הבראת חברות היא תהליך המתבצע בעיקר בתעשיות עתירות ידע, אך גם בחברות הפועלות בתחום המסחר והשירותים, הבניה, הריהוט ותעשיית המזון. באופן עקרוני ככול שתהליך ההבראה של חברה שנקלעה לקשיים ולחובות יתחיל מוקדם יותר, כך הסיכוי להצלת החברה מפירוק והשבתה למסלול התקין, גבוה יותר. לרוע המזל, במקרים רבים הפנייה לגורם מקצועי העוסק בהבראת חברות, מתבצעת בשלב מאוחר מאוד ולעתים, מאוחר מדי.
מדוע קיימת נטייה לדחות את מועד הבראת החברה?
חשוב להיות ערים לעובדה שניתן לזהות סימנים לקשיים ראשוניים בחברות, מספר שנים לפני פריצת המשבר שהוביל לפנייה לעזרה. למעשה, די ללמוד את הארגון, לשוחח עם לקוחות, לראיין אנשי מפתח בחברה או פשוט לקרוא את המאזן בצורה רצינית ומעמיקה, כדי להגיע למסקנה המתבקשת, לפיה אם החברה לא תשנה את ההתנהלות שלה, היא צפויה להיקלע לבעיות חמורות. הבעיה היא שמנהלים רבים לא מאמינים לכל האזהרות ולחששות של הבנקים, היועצים, רואי החשבון, הלקוחות והעובדים ופשוט ממשיכים לפעול באותה המדיניות שהנחתה אותם מהיום שבו הוקמה החברה.
לרוב המשבר לא פורץ ביום אחד, אך בשלב הראשון, כשמתגלים הסימנים המוקדמים ביותר שלו, מבצעים המנהלים של החברה מהלכים קלאסיים לכיסוי פער המזומנים כמו לקיחת הלוואות בתנאים לא אופטימאליים, גלגול חובות וכיוצא באלה. בשלב הזה מטרת המנהלים היא לרוב למנוע את דליפת הבעיות לציבור. למעשה אם מדובר בחברה הנסחרת בבורסה, מטרת העל שלה תהיה בשלב הזה להוכיח כי היא רווחית מאוד. לא אחת ינוצלו לצורך משימה זו כל המשאבים הכספיים, שנצברו במשך שנים.
בהמשך, כשגם הצעדים האלו לא יביאו לתוצאות משביעות רצון, יחפשו המנהלים משקיעים חדשים ויבצעו צעדים דרסטיים יותר כדי שהמשבר אליו נקלעה החברה לא ייחשף ויישאר מתחת לרדאר של כל הגורמים המעורבים. ייתכן מאוד שבשלב הזה יפוטרו עובדים רבים בארגון ויבוצעו שינויים ארגוניים שונים בקצב מסחרר וללא כל צידוק או ביסוס. לכל אורך הדרך לא יפנו המנהלים ליועץ מקצועי לצורך הבראת החברה בתואנה שמדובר בצעד לא נחוץ ולא הכרחי, שעלותו בצדו. זאת כמובן, עד לשלב שבו החברה תגיע למצב קריטי.
מה כוללת תכנית הבראת חברות?
תכנית הבראת חברות כוללת מספר מרכיבים. להלן החשובים שבהם על קצה המזלג:
- הגדלת המכירות – במקרים רבים הקשיים נובעים כתוצאה מנתוני מכירות לא מזהירים במיוחד ובמקרים האלו התכנית צריכה לכלול דרכים להגדלת המכירות באופן מידי. הכוונה היא למשל למתן תמריצים לאנשי המכירות, שינוי מערך המכירות, מעבר לשיטות שיווק אגרסיביות וכו’.
- ייעול כוח האדם – חשוב ביותר להיזהר מקיצוץ אורכי ותחת זאת לבחור בפיטורין סלקטיביים. יש לצמצם מחלקות מחקר גדולות, לבטל קווי מוצר שאינם רווחיים, לייעל את מערך התכנון ופיקוח הייצור, לצמצם מחלקות של יחסי ציבור, פרסום ושיווק ולחזק את הגופים העוסקים בבקרה, בדיקות כדאיות, קבלת תמיכה ממשלתית ועוד.
- קיצוץ בעלויות ובהוצאות – הכוונה היא למשל להנהגת מדיניות של חתימת חוזים ארוכי טווח מול ספקים לצורך קבלת הנחות משמעותיות, עריכת מכרזים בתחומים שבהם לא בוצעו שינויים במשך שנים, העברת המפעל לאזור אחר שבו ניתן יהיה לקצץ בהוצאות השכירות, איתור “זליגות” של כסף ועוד.
- שילוב הצעדים – הבראת חברות מחייבת את מנהלי החברה לבצע שינוי תודעתי כולל ולסגל פרספקטיבה רחבה ככול האפשר. אם למשל ניתן יהיה להגדיל ב-20% את המכירות, להפחית את עלויות השינוע ב-10% ולייעל את מערך כוח האדם ב-15%, ייתכן מאוד שאפשר יהיה להפוך גם חברה כושלת שנמצאה על סף פשיטת רגל, לכזו המפיקה רווחים נאים.
למה לבחור במשרד שלנו?
למשרד עורכי הדין דורה כהן ויצמן ניסיון של למעלה מ 10 שנים בדיני חברות וליטיגציה מסחרית מורכבת. למשרד מוניטין וידע רב ולזכותו תקדימים רבים.
משרד עורכי הדין דורה כהן ויצמן אף נבחר בשנת 2015 בדירוג משרדי עורכי הדין של חברת BDI כאחד ממשרדי עורכי הדין הטובים בתחום חדלות הפירעון ובפרט פירוקים/כינוסים והסדרי חוב.
חייגו עכשיו לטלפון : 03-6093833 או הקליקו כאן להשארת הודעה. עורך דין מומחה להוצאה לפועל ישמח לחזור אליכם בהקדם.