אחת החובות החלות על עורך דין היא חובת חיסיון עורך דין לקוח. חיסיון עורך דין לקוח מעניק לעורך הדין ולעובדיו גם זכות הפוטרת אותם מהחובה להעיד בפני בית המשפט או בפני רשויות חקירה אחרות בכל נושא הקשור לחומר חסוי שהוצג על ידי לקוח.
זכות זו מעוגנת בסעיף 48 לפקודת הראיות והיא מהווה חריג לחובה להעיד. לפי סעיף 90 לחוק לשכת עורכי הדין על עורך הדין מוטלת החובה להעלות את טענת החיסיון, כאשר עליו להציג חומר חסוי בפני בתי המשפט או בפני רשויות החקירה, והוא מתייחס להיבט האתי של פגיעה בפרטיותו של האדם המיוצג על ידי עורך הדין.
זקוקים לסיוע משפטי? חייגו: 03-6093833
חיסיון עורך דין לקוח – מה מטרתו?
זכות החיסיון כוללת, בין השאר, גם איסור על תפיסה או חיפוש של מסמכים שונים או כל מידע אחר שניתן לעורך הדין במסגרת תפקידו. במידה ועורך הדין מזומן לחקירת משטרה בעניין ייצוג הלקוח, או כאשר המשטרה עורכת חיפוש במשרדו, גם אז יחול החיסיון הקבוע בסעיף 48 לפקודת הראיות.
סעיף 19 לכללי האתיקה מתייחס, לדוגמה, למצב בו פונה עיתונאי לעורך הדין בשאלות לגבי לקוח. מטרת החיסיון היא: לאפשר ללקוח למסור מידע לעורך הדין מבלי לחשוש שמידע זה ישמש כנגדו מאוחר יותר, להבטיח כי תתקיים תקשורת חופשית בינו ובין עורך דינו ולאפשר ייצוג ראוי והולם.
את המידע החסוי ניתן לחשוף רק במקרים בהם הלקוח איננו חושש מחשיפתו ואם ניתנה הרשאה מפורשת שלו שמתירה שימוש גלוי במידע.
עם זאת, זכות חיסיון עורך דין לקוח איננה מתקיימת בשני מקרים: כאשר הלקוח מספר לעורך דינו על כוונתו לבצע עבירה בעתיד, וחשיפת המידע עשויה למנוע את ביצוע העבירה, וכאשר מגיש עורך הדין תביעה בגין שכר טרחה בעניין בו טיפל עבור הלקוח.
חיסיון עורך דין לקוח – מערכת משפט צודקת יותר!
ההגנה על חיסיון עורך דין לקוח איננה רק אינטרס של הלקוחות או של עורכי הדין המיצגים אותם אלא היא גם נותנת ביטוי לתכליתן של מערכות הצדק בארץ ולאינטרס החברתי. ללא חיסיון הולם לא ניתן להבטיח הליך משפטי הוגן וצודק.
החיסיון מונע הפרות חוק עתידיות – הוא מאפשר לעורך הדין להעריך מתי עלול הלקוח להפר את החוק, במתכוון או שלא במתכוון, ולהניאו מכך.
מתן ייצוג הולם – יתרון זה קשור בהשפעתו ארוכת הטווח של החיסיון ביחס למעשים שכבר בוצעו. התנאי לשירות משפטי הולם הוא, כמובן, ידיעת עובדות המקרה על בוריין. העלמת עובדות על ידי הלקוח עלולה לגרור לייצוג משפטי לקוי גם שלא במתכוון.
בהליך רע”א 3694/06 טען עורך דינה של התובעת, כי החלטותיהן של הערכאות השיפוט הקודמות פגעו בחיסיון המוחלט של מסמך, שהוכן על יד התובעת במהלך פגישה עם עורך דינה ולקראת הדיון בהוכחות התיק.
טענת התובעת, שהיא לא ויתרה על החיסיון שחל על המסמך בשום שלב של הדיון, התקבלה על ידי בית המשפט. בפסק הדין נכתב, כי מטרתו של חיסיון עורך דין לקוח היא להבטיח ייעוץ והגנה על זכויותיו של הלקוח מבלי לגרום לחשש, שהמידע יתגלה לצד שכנגד ויפגע בו.
זקוקים לסיוע משפטי? חייגו: 03-6093833