך דין המתמחה בנדל”ן לצורך עריכת הסכם התקשרות. משפטן מנוסה בתחום ינסח הסכם, המתייחס לסעיפי העבודה העיקריים, לוחות הזמנים והתמורה ויתאימו לנסיבות המקרה הפרטני, תוך הענקת הגנה מירבית ללקוח.
בתרחישי הפרת חוזה ואי עמידת הקבלן בהתחייבויותיו יסייע עורך הדין בהגשת תביעה לערכאות, על בסיס החוזה ובקבלת פיצויים.
פסיקה בנושא
בהיבט ליקויי בנייה עסקה הפסיקה בשאלה האם לאפשר לקבלן לבצע תיקונים או לקבוע פיצויים כספיים עבור הדיירים.
בע”א 4445/90 עמיגור ניהול נכסים בע”מ נ’ יצחק מאיוסט ואח’, סירב בית המשפט העליון להתיר לקבלן לבצע תיקונים נוכח התנהלותו, אשר התאפיינה בסחבת וכישלון בתיקון הליקויים במשך פרק זמן ארוך. לפיכך, פסק בית המשפט על מתן פיצוי כספי לדיירים.
בע”א 472/95 553/95 זכריה זלוצין ואח’ נ’ דיור לעולה בע”מ נפסק, כי בקביעת פיצוי לדיירים יש לבחון האם נתנו לקבלן הזדמנות סבירה לתיקון הליקויים, מידת שיתוף הפעולה של הקבלן ולקיחת אחריות על הליקויים, התנהלות כושלת מצידו בתיקון וכן מידת המעורבות, הנדרשת על ידי בית המשפט לצורך מעקב אחר ביצוע התיקונים.
קיראו בנושא: הרפורמה להורדת מחירי הדירות ירידת ערך מקרקעין בעקבות השריפה בכרמל
זקוקים לסיוע משפטי בענייני מקרקעין? חייגו: 03-6093833