רקע כללי:
במסגרת הליך פשיטת רגל, מוטלות על החייב הגבלות שונות, וזאת במטרה למנוע לממנו ליצור חובות חדשים, בנוסף לחובות שהוא כבר צבר לפני ההליך, ובכך להרע הן את מצבו שלו והן את מצב הנושים.
באופן כללי ההגבלות בהליך פשיטת רגל מוטלות על החייב באופן אוטומטי עם מתן צו פשיטת הרגל, וזאת כאמור בסעיף 42א לפקודת פשיטת הרגל, [נוסח חדש], תש”מ-1980. אולם, לבקשת הכנ”ר ניתן להטיל את ההגבלות כבר לאחר צו הכינוס, ולפני צו פשיטת הרגל, וזאת בהתאם לסעיף 18ב לפקודה.
כמו כן, מאחר ומדובר בהגבלות חמורות מטבען, ניתן לבקש מבית המשפט לצמצם או לבטל חלק מהן, בהתאם לנסיבות העניין.
חשוב לדעת!
ביום 15.9.2019 נכנס לתוקפו חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי – חוק פשיטת רגל החדש הכניס שינויים רבים בהליך פשיטת רגל כאשר השינויים העיקריים הינם:
- חובות עד 150,000 ש”ח – הליך פשיטת רגל יתנהל בשלכות הוצאה לפועל ייעודיות.
- חובות מעל 150,000 ש”ח – הליך פשיטת רגל החדש יתנהל בבית משפט השלום (בעבר במחוזי).
- 12 חודשים מתחילת ההליך, החייב יקבל הפטר בכפוף לביצוע תוכנית פירעון למשך תקופה בת 36 חודשים (במקרים חריגים תתכן תקופה ארוכה יותר).
- אגרה פשיטת רגל הינה בסך של 1,600 ש”ח.
מעוניינים לקרוא על חוק פשיטת רגל החדש? הקליקו כאן!
להלן פירוט ההגבלות בהליך פשיטת רגל:
לקוח מוגבל חמור בבנק: לפי סעיף 42א(א) לפקודה. משמעות הכרזת החייב כלקוח מוגבל חמור בבנק, על פי דיני הבנקאות החלים בארץ, הינה שהוא לא יכול לפתוח חשבון בנק, למשוך שיקים, וכן לא לעשות שימוש בכרטיס אשראי, לא בעצמו ולא באמצעות מישהו אחר מטעמו.
איסור ייסוד תאגיד: לפי סעיף 42א(ג) לפקודה. משמעות הגבלה זו הינה שהחייב אינו יכול להקים תאגיד מכל סוג שהוא, כגון חברה או עמותה, וכן לא להיות בעל עניין כלשהו בתאגיד, באופן ישיר או עקיף. בנוסף הוא איננו יוכל לשמש כנושא משרה בתאגיד, כגון דירקטור או מנכ”ל.
כמו כן, במידה והחייב כבר השתתף בייסוד תאגיד או היה בעל ענין בתאגיד, אזי לפי סעיף 42א(ד) לפקודה, רשאי בית המשפט ליתן הוראות לענין הפסקת כהונתו או חברותו בתאגיד. עם זאת, אין בהוראות אלו כדי לגרוע מתוקפה של התאגדות או מתוקפה של פעולה משפטית של תאגיד שבהם היה פושט הרגל מייסד או בעל ענין כאמור.
עיכוב יציאה מן הארץ: לפי סעיף 57א לפקודה. הגבלה זו מוטלת על החייב למעשה כבר עם הוצאת צו הכינוס, ולפני הוצאת צו הפש”ר. מטבע הדברים, הגבלה זו מוטלת על החייב על מנת למנוע ממנו לנסות להתחמק מפרעון חובותיו באמצעות בריחה לחו”ל.
בנוסף להגבלות הללו, קיימות הגבלות נוספות אשר פוסלות את פושט הרגל מלכהן בתפקידים מסויימים בשרות הציבורי ו/או לעסוק בעיסוקים שונים:
-הגבלת כהונה כחבר מועצה או רשות מקומית – הגבלה זו חלה לשנתיים נוספות אף לאחר מתן צו הפטר.
-הגבלת כהונה כחבר במועצת מקרקעי ישראל, מועצת רשות שדות התעופה, מועצת רשות הדואר ומועצת הרשות השנייה לטלוויזיה ורדיו.
-הגבלת כהונה כחבר במועצה למוצרי פירות וירקות באם ניתן נגדו צו פש”ר בתוך 7 שנים קודם לכן.
-הגבלת עיסוק כעורך דין, ללא אישור בית המשפט.
-הגבלה מלקבל רשיון תיווך במקרקעין.
-הגבלה מלהירשם בפנקם הקבלנים.
-הגבלה מלשמש כחבר ועד או חבר ועדת ביקורת בעמותה.
אופן ביטול ההגבלות בהליך פשיטת רגל:
ההגבלות בהליך פשיטת רגל יכולות להתבטל בארבעה מצבים שונים:
- החלטת בית המשפט לבטל הגבלות בהליך פשיטת רגל. כאמור לעיל, במהלך הליך פשיטת הרגל, בית המשפט רשאי לפי שיקול דעתו לצמצם או לבטל הגבלות מסוימות שהוטלו על החייב. לדוגמא, להורות על ביטול צו עיכוב יציאת מהארץ, ולו באופן זמני, על מנת לאפשר לחייב לצאת לחו”ל לשם טיפול רפואי הכרחי או על מנת להשתתף שם בלוויה של קרוב משפחה מדרגה ראשונה, וכיו”ב, וזאת בכפוף להפקדת ערובות מספקות.
- מתן צו הפטר. במידה ובית המשפט נתן לחייב צו הפטר, הוא משאת נפשו ומשוש חייו של החייב, אזי משמעות הצו איננה רק ביטול חובותיו שטרם נפרעו, אלא גם ביטול כל ההגבלות בהליך פשיטת הרגל.
- הסדר עם הנושים. במידה והחייב הצליח להגיע להסדר פשרה עם נושיו לפירעון החוב, וההסדר קיבל את אישורו של בית המשפט, אזי תבוטלנה גם ההגבלות שהוטלו על החייב בהליך פשיטת הרגל, וזאת מטעמים מיוחדים שיירשמו.
- ביטול הליך פשיטת הרגל. ביטול הליך פשיטת הרגל על ידי בית המשפט נעשה בשעה שבית המשפט גילה שהחייב עושה שימוש לרעה בהליך זה. במקרה כזה, עם ביטול ההליך, יבוטלו עמו גם המגבלות שהוטלו על החייב במסגרתו.
** למידע נוסף על הליך פשיטת רגל מאתר משרד המשפטים הקליקו כאן.
עומד בפני פשיטת רגל ולא יודע למי לפנות?
משרד עו”ד דורה כהן ויצמן ושות’ יעניק לך ייעוץ וליווי מקצועי עד להיחלצות מנטל החובות.
✓ ניסיון של למעלה מ- 17 שנים בייצוג חייבים ✓ ייעוץ ראשוני ללא התחייבות ✓ נבחרי BDI CODE
לייעוץ מעורך דין במשרדנו ללא התחייבות. צרו קשר או חייגו חינם לטלפון: 03-6093833