פשיטת רגל הינה הליך אשר ננקט במצב בו ברור שהחייב איננו מסוגל לפרוע את מלוא חובותיו לנושים.
הליך פשיטת הרגל מטרתו לפרוע את חובותיו של החייב לנושיו בצורה מרוכזת, באמצעות כינוס כל נכסיו, מימושם, וחלוקת תמורתם בין נושיו, ומאידך לאפשר לחייב לקבל הפטר מיתרת חובותיו, ובכך לפתוח דף חדש בחייו.
הליך פשיטת הרגל נפתח בעיקרו באמצעות הגשת בקשה לפשיטת רגל לבית המשפט המחוזי, שהינו בית המשפט בעל הסמכות הבלעדית לדון בהליכי פשיטת רגל, כאמור בסעיף 172 לפקודת פשיטת הרגל, [נוסח חדש], תש”מ-1980.
במידה ובית המשפט מקבל את בקשת הפש”ר, ניתן גם צו לכינוס כל נכסיו לשם העברתם לידי הנאמן, אשר מוכר אותם ומחלק את תמורתם בין הנושים. בנוסף ניתן גם צו לעיכוב כל ההליכים המשפטיים כנגד החייב, כדי שלא יחול מירוץ תביעות בין הנושים. לאחר מכן בית המשפט בוחן האם להכריז על החייב כעל פושט רגל, ובמידה והוא עושה כן, מוטלות על החייב גם מגבלות שונות, כגון איסור משיכת שיקים, איסור שימוש בכרטיסי אשראי, עיכוב יציאה מהארץ, ועוד.
כאשר לא נותרו לחייב נכסים שמהם יוכלו הנושים להיפרע, בית המשפט יכול להעניק לו הפטר מחובותיו, דהיינו, למחוק את כל יתרת חובותיו, למעט לגבי חובות חריגים מסויימים, וזאת על מנת שהוא יוכל לצאת לדרך חדשה ולשקם עצמו מבחינה כלכלית.
בקשת פשיטת רגל יכולה להיות מוגשת על ידי הנושים או על ידי החייב. האינטרס של הנושים להגיש בקשה לפשיטת רגל עבור החייב, הינו כדי לכנס ולממש את נכסי החייב באופן מירבי, ולמנוע ממנו להבריח את נכסיו, בפרט כאשר הם נכשלו לגבות את חובותיו במסגרת הליכי ההוצאה לפועל. האינטרס של החייב להגיש בקשה לפשיטת רגל עבור עצמו, הינו כדי לקבל בסופו של דבר צו הפטר.
עומד בפני פשיטת רגל ולא יודע למי לפנות?
משרד עו”ד דורה כהן ויצמן ושות’ יעניק לך ייעוץ וליווי מקצועי עד להיחלצות מנטל החובות.
✓ ניסיון של למעלה מ- 17 שנים בליווי חייבים ✓ ייעוץ ראשוני ללא התחייבות ✓ נבחרי BDI CODE לשנת 2015
לייעוץ מעורך דין במשרדנו ללא התחייבות. צרו קשר או חייגו לטלפון: 03-6093833
הגשת בקשה לפשיטת רגל מטעם החייב
על מנת שחייב יהיה רשאי להגיש בקשה לפשיטת רגל, סכום חובותיו צריך להיות מעל סכום מינימאלי מסויים, אשר מתעדכן מעת. נכון לשנת 2016, מדובר בסך מעל 17,308 ₪.
יש להגיש את הבקשה לפשיטת רגל מטעם החייב על גבי טופס 4, במסגרתה מצהיר החייב, בין היתר, כי הוא ניהל/מנהל עסק, וכי אין ביכולתו לשלם את חובותיו, ועל כן הוא מבקש מבית המשפט ליתן צו כינוס לנכסיו ולהכריז עליו כפושט רגל. כמו כן, במסגרת טופס זה מפרט החייב נתונים שונים בדבר היקף חובותיו, תיקי הוצל”פ שנפתחו לו, וכן הסדרי חובות שהיו לו בעבר, לרבות באמצעות איחוד תיקים ובקשות קודמות להכרזתו כפושט רגל, ועוד.
בנוסף, יש לצרף לבקשה לפשיטת רגל את המסמכים הבאים:
- דין וחשבון על חובות ונכסים, על גבי טופס 5, אשר מתייחס למועד הגשת הבקשה ולשתי שנות המס הקודמות. במסגרת דו”ח זה על החייב לפרט את כל מקורות הכנסותיו, הוצאותיו, וחובותיו. מדובר בטופס חשוב ומרכזי ביותר במסגרת הליכי פשיטת הרגל, מאחר שהוא אמור למסור לבית המשפט ולכונס הרשמי מידע מפורט ומדוייק בדבר מצבו הכלכלי של החייב ולקבל בהתאם החלטות שונות וחשובות לגביו, כגון סכום צו התשלומים החודשי שעליו לעמוד בו, וכן בנוגע לנכסים ו/או כספים למימוש במסגרת ההליך.
- כתב ויתור על סודיות. במסגרת מסמך זה מוותר החייב על זכות הסודיות שיש לו לגבי נכסיו וחשבונות הבנק שלו, באופן שמאפשר לכונס הרשמי לקבל מידע כלכלי לגבי נכסי החייב מכל גורם ציבורי רשות או אדם. מידע זה הינו חיוני לבחינת מצבו הכלכלי של החייב במסגרת בקשתו של החייב להכרזתו כפושט רגל.
- כתב התחייבות החייב עם הינתן צו כינוס. במסגרת מסמך זה מתחייב החייב לקיים את כל ההתחייבויות החלות עליו עם קבלת צו הכינוס לגביו. בין היתר, החייב מתחייב לשלם את התשלום החודשי כפי שיקבע בצו התשלומים שלו, -להגיש דו”חות התקופתיים, להתייצב לחקירה ולדווח באופן קבוע על מצבו הכלכלי, להימנע מליצור חובות חדשים, ועוד.
בנוסף על החייב לצרף צילום תעודת זהות עם תמונה ברורה, כולל הספח, צילום דרכון, ולשלם פיקדון לקופת הכונס הרשמי.
בתחילה יש להגיש את הבקשה לכונס הנכסים הרשמי, אשר נמצא במחוז מגורי החייב כפי שהם רשומים בתעודת הזהות שלו. רק לאחר מכן יש להגיש את הבקשה לבית המשפט, וזאת בצירוף תגובת הכנ”ר לבקשה, בדבר אישור הבקשה, מה שקורה בדרך כלל, או סירוב לאשרה.
יצויין כי לאחר הגשת הבקשה, החייב רשאי לחזור ממנה רק באישור בית המשפט.
הגשת בקשה לפשיטת רגל מטעם הנושה
על מנת שנושה יהיה רשאי להגיש בקשה לפשיטת רגל, עליו לעמוד, בין היתר, בתנאים הבאים:
(1) סכום החוב של החייב כלפיו צריך להיות מעל סכום מינימאלי. נכון לשנת 2016, הסכום צריך להיות מעל 86,532 ₪.
(2) החוב הינו סכום קצוב בכסף, כלומר, סכום שניתן לנקוב בו או לחשב אותו בקלות, שיש לשלמו מיד או במועד קבוע בעתיד.
(3) הבקשה מסתמכת על מעשה פשיטת רגל שעשה החייב ב-3 החודשים שקדמו לבקשה, כאמור בסעיף 5 לפקודת פשיטת הרגל. המדובר,
לדוגמא, במעשים כגון העברת מרמה שעשה החייב, נסיונות של החייב להתחמק מתשלום החוב, עיקול ומכירת נכס של החייב במסגרת הליך הוצל”פ, ועוד.
(4) לחייב יש קשר לישראל, מאחר והוא גר בארץ, או מנהל עסק בארץ, וכדומה.
את הבקשה לפשיטת רגל מטעם הנושה יש להגיש על גבי טופס תביעת חוב בהליך פשיטת רגל, בצירוף תצהיר לאימותה, וראיות להוכחת החוב של החייב כלפי הנושה, כגון פסק הדין בו נקבע החוב, שטר, חוזה, וכדומה.
גם את הבקשה לפשיטת רגל מטעם הנושה יש להגיש בתחילה לכנ”ר, תוך תשלום פיקדון לקופת הכנ”ר, ולקבל ממנו אישור על קבלתה. לאחר מכן יש להגיש את הבקשה, בצירוף אישור הכנ”ר, לבית המשפט המחוזי שבמחוז מגורי החייב או מקום עסקו העיקרי או נכסיו.
הדיון בבקשה לפשיטת רגל
לאחר הגשת הבקשה לפשיטת רגל, בין מטעם החייב ובין מטעם הנושה, וקבלת תגובות הכנ”ר ויתר הצדדים לבקשה, בית המשפט מקבל דיון בנוכחות הנושה, החייב והכנ”ר.
בתום הדיון בית המשפט מקבל החלטה בדבר קבלת הבקשה ומתן צו כינוס כאמור לעיל, או בדבר דחיית הבקשה.
הרפורמה החדשה בפשיטת רגל
בחודש ספטמבר 2009 נכנסה לתוקפה הרפורמה החדשה בהליך פשיטת רגל. עיקרי הרפורמה להלן:
- 18 חודשים מיום מתן צו הכינוס תיקבע לחייב תוכנית פירעון.
- תוכנית הפירעון – משך תוכנית הפירעון בין 2-4 שנים.
- עם סיום התשלום, החייב יופטר באופן אוטומטי וללא דיון מההליך. בהקשר זה חשוב לציין כי במועד הדיון החייב יוכל להוון את התשלומים ולקבל הפטר חלוט סמוך לדיון. לדוג: נניח שנקבע לחייב לשלם תשלום חודשי בסך 1,000 ₪ וזאת למשך 3 שנים. אותו חייב יוכל לגייס סך של 36,000 ₪ (1,000*36=36,000) ובכך לסיים את ההליך תוך זמן קצר.
עומד בפני פשיטת רגל ולא יודע למי לפנות?
משרד עו”ד דורה כהן ויצמן ושות’ יעניק לך ייעוץ וליווי מקצועי עד להיחלצות מנטל החובות.
✓ ניסיון של למעלה מ- 17 שנים בליווי חייבים ✓ ייעוץ ראשוני ללא התחייבות ✓ נבחרי BDI CODE
לייעוץ מעורך דין במשרדנו ללא התחייבות. צרו קשר או חייגו לטלפון: 03-6093833