הפרת חוזה – הסעדים הקבועים בחוק
לא אחת, אנשים חותמים על חוזים וחוזים אלו מופרים על ידי אחד הצדדים. לעיתים אנו נקלעים לסיטואציה בה לאחר שחתמנו על חוזה עם פלוני, בוחר זה האחרון, להפר את החוזה עמנו כולו או מקצתו ולא לקיים את חלקו בהסכם.
מה קובע החוק באשר לסעדים ולדרכים העומדות בפנינו בעת הפרת חוזה על ידי צד עמו התקשרנו בהסכם מחייב?
החוק המסדיר נושא זה הינו חוק החוזים (תרופות בשל הפרת חוזה) תשל”א – 1970, והוא מכונה “חוק התרופות”. על פי חוק התרופות, כאשר מתרחשת הפרת חוזה, זכאי הנפגע לתבוע את אכיפת החוזה (היינו את קיומו) או לבטלו. בנוסף לאכיפה, או הביטול, זכאי הנפגע לפיצויים.
בכל מקרה של הפרת חוזה על ידי הצד השני, כדאי להתייעץ עם עורכי דין. יעוץ משפטי מקצועי יסייע לכם למצות את זכויותיכם ולמנוע, או לפצות על הפגיעה שנגרמת לכם כתוצאה מהפרת החוזה.
באילו מקרים של הפרת חוזה זכאי הנפגע לאכיפה?
ככלל, זכאי הנפגע לאכיפת החוזה, אלא אם התקיים אחד מארבעת החריגים הבאים:
- החוזה אינו בר ביצוע.
- אכיפת החוזה היא למעשה כפיה לעשות או לקבל, עבודה אישית, או שירות אישי.
- ביצוע צו האכיפה דורש פיקוח לא סביר של בית המשפט, או לשכת ההוצאה לפועל.
- אכיפת החוזה היא בלתי צודקת בנסיבות העניין.
באילו מקרים של הפרת חוזה זכאי הנפגע לבטלו?
הנפגע זכאי לבטל את החוזה אם התרחשה הפרת חוזה יסודית. במקרה של הפרת החוזה שאינה יסודית – זכאי הנפגע לבטל את החוזה, רק לאחר שנתן למפר ארכה לקיים את החוזה והחוזה לא קויים תוך זמן סביר.
לקבלת סיוע משפטי איכותי, לחץ כאן: יעוץ משפטי
במונח “הפרה יסודית”, הכוונה להפרה שניתן להניח לגביה, שאדם סביר לא היה מתקשר באותו חוזה, אילו ראה מראש את ההפרה ותוצאותיה. בכדי לצמצם מקום לפרשנויות, ניתן אף להסכים בחוזה כי הפרה מסוימת תחשב להפרה יסודית.
ככלל, תניה גורפת בחוזה העושה הפרות ליסודיות ללא הבחנה ביניהן, אינה תקפה, אלא אם הייתה סבירה בעת כריתת החוזה. כאשר ניתן לחלק את החוזה לחלקים, והופר רק אחד מחלקי החוזה המקנה עילה לביטול, הנפגע זכאי לבטל אך ורק את החלק שהופר.
במקרה שמדובר בהפרה יסודית, ניתן לבטל את כל החוזה גם אם הוא ניתן לחלוקה.
ביטול חוזה יהיה בהודעת הנפגע למפר תוך זמן סביר לאחר שנודע לו על ההפרה. אולם במקרה שהנפגע נתן למפר תחילה ארכה לקיום החוזה – תוך זמן סביר לאחר שחלפה הארכה. בעת ביטול חוזה, כל צד חייב להשיב למשנהו את מה שקיבל, ואם לא ניתן להשיב, לשלם את שוויו.
פיצויים במקרים של הפרת חוזה
כאמור, סעד הפיצויים, יכול לבוא בנוסף לסעד האכיפה, או הביטול, או במקומם. הנפגע זכאי לפיצויים בעד הנזק שנגרם לו עקב ההפרה ותוצאותיה. הכוונה לנזק שהמפר ראה אותו, או שהיה עליו לראותו מראש, בעת כריתת החוזה. ישנם סוגים שונים של פיצויים:
פיצויים ללא הוכחת נזק – כאשר הופר חיוב לספק, או לקבל נכס, או שירות, ובוטל החוזה בשל הפרת חוזה, זכאי הנפגע ללא הוכחת נזק, לפיצויים בסכום ההפרש שבין התמורה בעד הנכס, או השירות לפי החוזה, ובין שווים ביום ביטול החוזה.
כך גם במקרה בו הופר חיוב לשלם סכום כסף, הנפגע זכאי לפיצויים בסכום הריבית על התשלום בפיגור מיום ההפרה ועד ליום התשלום בשיעור מלא לפי חוק פסיקת ריבית, אלא אם בית המשפט קבע שיעור אחר.
פיצויים בעד נזק שאינו של ממון – כאשר הפרת החוזה גורמת לנזק שאינו של ממון, בית המשפט רשאי לפסוק פיצויים בעד נזק זה לפי שיקול דעתו. בסעיף זה נכלל גם רכיב עוגמת הנפש.
פיצויים מוסכמים – במקרה בו הצדדים לחוזה מסכימים מראש על שיעור הפיצויים, יהיו הפיצויים כפי שהוסכם וללא הוכחת נזק. עם זאת, בית המשפט רשאי להפחית את הפיצויים המוסכמים, כאשר הם אינם עומדים ביחס לנזק.
יצוין כי על הנפגע חלה חובת הקטנת הנזק והמפר לא יחוייב בפיצוי בעד נזק שהנפגע יכול היה, באמצעים סבירים, למנוע או להקטין. במקרה בו הוציא הנפגע הוצאות סבירות למניעת הנזק או להקטנתו, או שהתחייב בהתחייבויות סבירות לשם כך, חייב המפר לשפות אותו עליהן, בין אם נמנע הנזק או הוקטן ובין אם לאו.