הליך פשיטת רגל הינה הליך אשר ננקט במצב בו ברור לכאורה שהחייב איננו מסוגל לפרוע את מלוא חובותיו לנושים. מטרת ההליך הינה לפרוע את חובותיו של החייב לנושיו בצורה מרוכזת, באמצעות כינוס כל נכסיו, מימושם, וחלוקת תמורתם בין נושיו, וכן לאפשר לחייב לקבל הפטר מיתרת חובותיו, ובכך לפתוח דף חדש בחייו.
הליך פשיטת הרגל הינו הליך ממושך אשר מורכב למעשה משורה של הליכים שונים, אשר ננקטים לכל אורך שלביו, וזאת החל מהגשת הבקשה לפשיטת הרגל, דרך מתן צו לשיקום כלכלי, ועד למתן צו ההפטר לחייב, אם וככל שניתן כזה.
כאמור, ההליך מתחיל באמצעות הגשת בקשה לפשיטת רגל, וזאת מטעם הנושים או החייב, בפני בית המשפט השלום, שהינו בית המשפט בעל הסמכות הבלעדית לדון בהליכי פשיטת רגל, כאמור בחוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי.
במידה והממונה על חדלות פירעון (או בשמו הקודם הכונס הרשמי) מאשר את בקשת הפש”ר, עדיין לא ניתן צו לשיקום כלכלי. בשלב זה ניתן צו לפתיחת הליכים (בשמו הקודם -צו כינוס) שמשמעותו בתמצית: עיכוב כל הליכי הגבייה כנגד החייב. כמו כן יקבע לחייב צו תשלומים שישולם מידי חודש, הגשת דיווח על הכנסות והוצאות משק בית מידי חודשיים (דו”ח כלכלי), נושי החייב, שדווחו על ידו בבקשה ,יקבלו הודעה על מתן הצו כנגד החייב- והם יצטרכו להגיש תביעת חוב בהליך תוך 6 חודשים.
במהלך התקופה שבין מתן הצו לפתיחת הליכים (צו הכינוס) – לצו לשיקום כלכלי, הנאמן בוחן וחוקר את מצבו של החייב, ובכלל זה את נכסיו, זכויותיו וחובותיו.
צו לשיקום כלכלי : מהלך הדיון
במהלך הדיון, בית המשפט עומד על תום ליבו של החייב במהלך שתי תקופות: תקופת צבירת החובות עד להגשת הבקשה לפשיטת רגל, והתקופה שעברה מאז הגשת הבקשה. כלומר, על בית המשפט לבחון האם כך חובותיו של החייב לא נוצרו עקב מעשים בלתי כשרים, כגון בגין עבירות פליליות או הימורים, וכי לאחר מתן צו הכינוס הוא שיתף פעולה עם הנאמן ומסר לו את מלוא המידע אודות מצבו הכלכלי. לשם כך מסתמך בית המשפט גם על ממצאי ומסקנות הנאמן בעניין זה, וזאת לאור החקירות הכלכליות המקיפות והעמוקות שהוא ביצע לגבי החייב לאחר מתן צו לפתיחת הליכיפ, כאמור לעיל.
בתום הדיון, בית המשפט רשאי לקבל את אחת מההחלטות הבאות:
-להורות על מתן צו לשיקום כלכלי.
-לקבוע כי מייד לאחר הצו לשיקום כלכלי יש ליתן לחייב גם צו הפטר (הפטר לאלתר).
-להורות על ביטול ההליך מחמת חוסר תום לב ו/או ניסיון לנצל את הליכי פשיטת הרגל לרעה.
-לדחות את ההחלטה וזאת על מנת לאפשר לצדדים להגיע להסדר.
צו לשיקום כלכלי בהליך פשיטת רגל משמעותו:
במידה ובית המשפט מורה על מתן צו לשיקום כלכלי, משמעות הצו הינה שנכסי החייב ניתנים לחלוקה. בהתאם לכך, נכסי החייב עוברים לרשות הנאמן, במידה ומונה כבר כזה, או לרשות הממונה (כונס הרשמי).
על הנאמן למכור את נכסי החייב, ולהעביר את התמורה בעדם לקופת פשיטת הרגל. לאחר מכן, על הנאמן לדאוג לחלוקת התשלומים, הדיבידנדים, לנושים מאותה קופה.
תשלומי הקופה כוללים למעשה את התשלומים החודשיים שמבצע החייב בהתאם לצו התשלומים, תשלומים אחרים שמשלם החייב מיוזמתו או על פי החלטת בית המשפט, וכן את הכספים שמתקבלים ממימוש נכסיו של החייב, כאמור לעיל. משמשים במסגרת הליך פשיטת הרגל לצורך חלוקתם בין נושי פושט הרגל ולכיסוי הוצאות ההליך.
בנוסף, עם מתן צו לשיקום כלכלי מוטלות על החייב הגבלות שונות, במטרה למנוע לממנו ליצור חובות חדשים ולהרע את מצבו, כמו גם את מצב נושיו. מדובר במגבלות שונות כגון איסור משיכת שיקים, איסור שימוש בכרטיסי אשראי, עיכוב יציאה מהארץ.
הרפורמה שהחלה בהליך פשיטת רגל בשנת 2009:
בשנת 2009 (חודש ספטמבר) נכנסה לתוקפה הרפורמה החדשה בהליך פשיטת הרגל. למעשה הרפורמה קיצרה את משך הזמן של החייבים בהליך עם שימת דגש על יעילות ההליך ומיצויו. עיקרי הרפורמה הן:
- 18 חודשים מיום קבלת צו הכינוס (הצו הראשון שמתקבל סמוך להגשת הבקשה לפשיטת רגל) תקבע לחייב תוכנית פירעון (הסדר תשלומים).
- משך הזמן של תוכנית הפירעון ינוע בין שנתיים לארבע שנים. במקרים מסוימים התקופה תהיה ארוכה יותר. תוכנית פרעון העולה על התקופה לעיל תהיה (בד”כ) במקרים בהם החייב התנהל, תוך כדי ההליך, בחוסר תום לב (פיגורים בתשלומים או אי הגשת דוחות). בענין חוסר תום לב יש לציין כי ישנם “גוונים” רבים של חוסר תום לב. במקרים של חוסר תום לב חמור, ההליך יבוטל מבלי שהחייב יקבל הפטר. במקרים פחות חמורים יבחנו סנקציות פחותות כדוגמת הארכת תקופת תוכנית הפירעון, או תוספת כספית וכיוצ’. עם סיום התשלומים החייב באופן אוטומטי יופטר מחובותיו.
המצב המשפטי כיום:
כיום, למעשה חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי הלך צעד קדימה מהרפורמה שלעיל. כיום, מועד הדיון בצו לשיקום כלכלי נקבע בתוך כ 12 חודשים. כמו כן, ברירת המחדל לאורך תקופת תוכנית הפירעון היא 36 חודשים. ניתן להאריך את התקופה במידה והחייב צבר מחדלים בהליך.
עומד בפני פשיטת רגל ולא יודע למי לפנות?
משרד עו”ד דורה כהן ויצמן ושות’ יעניק לך ייעוץ וליווי מקצועי עד להיחלצות מנטל החובות.
✓ ניסיון של למעלה מ- 17 שנים בייצוג חייבים ✓ ייעוץ ראשוני ללא התחייבות ✓ נבחרי BDI CODE
לייעוץ מעורך דין במשרדנו ללא התחייבות. צרו קשר או חייגו לטלפון: 03-6093833