חשיבותם של חוזים ופיצוי כספי במקרה של הפרה
חוזה הוא מרכיב חשוב במערכת יחסים והתקשרויות בין אנשים וגופים שונים והוא נועד כמכשיר לקידום מטרות שונות במגוון תחומי החיים. החוזים נערכים מתוך ציפייה כי יתקיימו ויניבו פרי ויחד עם זאת צריכה להיות קיימת הידיעה כי כל חוזה כפי שעשוי להתקיים עלול גם להיות מופר.
במקרה של הפרה יהיה הצד המפר חייב לפצות את הצד המקיים בסעדים הקבועים בחוק וזאת לצד הסעדים שנקבעו על ידי הצדדים בהסכם ובלבד שאלה אינם בלתי חוקיים.
חופש החוזים הוא עיקרון יסוד במעלה במערכת המשפט הדמקורטית בכלל ובמדינת ישראל בפרט. כך רשאים הצדדים להחליט ביניהם את תנאי החוזה והסעדים בגין הפרתו לרבות בקביעת פיצוי כספי מוסכם בגין הפרת חוזה ובלבד שהפיצוי לא יחשב כבלתי סביר בידי בית המשפט.
נגרם לך נזק עקב הפרת חוזה? אתה זכאי לפיצוי!
לפנייה מיידית אל עורכי דין בתחום דיני חוזים, לחץ כאן: יעוץ משפטי
לצד קביעת הצדדים בחוזה חוק החוזים (תרופות בשל הפרת חוזה) תשל”א-1970 קובע תרופות העומדות לזכות הצד הנפגע מהפרת חוזה וביניהן סעדים של אכיפת החוזה, ביטול חוזה והשבה ופיצויים כספיים.
הגנה על האינטרס של הצדדים בחוזה
נקודת המוצא במתן פיצויים כספיים הינה הגנה על אינטרס הציפיות של הצדדים לחוזה ואשר בבסיסו הנחת הצדדים כי החוזה יקוים ולא יופר.
הפיצויים בעיקרם אינם באים להעניש את הצד המפר אלא נועדו לתת סעד כספי לצד הנפגע שיעמידו אותו באותו מקום בו היה נמצא אלמלא נכנס לחוזה (פיצויי הסתמכות – פיצויים שליליים) או במקום בו היה נמצא לו קוים החוזה כלשונו (פיצויי קיום – פיצויים חיוביים).
לחץ לקריאה נוספת:
דיני חוזים – דעו זכויותיכם
מה ההבדל בין זכרון דברים לחוזה?
חוזה שבעל פה
פיצויי הסתמכות על הפרת חוזה
פיצויי הסתמכות נועדו לשים את הצד הנפגע במקום בו היה נמצא לו לא היה בכלל נכנס לחוזה עם הצד השני. ההיגיון מאחורי הדברים אומר כי הצד הנפגע הסתמך כי הצד המפר יקיים את חובותיו על פי החוזה ולו ידע הצד הנפגע כי הצד השני יפר עימו את החוזה לא היה עושה נכנס לחוזה מלכתחילה.
פיצויים אלו מוגדרים עוד כפיצויים שליליים משום שאלו באים לשלול את החוזה ולהעמיד את הצד הנפגע מבחינה כספית במקום בו היה ערב החוזה.
פיצויי הסתמכות לא יפסקו במידה ובית המשפט הורה על ביטול החוזה ועל השבה של הכספים או הזכויות שהועברו בין הצדדים לחוזה האחד חזרה למשנהו משום שאין המטרה כי הצד הנפגע יתעשר על חשבונו של הצד המפר.
במידה והשבת המצב לקדמותו בעין אינה אפשרית מבחינת אובייקטיבית, אזי יפסוק בית המשפט לטובת הצד הנפגע פיצויי הסתמכות אשר ישוו לו את התמורה אשר נתן לצד המפר במסגרת החוזה.
פיצויי קיום על הפרת חוזה
פיצויי קיום נועדו לשים את הצד הנפגע במקום בו היה נמצא לו הצד המפר היה מקיים את החוזה כלשונו. פיצוי הקיום נועדו לשקף את התועלת הכספית שהיתה יוצאת לצד הנפגע לו קוים עימו החוזה כלשונו והבסיס לחישוב הוא מה הצד הנפגע צריך היה לקבל אילו קוים עימו החוזה.
פיצויי קיום לא יינתנו במידה ובית המשפט נתן סעד של אכיפת חוזים והורה על ביצועו בעין. אם ניתן סעד של אכיפת חוזה הרי כי החוזה ממשיך ומתקיים ואין מקום לפסוק גם פיצויי קיום. יודגש שוב כי אין המטרה היא להעשיר את הצד הנפגע על חשבון הצד המפר כי אם להביא את הצד הנפגע למצב בו היה נמצא לו החוזה עימו היה מתקיים.
כמו-כן לא ניתן לפסוק פיצויי קיום אם נפסק סעד של השבה בגין ביטול החוזה. אולם, אם בגין ביטול החוזה וההשבה של הכספים והזכויות שהוחלפו בין הצדדים לחוזה נוצר הפרש (לדוגמא בחוזה לקניית מכונית נוצר הפרש בין המחיר החוזי שסוכם לבין מחיר השוק ביום מתן הפיצוי) יכול בית המשפט לפסוק לזכות הצד הנפגע בנוסף להשבה גם פיצויי קיום בדמות פיצויים משלימים עד פיצוי מלוא הנזק.
אלו הם עיקרי הסעדים העומדים לרשות הצד הנפגע מהפרת חוזה אולם הם אינם מהווים את כל הסעדים העומדים לרשותו.
לפיכך, בכל מקרה של עריכת חוזה מומלץ לפנות אל משרד עורכי דין המתמחה בתחום החוזים והתרופות, אשר ידע לשמור על זכויותיך ולמצוא פיתרון הולם בחוזה הכתוב לכל מצב של הפרה. עורך דין חוזים מקצועי ידע לנצל את מירב הסעדים העומדים לרשותך בחוק על מנת שביום שחלילה תיתקל בהפרת חוזה תהיה מוגן על הצד הטוב ביותר ותקבל את מלוא הפיצוי המגיע לך מהצד המפר.